1 Ağustos 2013 Perşembe

Yeni Minör Forsingi


Eleni Karaindrou - Waltz By The River
*****
Pes etmek yok.
Ne kadar gidiyorsan git ama ileriye git.
Ali Nasuh Mahruki
*****
SU, RÜZGÂR VE NAMUS
Daha çocukluğumda,
Dinlemiştim bu masalı:
Su, rüzgâr ve namus
Bir gün saklambaç oynamışlar.
*
Önce su saklanmış;
Fakat çabuk bulunmuş
Derin vadiler arasında...
*
Sonra rüzgâr saklanmış,
Onu da bulmak kolay olmuş
Yüksek dağların tepesinde...
*
Sıra namusa gelmiş
O da şöyle söylemiş:
*
Dinleyin bir kere,
Ben kaybolursam
Bulunmam hiçbir yerde...
İşte, o günden beri namus kaybolunca,
Bulunmaz hiçbir yerde.
Sandor Petofi, çeviren: Nilüfer Woods           
****
YENİ MİNÖR FORSİNGİ
Standart deklarede en beceriksiz artırmalardan biri cevapçıda beş parça majör ve davet değerleri varken açıcı 1 Sanzatu rebidi yaptığında ortaya çıkar. Özel silahlar olmadığında cevapçının zon daveti için tek seçeneği 2 Sanzatu’dur.
Cevapçının Reverse’ü veya yeni renkte sıçraması davet değil zon forsingi’dir ve en az 12+ puan gösterir. Bunun yerine, cevapçı sıçrama veya Reverse yapmadan yeni bir renk gösterirse, bu deklare forsing değildir ve cevapçının davet değerlerini göstermez. Kısacası, cevapçı 2 Sanzatu’dan başka davet değerini gösterecek deklare bulamaz.
*
Cevapçının 2 Sanzatu’sundan sonra, açıcıda cevapçının majöründe üç parça kart ve yeterli değer varsa cevapçının rengini üç seviyesinde okuyarak tercih yapmasını isteyebilir. Cevapçıda majör dört parçaysa 3 Sanzatu’ya düzeltir, beş parçaysa 5−3 fitle majörden zon ilan eder.
Diğer durumlarda, açıcıda daveti kabul edecek kadar değer yoksa cevapçının 2 Sanzatu ile davetine Pas geçer. Pas geçen açıcıda cevapçının majöründen üç kartlı destek olabilir ve cevapçıda beş parça majör varken yanlış kontrat oynanır. Part skor kontratı da majörden oynanması gerekirken Sanzatu’dan oynanmış olur.
Sistemin bu ikileme getirdiği çözüm, cevapçıya açıcıdan daha fazla bilgi istemesini sağlayan “Yeni Minör Forsingi” silahıdır. Cevapçı, açıcının 1 Sanzatu’yu minimum puanla mı (12+, 13), maksimum puanla mı (13+−15), majörünü kaç parçayla desteklediğini öğrenebilir.
*
Yeni Minör Forsingi’ni kullanmak için cevapçıda en az davet değerleri (9+ üzeri açık) olmalı. Değerleri yalnızca davet aralığında (9+−12) olduğunda cevapçının temel amacı 5−3 fitin olup olmadığını araştırmaktır. Beş parça majörü olmayan cevapçı basitçe
2 Sanzatu ile zon daveti yapar.
Cevapçıda zon forsingi değerleri (12+ veya daha fazla) olduğunda Yeni Minör Forsingi’ni, 5−3 fiti ve açıcının değerlerini öğrenmek için kullanır. Bu durumda şilem araştıran cevapçının forsing deklaresi açıcının ilk okuduğu minör veya kendisinin ikinci olarak gösterdiği minördür. Açıcının 1 Sanzatu’ sundan sonra cevapçının minör göstermesi artırmayı forse etmenin tek yoludur.
*
Bu konvansiyonun kullanıldığı bir çok artırmada açıcı deklareyi bir minörle başlatır ve cevapçının daha fazla bilgi istemek için kullanabileceği yeni bir minör vardır. Bazen açıcı 1 Kör ile açıp 1 Pik cevabına 1 Sanzatu rebidi yapar. Bu durumda iki minör de yenidir. İki minör de yeni olduğunda cevapçı bu konvansiyonu kullanırken en natürel olanını deklare eder.
İlk turdaki artırmaya aldırmaksızın, açıcı 1 Sanzatu deyip, cevapçı iki seviyesinde daha önce okunmayan bir minör deklare ederse bu forsing’tir ve açıcıdan özel bilgi deklaresiyle elini tarif etmesini ister. Açıcının görevi, minimumda mı, maksimumda mı, cevapçının rengini iki parçayla mı, üç parçayla mı desteklediğini bildirmektir.
Açıcının Yeni Minör Forsingi’ne rebidleri:
1. Açıcı, cevapçının majöründen üç kartlı destek ve minimum değerlerle (12+, 13) cevapçının majör rengini iki seviyesinde okur.

2. Açıcıda cevapçının majöründe üç kartlı destek ve maksimum değer (13+−15) varken, bu desteğini üç seviyesinde gösterir. Yeni Minör Forsingi kullanılıyorsa, cevapçının majöründe üç seviyesine sıçramak en basit formdur.
Anlaşmada, Yeni Minör Forsingi’ne Hardy Adjunct veya Wittes Adjunct varsa, açıcı üç seviyesinde tüm deklareleri verebilme avantajına sahiptir, üç kartlı majör desteği ve maksimum puanın yanında eli hakkında özel bilgiler de verir. Hardy Adjunct açıcıya dağılımı hakkında bilgi vermesine olanak tanırken, Wittes Adjunct desteğinin kalitesini gösterme fırsatı verir. Her ikisi de bu bölümde ayrıntılı olarak incelenecek.

3. Cevapçının renginde doubleton ve maksimum puanla (13+−15), okuyacak beş parça Karo’su olmadığında açıcı 2 Sanzatu rebidi yapar.

4. Cevapçının majöründe doubleton ve minimum puanla (12+, 13) açıcı artifisyel olarak, deklaresini okunmayan majörden verir. (Rebidinde gösterebileceği beş parça Karo’su yoksa.) Diğer majördeki bu artifisyel deklare bu rengi nasıl tuttuğu hakkında bilgi vermez, sadece açıcının majörünün iki parça olduğunu gösterir. Açıcıda cevapçının majöründe üç parça yoksa, artifisyel olarak gösterilen diğer majör dört parça olabilir ancak eğer böyleyse bu sadece rastlantıdır.

5. Açıcı deklareye 1 Karo ile başladığında, cevapçının Yeni Minör Forsing deklaresi 2 Trefl’dir. Yukarıda tanımlandığı gibi, açıcıda cevapçının majörüne üç kartlı destek olduğunda bunu puan aralığına göre göstermek zorundadır. Açıcıda üç kartlı majör desteği olmadığında ikinci görevi beş parça Karo’su olup olmadığını göstermektir.
Açıcıda beş parça veya daha fazla Karo olduğunda bunu göstermek için 2 Karo der. Bu deklare, Sanzatu rebidi yapan açıcının maksimumda mı, minimumda mı olduğu hakkında bilgi vermez. 56

6. Kör ile açıp Pik cevabına 1 Sanzatu diyen açıcı iki seviyesindeki minöre, üç parça Pik’i olup olmadığını göstermediğini göstermek zorundadır. Yukarıda belirtildiği gibi, minimum değerlerle (12+, 13) iki seviyesinde, maksimum değerlerle (13+−15) üç seviyesinde deklare verir. Açıcı, iki parça Pik’i varken elini en iyi tanımlayan konuşmayı yapabilir.

Maksimum elle hala 2 Sanzatu diyebilir. Minimum değerlerle, minör Karo olduğunda açıcıya kalan tek seçenek 2 Kör’dür.
Yeni minör Trefl olduğunda, açıcı yalnızca minimum değerler, iki parça Pik ve güzel Kör’lerle 2 Kör diyebilir. Kör rengi güzel olmadığında artifisyel olarak 2 Karo der.
Yeni Minör Forsingi kullanmak yerine cevapçı, iki seviyesinde başka bir renk okursa bu natürel ve non-forsing’tir. Cevapçı majörünü tekrarlarsa bu renkte en az beş parça uzunluk ve minimum cevap değeri (5+−9) ile artırmayı bitirir. Cevapçının iki seviyesinde açıcının majörüne dönmesi de sign-off’tur.
*
Cevapçının, açıcının 1 Sanzatu’sundan sonra üç seviyesine sıçramasının anlamı daha önceki deklarelere bağlıdır. Cevapçı kendi majörünü tekrarlar veya açıcının minöründe üç seviyesine sıçrarsa bu natürel ve davettir.
Cevapçı 1 Pik dedikten sonra açıcının 1 Sanzatu’su üzerine 3 Kör rebidi yaparsa bu natürel, zon forsingi değerlerle 5−5 majör gösterir. Cevapçıda beş parça Pik ile dört parça Kör varsa davet artırması yapamaz.
Cevapçı rebidinde 2 Kör derse non-forsing’tir ve beş parça Pik ile dört veya beş parça Kör vadeder. Cevapçı Yeni Minör Forsingi’ni kullandıktan sonra 3 Kör derse beş parça Pik, dört parça Kör ve zon forsingi yapar.
*
CEVAPÇININ ZAYIF 6−4 DAĞILIMI
1 Trefl açışından sonra cevapçıda dört parça majör, altı parça Karo ve zayıf bir el olduğunda, Karo’yu atlayarak majör gösterir. Cevapçı sadece zonu forse edecek değerleri (12+ veya daha fazla) olduğunda önce Karo’yu gösterebilir.
Karo’yu atlamak zorunda kalan cevapçının değerleri maksimum bölgedeyken (9+−12−) rebidinde 2 Sanzatu der. Karo’daki uzunluk çoğunlukla Sanzatu’da el üretmek için iyi kaynaktır ve Karo’nun koz olmasına gerek yoktur. Deklare veren tarafın, anlaşılan seviyede Sanzatu oynamak için yeterince tepe kartı vardır.
Cevapçının değerleri konuşmak için minimumdayken (5+−9−), Karo’su da beş parçaysa açıcının 1 Sanzatu’suna Pas geçer. Cevapçıdaki Karo altı parça ise en iyi kontrat Karo’dandır ve 3 Karo rebidi yapar.
Cevapçı oynamak için 2 Karo diyemez, çünkü bu Yeni Minör Forsingi’dir. Tamamen artifisyel olan bu deklare, açıcıdan eli hakkında ek bilgi ister.
Açış 1 Karo ve cevapçıda benzer şekilde dört kartlı majör ve altı parça Trefl varken, değerleri zon forsingi yapacak düzeydeyse (12+ veya daha fazla) cevapçı ilk turda beş veya daha uzun kartlı Trefl’ini gösterir. Daha az değerlerle, cevapçı majörünü okur ve bir seviyesinde kalır.
Açıcı 1 Sanzatu rebidi yaparsa, cevapçı yukarıda bahsedilen, Karo’ları olan cevapçı gibi davranıp, 3 Trefl ile sıçramalı rebid yaparak minimum değerleriyle dört parça majör ve altı parça Trefl gösterir. Cevapçı, Yeni Minör Forsingi olduğundan, bu elle yine 2 Trefl rebidi yapamaz.
*
YENİ MİNÖR FORSİNGİNDEN SONRA CEVAPÇININ DEVAMI
Açıcı cevapçının forsing’ine maksimum göstermişse, Yeni Minör Forsingi kullanan cevapçı zon ilan ettiğinde sadece davet değerleri (9+−12) olduğunu belirtir. Cevapçı, majörden 5−3 fit bulunursa, anlaşılan majörden, bu fit bulunmazsa da Sanzatu’dan zon ilan eder.
Açıcı minimum değer gösterirse, davet değerleri olan cevapçı artırmayı zonun altında bitirir. Açıcı minimum değerler ve üç kartlı destek göstermek için majörü iki seviyesinde okuduğunda cevapçı bu kez Pas geçer. 57

Açıcı, cevapçının majöründe iki kartlı destek ve minimum değer gösterirse cevapçı 2 Sanzatu ile artırmayı bitirebilir. Ancak Kör’lerini beğenen cevapçı 5−2 majörle de oynamayı tercih edebilir. Bu durumda, cevapçının rengi Pik’ken, açıcı artifisyel olarak 2 Kör deyip minimum değer ve Pik’ten doubleton gösterir ve cevapçı da 2 Pik diyerek artırmayı bitirir. Açıcı natürel 2 Karo cevabı verirse, cevapçı her iki majörde de rengini iki seviyesinde okuyarak veya 2 Sanzatu ile artırmayı bitirebilir.
Açıcı natürel 2 Karo rebidi yaptığında, maksimumdaysa cevapçının sing-off girişimine uymaz, çünkü zon için yetecek değer olduğunu bilir.
Cevapçı 2 Sanzatu’yu aşarak deklareyi sürdürürse konuşması natürel ve zon forsingi’dir. Üç seviyesinde majör okursa, bu gösterilen minörden Şlem araştırmasıdır. Açıcı da bu araştırmaya Cue-Bid ile katılabilir veya 3 Sanzatu ile artırmayı bitirebilir.
*
HARDY ADJUNCT
Yeni Minör Forsingi’ne Hardy Adjunct’ın fonksiyonu, maksimum değerler ve cevapçının majöründe üç kartlı destek varken açıcının dağılımını gösterebilmesidir. Doubleton almadığında, açıcı cevapçının renginde üç seviyesine sıçrar veya 3 Sanzatu diyerek verilebilecek ek bir bilgi olmadığını belirtir.
Hardy Adjunct değişik dağılımlarla beş farklı deklareye izin verir. Açıcı, cevapçının majöründe üç seviyesine sıçradığında 4-3-3-3 dağılım ve majörde As, Rua veya Dam vadeder. Açıcıda 4-3-3-3 dağılım varken, cevapçının renginde tepe onör yoksa 3 Sanzatu’ya sıçrar.

Açıcı üç seviyesinde başka deklare verirse, okuduğu ve ima ettiği (cevapçının majörünün olduğunu ima eder) renklerin doubleton olmadığını gösterir (1 Sanzatu rebidi yapan cevapçıda doubleton’dan daha kısa renk olamaz.) Açıcı oyunu bir renkle açtı, Yeni Minör Forsingi’ne yeni bir renk gösterdi ve cevapçının majöründe de üç parça olduğunu göstererek, diğer rengin doubleton olduğunu ilan etmiş oldu. Örneğin, açıcı Trefl ile oyun açıp, 1 Kör’e 1 Sanzatu rebidi yapmışsa, cevapçının Yeni Minör Forsingi’ne de 3 Pik derse Karo’su doubleton’dur. Açıcıda Pik üç parça (dört parça olsaydı 1 Kör cevabına 1 Pik rebidi yapardı), üç parça Kör ve iki parça Karo’su olduğu bilindiğinden dağılımı 3-3-2-5 şeklindedir.
Bunun yerine, açıcı cevapçının 2 Karo Yeni Minör Forsingi’ne 3 Karo derse, Pik’inin iki parça olduğunu göstermiş olur. Dağılımı 2-3-3-5 veya 2-3-4-4 olabilir. (Bazı ortaklık anlaşmalarına göre, 4−4 minörle Trefl açılırken, bazı anlaşmalarda da artırma Karo ile başlatılır.)
Aynı artırmada açıcı 3 Trefl derse, iki renginin doubleton olduğunu ilan etmiş olur. Bu el 2-3-2-6 dağılım ve güzel doubleton gösterir, çünkü doubleton’lar güzel olmasaydı açıcı altı parça Trefl ile 2 Trefl rebidi yapardı.
*
WITTES ADJUNCT
Dünya Şampiyonu Los Alamitos’lu Jon Wittes’in tasarladığı diğer Adjunct’la açıcı Yeni Minör Forsingi’nden sonra maksimum değerler ve üç kartlı desteği varken kozun kalitesini gösterir.
Cevapçının majörü ne olursa olsun, açıcının üç seviyesindeki rebidleri şöyledir: 3 Trefl, cevapçının majöründe Vale’li veya üç parça küçük Kör desteği, 3 Karo, Dam’lı üç parça destek, 3 Kör As veya Rua’lı üç parça destek, 3 Pik tepe iki onörlü üç parça destek ve 3 Sanzatu üç küçük kartla veya Vale ile destek ayrıca güçlü bir şekilde 3 Sanzatu oynama isteği gösterir.

Wittes Adjunct geliştirildiği ilk dönemlerde, Şlem için koz kalitesinin önemli olduğu durumlarda çok yararlıydı. Bu yaşamsal bilgiye göre Şlem’e gidip gitmeme kararı veriliyordu.
Ancak şimdilerde, ciddi turnuvaların hemen hepsinde oyuncular koz kalitesini gösteren başka bir araç kullanmaktadır. Bu araç Roman Key Card Blackwood’tur (RKC). RKC, Şlem artırmalarında koz kalitesi hakkında da bilgi verdiği için, Wittes Adjunct yaşamsal bir silah olmaktan çıkmıştır.
 “ferudun cangurus” a teşekkürler

Hiç yorum yok: