10 Mayıs 2014 Cumartesi

Kısalıkta Uygunluk

Kayırmak, 
başkalarının özgürlüğünü satmaktır.
Japon sözü
****
Yorgun ulusların bağrındaki yeni,
büyük ve taze güç,
kadınlardır.
Marcel PREVOST 
****
SENİN İÇİN
Aşkla doludur her şey.
Bu gözlerdeki
Bu sözcüklerdeki
Aralarındaki bu hüzünlü sessizlik aşktır.
Dünyaya geldiğimizden beri hiç olmamıştık böyle
Beklediğim sendin! Sendin beklediğim!
Sendin!
Cevahir Sipahi - Çeviri: Tuğrul Asi Balkar

****
KISALIKTA UYGUNLUK NE DEMEKTİR?
Eğer koz fitiniz ve bir elde diğerine uygun kısalık varsa, şilem için gerekli güç 24 puana kadar düşebilir. Zondan daha az puanla şilem yapmak mı? Evet, ama kısalık uygunsa.
Kısalıklar olması düşük puanlarla şilem yapmak için yeterli değildir. Kısalığın uygun olması önemlidir. Farz edin ki, kozunuz pik ve ortağınız karo kısalığı gösterdi. Ortağınızın singleton olan karo renginde sizin hiç puanınız yok. Şilem oynarken karodan bir löve kaybedeceksiniz. Başka hiç löve kaybetmemek için kalan 3 rengin AKQ’ı sizde olsa, toplam 27 puanla sadece karodan bir löve kaybederek şilem yapmış olursunuz. Bu tespitleri yapabilmek için biriniz kısalığını gösterecek, zon oynayacak (26) puanınız olduğunu bileceksiniz. Eğer kısalık hariç, kalan 3 renkte 26 puanınız olduğunu anlayabilirseniz, bunları uygulayabileceksiniz.
Kısalığı göstermek, daha iyi kontrata ulaşmak ve zon puanıyla şilem deklare edebilmek için gerekli olduğuna göre, ortaklar sistemlerini kısalıklarını gösterebilecek şekilde kurmalıdırlar.
*
Kaybolan puanlar ve kısalığın uygun olması birbirinden farklı şeylerdir. Bu çok karıştırılır ve karıştırıldığı için de oyuncular birbirlerine kısalıklarını gösterirler ama doğru değerlendirip gereken kontratı söyleyemezler.
Öncelikle kaybolan puan tanımı yapalım: ‘‘Ortağınızın kısalık gösterdiği renkten, A dışında onörleriniz kaybolmuş puanlardır.’’ Eğer ortağınız bir renkten kısalık gösterirse ve sizde K, Q veya J’den biri varsa, hepsini kaybolmuş puanlar olarak kabul edeceksiniz. 

Karo:  QJ2 Eğer ortağınız karo renginde kısalık göstermişse Q ve J’niz kaybolmuş puanlardır. 
Bu puanlar kısalık karşısında bir işe yaramayacaktır. 
As tek ise 4 değilse 2 puan olarak değerlendirmek gerekir.
Kaybolmuş puanları elinizin gücünden çıkarıp, elinizin kısalık sonrası gücünü yeniden bulacaksınız.
*
Kısalık karşısında kaybolan puanlarınızı düşerek elinizin yeni gücünü hesapladınız. Eğer elinizin yeni gücü daha önce gösterdiğiniz puan limitlerinin altına düşüyorsa, kısalık uygun değildir. Eğer kaybolan puanlarınızı düşüp elinizin yeni gücünü hesapladığınızda hala gösterdiğiniz puan limitleri arasında bir güce sahipseniz, kısalık uygun demektir. Siz kaybolan puanlarınızı düştüğünüzde de ortaklık 26+ puan gücüne ulaşıyorsa, kalan üç renkten hiç löve kaybetmemek için yeterli gücünüz var demektir.

Kaybolan puanlarla, kısalığın uygunluğunu değerlendirmek ayrı ayrı şeylerdir. Oyuncuların karıştırdığı budur. Eğer kısalık uygunsa, şilem konuşmalarına başlayarak kısalığın uygun olduğunu ortağınıza bildirmelisiniz. Eğer kısalık uygun değilse, hemen zonu deklare eder ve kısalık uygun değil dersiniz. 
“erguncuhadar"

Hiç yorum yok: