3 Ağustos 2013 Cumartesi

Ataklar

görsel.   flickr
*
Başka hiçbir zaman,
seçimlerden önce,
savaş sırasında ve
av sonrasında söylenen kadar çok yalan söylenmesi imkânsızdır.
Georges Clemenceau
Mine Kırıkkanat, Cumhuriyet'ten
***



ÇİÇEKLE KONUŞMA
Artık ne pencerem var seni koyacak
Ne masam
Sevgilim de yok bu şehirde
Çiçek seni alıp ne yapsam
Cahit Külebi
**
SALDIRGAN YA DA  PASİF ATAK

1) NE ZAMAN SALDIRGAN ATAK EDİLİR?
a) Deklarasyon, rakiplerin anlaştıkları koz rengi dışında, sağlam uzun bir renklerinin daha olduğunu söylüyor veya tahmin ediliyorsa, saldırgan atak edip, ne alınabiliyorsa alınmağa çalışılır. Çünkü dekleran uzun rengini sağlayıp, kayıplarını kaçacaktır.
b) Dekleranın dengesiz dağılımı biliniyorsa da, ne alınabiliyorsa alınır. Böyle durumlarda, pasif atak edilmez. Onörlü renklerden, saldırgan atak edilir. R altından, hatta RV altından küçük veya çatal renkten bile atak edilebilir.
c) Gambling deklarasyonlara, en onörlü kartlar atak edilir. Koz atak edilmez. Çünkü, rakiplerde koz zaten çok uzundur ve dengesiz dağılımı vardır. En onörlü kartlar atak edilir.
d) Şilem deklerasyonlarına, genellikle saldırgan atak edilir.

2) NE ZAMAN PASİF ATAK EDİLİR?
Onörsüz, kayıp vermeyecek ataklara, pasif atak denir.
a) Dekleranın dengeli dağılımlı ellerine pasif atak edilir.
Dekleranın, koz rengi dışında sağlam uzun bir renginin daha olmadığı konuşmalardan anlaşılıyorsa, yani sağlam bir rengine kayıplarını kaçma imkanı yoksa, eldeki alıcı kartlar çekilmeyip, bu kartlarla dekleranın oynayacağı onörler ezilerek, daha çok löve kazanılır.
Sekansın büyüğü, dekleranın sağlayamayacağı veya garanti alacağı onörsüz uzun rengin 3 üncü veya 5 incisi, ortağın rengi, konuşulmamış renk (hiçbir şey bilmiyorsan, konuşulmamış rengi çık derler), dekleranın zayıf olduğu ve kaçmağa çalışacağı renk, 3 boş, koz  şlem kontratlarına kontrol gösterilmemiş renk gibi, löve üretmeyi değil, löve kaybetmemeyi, dekleranın bir rengini sağlatmamayı amaçlayan ataklardır.
Hiçbir şey belli edilmez. Dekleran, hangi tarafa empas yapacağını bilemez.
b) Puanlar sağda ise, kucağa atak edilmez. Pasif atak edip, aralıklı renkleri dekleranın oynaması beklenir.
c) Elde koz uzunsa, uzun renk atak edilir.
Kozlar 4' lü ve onörlü (hakimiyet varsa), yani eldeki kozlar alıcıysa 
(A 9 x x, A D x x, R V x x, DV 10 x, D 10 x x v.b) 
singleton atak edilmez. Çakmaya çalışılmaz. Aksine, deklerana elden çaktırmağa çalışılır. Çünkü sizin kısalmanız, dekleranın işine gelir. Alıcı ve hakim kozlar var. Uzun rengi atak ederek, dekleranı çaktırıp kısaltmağa çalışılır. Bunu yaparken, sizin uzun renginiz yerde bittiğinde yerde koz varsa, dekleran da yerden çakabileceğinden, ancak o zaman koz çekilerek yerde bitirilip, tekrar uzun renk oynanır ve deklerana elden çaktırılır.
Hedef, yerin kozları bittiğinde, çaktırmak için elin sizde olmasıdır. Yerde koz bitmiyorsa, kozun  A’sı sizdeyken el alınmaz. Örneğin yerde 2 koz kalmışsa, bir boşlayıp 2.de A ile alıp, yerde koz bittiğinde el sizde ve artık sizin uzun renginize dekleran da elden çakmak zorunda olduğundan, kısalarak koz kontrolünü kaybeder. (veya dekleran koz kontrolünü kaybetmemek için, bir kayıp kaçar)
Özet olarak, kozlar uzunsa ve uzun bir renk varsa, uzun renk atak edilir.  Yerde o renk biterse, dekleranın yerinin kozlarının bitirilmesine, koz hakimiyeti sizde kalmak üzere yardımcı olunup, kozlar bitince tekrar elden çaktırmak üzere, uzun renk oynanır.
“Mehmet Aydın"

1 yorum:

gülsen VAROL dedi ki...

Çiçek almak için sevgiliye hiç ihtiyaç duyulmaması ne güzel diye düşünmüştüm daha dün.. son paramı çiçeğe verirken.. bayram şekeri yerine!! :)))
Bayram gibi geçsin tüm günlerin sevgili Alizafer.