10 Mayıs 2014 Cumartesi

Briçte Kaptanlık

Röle (Relay): Ortağın konuşması üzerine en ucuz adımı kullanarak eli hakkında bilgi almayı amaçlayarak yapılan soruşturma konuşması.
Raise : Ortağın renginin seviyesini yükseltmek, destek.
*****
Eski bir derstir bu:
Uğruna emek verilen bir amaç,
başarmak için yeterince sabır ve her türlü zorluk karşısında bile sarsılmazlık, 
sonunda size başarıyı getirir.
Q. M. Punshon
*****
İÇİMDEKİ YAĞMUR
Sel olmuş akar
İçimdeki yağmur, akar gider, süzülür
gider anılardan.

*
Dalgalanır içimdeki okyanus
dalgalanır, ah o denli derin
o denli siyah ki
ve fışkırır birdenbire, kar-beyazı, kar-leoparları
şahlanır
yükseğe ve pençeler kızgınlıkla ruhun uçurumlarında
yiter gider sonra sonsuz bir tıslamayla
tuzlu öfkeden yapılma; hiddetten eski bir okyanustur içimizde.
David Herbert Lawrence (1885 - 1930, İngiltere) çeviren: İsmail Haydar Aksoy
*****
BRİÇTE KAPTANLIK

Natürel sistemlerdeki en önemli ve temel konulardan biri “ Kaptanlık” kavramıdır. Kaptan kelimesi, sözlük anlamındaki gibi, burada da “idare eden” demektir. Bir ortaklık iki kişiden oluştuğuna göre, kaptan belli olduktan sonra artık deklarasyonların rotasını çizmek,  yön vermek ona düşer.
*
Peki, bu durum nasıl gerçekleşir? Kaptan ne zaman belli olur? Bu soruların cevabı, “ ortaklardan birisi limite olduğu olduğu anda “ olacaktır. Limite olmak, elini dağılım ve puan açısından belli kalıplardan birisine sokarak göstermekle gerçekleşir. Limite olan, yani elini anlatmış olan oyuncunun ortağı “kaptan”, kendisi de “raportör” olur ve bundan sonraki görevi, kaptanın isteklerini yerine getirmektir.
*
Genellikle açan limite olduğundan, cevapçının kaptanlığı alması daha sık görülür. Açanın kaptan olduğu durumları şöyle sıralayabiliriz:

Cevapçı ilk cevabında SA deklare etmişse (dengeli el, limite cevap)
Açanın rengine tutuş yapmışsa
Sıçramalı renk değiştirmişse (16-18 güç limitinde)

Bu durumlarda açan kaptan olur. Bunun dışındaki pozisyonlarda ise cevapçının kaptanlığı görülecektir. Açanın limite bir açış yaptığı durumlarda (SA açılışları, flannery, zayıf iki veya preemptive açışlar gibi), cevapçı hemen kaptan olacaktır. Açışta limite olmayan açan, eğer cevapçı limite olmamışsa, rebidinde limite olmaya çalışmalıdır. Bunu da rengini tekrar ederek SA rebid ederek, cevapçının rengini tutarak gerçekleştirir. Bu durumlarda tam bir limitasyon olayı gerçekleştiği için, cevapçı net bir şekilde kaptan olacaktır.
*
Her zaman bu kadar net kaptanlık ilişkisi görülmeyebilir.Açanın geniş limitlerde yaptığı rebidler biraz problem yaratır. Ekonomik yeni renk, jump veya reverse ile yeni renk söylemesi bu pozisyonlardandır. Cevapçı, yine kaptan sayılsa da, artık değişebilir bir durum söz konusudur ve cevapçı kendisini daha iyi limite olarak kaptanlığı açana bırakabilir. Ayrıca, açanın inisiyatifine kalabilecek durumlar olabilir.
*
Genel olarak, kaptan belli olduktan sonra yapılacak işler bellidir. Kaptanın görevleri içinde en önemlisi, ne oynanacağına ve kaç oynanacağına saptamaktır. Bunu da raportöre sorarak, davet ederek, pas geçerek ve zon veya şlem söyleyerek gerçekleştirecektir.
Kaynak: Kdz.Ereğli Briç İhtisas ve Spor Kulübü

Hiç yorum yok: