16 Nisan 2013 Salı

Davranış Bozukluğu


Mide derdi olmasaydı
hiçbir kuş tuzağa düşmezdi.
Belki avcı da tuzak kurmazdı.
Sa'dî-i Şîrâzî
****
NİNEMİN ŞAPKASI

İlk kez nasıl aşık olduğunu sordum nineme

Başımda bir şapka vardı
Çevresinde de çiçekler
Şapkanın üstünde bir kuş vardı
bu kuştan başka bir dal sarkıyordu
Dalda da çiçekler
Ucunda ise bir yuva
Boynumun üstünde duran
Orda da kuşlar vardı
Ve kuşlar uçtu
Eleni Vakalo, çeviri Cevat Çapan
****
DAVRANIŞ BOZUKLUĞU SORUNU
Mersin briç festivalinde Alman milli takımı oyuncularından Michael Elinezcu ile bir aksam sohbet ediyorduk. Söz dönüp dolaşıp usta briççilerin davranış bozukluklarına geldi. Elinezcu, usta briççiliğinin yanı sıra tanınmış bir psikologtur. Bir turnuva finalinde Soloway’e (Amerikalı büyük usta) karşı oturduğunda briçte daha sigara yasağının başlamadığı zamanlarda Soloway’in sigara yüzünden çok hırçınlık ve kabalık yaptığını, amacının yarışma ortamını germek, bu gerilim içinde kendisine yarar sağlamak olduğunu söyledi.

Rakiplerine ve hatta partnerine bile davranış bozukluğu gösteren diğer usta briççilerden söz ettiğinde de, neden böyle olduğunu, bir psikolog olarak görüşünü merak ettiğimi söyledim.
*
Elinezcu’nun görüşüne göre parlak briççilerin pek çoğu briç dışında toplumda değer olarak görülecek bir başarıya sahip değillerdi. Bu kadar parlak, zeki ve alanlarında büyük başarılara imza atmış bu kişiler toplumun değerli bulduğu diğer alanlarda tam bir hüsran örnekleriydi. Ne mesleklerinde bir başarıları vardı ne de briç dışında toplum kendilerine bir değer veriyordu. Başarının belli bir alana sıkışmış bu hali, kişilerde ister istemez, gereksiz sertlik, aşırı tepki verme, hoşgörüsüzlük, megalomani, kontrolunu kolayca kaybetme ve de negatiflikten doyum sağlama gibi olumsuz davranış şekillerinde görünüyordu. O akşam Elinezcu ile kendi yanlış davranışlarımızdan da söz ettik.

İyi briççi olmak hiç kolay değil ama gelişmiş insan olmak galiba hepsinden zor.
27 Kasım 2005- Cumhuriyet- Faik Falay

1 yorum:

Gulsen dedi ki...

Olağanüstü bir şiirdi !