31 Aralık 2013 Salı

En İyi Öğretmen

                                                                                                            corbis
Ne kadar az yer, içer, kitap okursan,
tiyatroya, dansa, meyhaneye ne kadar az gidersen,
ne kadar az düşünür, sever, kuram yaratır, şarkı söyler, resim ve eskrim yaparsan,
o kadar fazla sermaye biriktirirsin.

Kendin ne kadar azalırsan o kadar çoğa sahip olursun.
Kendi öz hayatını dile getirmenle dışsallaşmış hayatını dile getirmen ters orantılıdır; yabancılaşmış varlığın gitgide büyür.
Karl MARX (1844 Elyazmaları)- omer-tuncer.blogspot.com’dan
***
ÖNEMSİZ BİR AYRINTI
Her şeye yeniden başlarken
Japon elması da solmakta
Turgut büyük saat’iyle geçerken
Fısıldadı usulca
                        Herkes ne kadar da mutluydu “oysa”
                        Ne bıraktıysam o kadar kaldı orda*
Tuğrul Asi Balkar

***
EN İYİ ÖĞRETMEN
Eğitim, yeni nesillere yaşamla ilgili donanımlar kazandırırken, hem başarıya giden yolu tarif eder hem de onlara yaşamın anlamını öğretmeye çalışır.  Kişisel yetenekleri ortaya çıkartırken bu yeteneklerin gelişimini dünya çapında ölçülerle de kontrol eder. Yıllardır gerek briç gerekse şirket yönetimleri konularında eğitimler veren bir kişiyim. Eğitim verdiğim alanlarda en çok üzüldüğüm nokta, konusunda yetenekli kişilerin belli bir süre sonrası eğitim almaya ihtiyaç duymamalarıdır. Kendi yeteneklerinin farkında olan bu kişiler artık gelişecek durumlarının olmadığını, mükemmele ulaştıklarını  sanarak  eğitimi bırakıyorlar.
*
Yetenek bir elmastır ancak estetik bir şekilde tıraşlandıktan sonra pırlantaya dönüşebilir. 
Bu kişiler eğer yeterince ve de estetik olan şekilde tıraşlanmazsa ulaşabileceği değere hiçbir zaman ulaşamayacağının, ham bir elmas olarak yaşamını sürdüreceğinin farkında değildir. 

Eğitim yalnızca bilgi transferi de zannedilmesin. Aslında yetenekli kişilere eğitim bilgi transferinin yanı sıra çeşitli bilgileri analiz etmek, değişik bilgi birikimlerinin senteziyle yeni bakış açıları kazandırmaktır. Kişilerde bu bakış açısı gelişimi toplumsal gelişmeye de ışık tutacağı için son derece önemlidir.
*
Eğitimin tüm yaşam boyunca sürdürülebilmesi toplumsal gelişim aşamasının en önemli unsurudur. Sanırım toplumumuzun sorunlarından biri de hangi konuda olursa olsun belli bir süre sonrası eğitime son vermek, artık mükemmele ulaştığı düşüncesiyle okumayı, yenilikleri takip etmeyi, değişik bakış açılarına sahip kişileri kabullenememektir. Sanırım yaşlanmanın tarifi de budur. Gelişmeye açık olmak, gelecekle ilgili umut ve hayalleri yaşatmak gençliktir. Yaşlılık ise yaşamın kazandırdığı tecrübenin yeterli olacağı düşünülerek eğitim defterinin kapatılmasıdır. Ülkemiz ortalama yaş olarak gelişmiş ülkelere göre çok genç zannediliyor. Hâlbuki en iyi öğretmen zamandır.
19 Ekim 2008 Faik Falay, Cumhuriyet

görsel: corbis

2 yorum:

Vladimir dedi ki...

Yeni yılınız kutlu olsun. Nice mutlu senelere.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

2014 yılı uğuruyla evinize gelsin Zafer Bey.Yeni yılınız kutlu olsun.