27 Şubat 2014 Perşembe

Dinlemeyi Bilmek

Mutlu olmak istiyorsanız
iradenizin dışındaki şeyler yüzünden kaygılanmayı bırakın.
Epiktetos, Düşünceler ve Sohbetler
****
Derin Empas – DEEP FINESSE
Bilgisayar programcısı olarak çalışmakta olan bir briççi (William Bailey adlı bir Amerikalı) 1998 yılında işine bir yıl ara verip bir rüyasını gerçekleştirmeye uğraştı. Hayattaki en büyük iki tutkusu briç ve bilgisayar olan Bailey 1999 yılında "Deep Finesse"i geliştirdi. “Deep Finesse”in yaratıcısı, kendi ifadesiyle, aslında iyi bir briç oyuncusu bile değilmiş; ama elleri sonradan analiz etmek konusunda bir fanatikmiş ve sorunlar çıkaran bir el hakkındaki her şeyi tam anlamıyla anladığını hissedene kadar rahat uyku uyuyamazmış.

“Deep Finesse”, dört el verildiğinde hangi kontratta kaç löve alınabileceğini ve her hamle sırasında hangi kartların oynanması veya oynanmaması gerektiğini gösteriyor.
Deep Finesse”, yalnızca dört el açık analiz yapan bir yazılım; briç oynayamıyor.
“Okan Zabunoğlu
****
BABAMIN GENÇ BİR ADAM OLARAK PORTRESİ
Gözlerde:  rüya. Alın sanki hissedebilirmiş gibi
çok uzakta bir şeyi. Dudakların etrafında büyük bir
tazelik—ayartıcı, gülüş olmamasına rağmen.
Cafcaflı şeridin sıralarının altında
ince yapılı İmparatorluk subayı üniformasının üzerinde:
süvari kılıcının sepet-kabzası. Her iki el durur
katlanmış onun üstünde, hiçbir yere gitmeden, sakin
ve şimdi neredeyse görülemez, sanki onlar
başta geldiler uzaklığı kavramakta ve çözülmekte.
Ve ötekilerin hepsi o kadar kendi içlerine perdelenmişler
o kadar bulutlu ki anlayamam ben
bu şekli o arka planda solarken--.
*
Ey çabucak gözden kaybolan fotoğraf
benim daha yavaşça gözden kaybolan elimde.
Rainer Maria Rilke - Çeviren: Vehbi Taşar
****
DİNLEMEYİ BİLMEK
Türkiye’de bir konu üstünde tartışmak kuralları bilinmeyen, en zor işlerden biridir.

Televizyondaki tartışma programlarından, spor programlarındaki tartışmalara veya meclisteki tartışmalardan briç tartışmalarına kadar pek çok tartışma ortamı bir sonuca varamadan tarafların birbirlerine düşman olmasına kadar uzanan sevimsiz bir ortam yaratabilir. Ülkemizde tartışmalar, genelde karşı tarafın savını çürütmek olarak anlaşılır. Halbuki batı dünyasında bir görüşe katılmıyorsanız mutlaka yeni bir tez ortaya koyarak karşı çıkabilirsiniz. Size sunulan tezin zayıf taraflarını söylemek görüşe karşı çıkmak için yeterli değildir, onun yerine neyi önerdiğinizi ve bu önerinin karşı tezdeki hangi zayıf noktaları kapatacağını söylemeniz gerekir.
*
Tartışma adabını bilmeyişimizi, dinlemeyi bilmediğimize bağlıyorum. Karşının sözünü keserek, konuşmasını bölerek, özetle dinlemeyi bilmeden sırf karşı çıkmak adına söz almak sizi konuşması önemsenmeyecek bir konuma sokar. Ülkemizde kimin sesi daha yüksek çıkıyorsa onun söylemleri - içi boş da olsa - daha çok taraftar bulmaktadır.
*
Konumuz olan brice gelirsek, dinleme becerisi briç için de en önemli beceridir. 

Briçte gelişmişliği dört el hakkında yorum yapabilmek olarak düşünüyorum. 
Bunu yapabilmek için de ortağı iyi dinlemenin yanı sıra rakipleri de iyi dinlemek gereklidir. Solumuzdaki oyuncu üç seviyesinde renk açar ve ortak kontr ile renk istediyse kartların kötü dağıldığını düşünmek gerekir. 
Rakibin baraj deklaresinin bize normalin dışında bir uzunluğun yanı sıra bizim tarafa şilem olmadığını da söylediğini unutmayalım.
25 Haziran 2006 Faik Falay, Cumhuriyet

1 yorum:

gülsen VAROL dedi ki...

Dinlemeyi bilmek, yerine göre konuşmaktan daha etkili olabilir. En azından, konuşanda, neler bildiğin konusunda merak uyandırır.. :)