26 Eylül 2013 Perşembe

Kart Boşaltma

                                                                                                                 flickr
İnsan her yaşta çocuk gibidir.
Başı daima sevgiden bir yastık arar.
Rochefoucauld
****
İLK BUZ 
Telefon kulübesinde titriyor bir kız. 
Büyük mantosunun içine gizlemiş 
göz yaşlarının dudak boyasına 
karıştığı yüzünü. 
*
İncecik avuçlarına hohluyor. 
Parmakları buz tutmuş. 
*
Bir başına dönecek evine 
buzlu sokaklarda. 
*
İlk buz. Buzun ilk tutuşudur. 
Telefon cümlelerinin ilk buzu. 
*
Donmuş yaşlar parlıyor yanaklarında. 
Gönül kırıklığının ilk buzları. 
Andrey Voznesenski

****
KART BOŞALTMA
Kart Boşaltırken Neleri Yapmalısınız?
1. Kart boşaltmayı en anlaşılır şekilde yapınız.
2. Boşalttığınız renkte büyük-küçük boşaltmak
a) o renkte kuvvetiniz/ilginiz olduğunu,
b) Dekleran peşleşe sizi boşaltmaya zorladığında o rengi saklayacağınızı gösterir ve ortağınız güvenle o renkteki onörlerini dahi atabilir.
3. Kart boşaltırken değer kazanabilecek bir kart ile sinyal vermek veya tercih etmediğiniz diğer bir rengi göstermek maksadı ile küçük bir boşaltmak seçenekleri ile karşı karşıya kalırsanız, tercih etmediğiniz rengi göstermek daha uygundur.
4. Benzer şekilde, ortağın açılmasını şiddetle arzu ettiğiniz ama o rengin kısalmasına sebep olacağı için ya da çaka olduğunuz için kart boşaltarak sinyal veremediğiniz bir renginiz olduğunda, bu renginizi ortağının açılma ihtimalinin en yüksek olduğu renkte negatif sinyal vererek (Kendi rengini açılma!) tanımlamaya çalışınız.
5. Yerin renkleri ile aynı uzunlukta kalmaya özen gösteriniz.
6. Bir onör dizisindeki En Büyük Onörü (QJT9 dan Q) boşaltınız. Bu gösterdiğiniz onörden daha büyük bir karta sahip olmadığınızı, ama diğer küçük onörlerin sizin elinizde olduğunu belirtir. Onör boşaltmayı “Devam et!” ya da “Devam etme!” anlamında kullanabilirsiniz.
7. Boşalttığınız renkten bir Tavır Sinyali veremiyorsanız, Adet Sinyali vermeye çalışmalısınız.
Örneğin; Kozsuz oyunda yerde S: AKQ görünürken, pik 9-luyu boşaltmak, Tavır (Attitude) sinyali olamayacağına göre, adet bilgisi anlamı taşıyacak ve piklerinizin çift sayıda (iki adet) olduğunu anlatacaktır.
8. Kart boşaltırken 11 Kuralından elde edeceğiniz kart adedi bilgilerinden yararlanmak da, ortağı bilgilendirici boşaltmalar yapmanıza yardımcı olur.
9. Dekleranın sizde olduğunu bildiği kartları ve renkleri boşaltınız.
Örneğin; bir renge ortağınızın çaka olduğunu dekleran biliyorsa (ki geri kalan kartlar sizde demektir), o renkteki geri kalan değersiz kartları boşaltınız.
*
Kart Boşaltırken Neleri Yapmamalısınız?
1. Güçlü bir ele sahip iseniz, elinizdeki her rengi ya da her onörü ayrı ayrı tanımlamak telaşına kapılmayınız ve böyle davranmayı bir görev olarak kabullenmeyiniz. İlk ve ikinci kartlar belirgindir, dikkatle boşaltılmalıdır.
2. Ortağın açıldığı renkteki son kartı, ortağa o renkteki sağlam kartlarını çekmesini ya da çakmasını sağlamak amacı ile dönebilmek için boşaltmayınız, saklayınız.
3. Benzer şekilde, ortağın “tercih/ilgi” anlamında algılayabileceği renkten kart boşaltmayınız.
4. Kozsuz oyunda kendi açıldığınız renkten kart boşaltmak, ilk turda açılmış olmanıza rağmen o renge ilginizin kalmadığını, ortağın o renk haricinde diğer bir renge kaymasını ister. Bu anlamı taşımayacak ise kendi renginizi boşaltmayınız.
5. Ortağa sinyal vermek için, oyunun kaderini etkileyebilecek olan onör kartlarla, ya da büyük ara kartlarla (9-lu, 10-lu) sinyal vermeyiniz.
6. Kozlu oyunlarda bir rengi kontrol edemediğiniz bilgisi (negatif sinyal), sizin ortaklığınızdan ziyade, dekleran’ın işine yarayacak ise, o renkte sinyal vermeyiniz.
“emin yaykın, özür ortak” 

Hiç yorum yok: