1 Aralık 2015 Salı

Koz Kontrolü

Moonlight Sonata
*****
Alın teri
Ne zaman biri size alın teriyle zengin olduğunu söylerse ona sorun:
- Kimin alın teri?
Don Marquis
*****
NOKTÜRN
Geceden esinlenen, geceyi çağrıştıran beste.  18.yy' da serenat tipinde,  geceleri açık hava şenliklerinde yorumlanan besteler. 
Haydn, Mozart, Schubert' in eserlerinde noktürn örneklerine rastlanır.

Noktürn, 19 yy'da romantizmle birlikte hüzünlü, duygulu, hülyalı ve tek bölümden oluşan karakterde  özgür biçimdeki  parçalar.
Bu türde en ünlü parçaları CHOPIN yazmıştır.
*****
ALLEGRO
Kara bir günden sonra Haydn’ı çalıyorum
yalın bir sıcaklık kaplıyor ellerimi.
Tuşlar istiyor. Hafif çekiç vuruyor.
Tınlamalar yeşil, canlı ve sakin.
Tınlama özgürlük denen şey vardır, diyor
ve birisi imparatora artık vergi vermiyor.
Ellerimi Haydn ceplerime sokuyorum
ve dünyayı fütursuzca izleyen birini taklit ediyorum.
Haydn bayrağını kaldırıyorum – anlamı:
“Teslim olmuyoruz. Ama barış istiyoruz.”
Müzik, taşların uçtuğu, taşların yuvarlandığı
camdan ev yokuşun altındaki.
Taşlar evi boydan boya geçiyorlar
tek bir çerçeve kırılmıyor ama.
TOMAS TRANSTRÖMER - Türkçesi: Gürhan Uçkan
*****
KOZ KONTROLÜ
Defans oyuncuları yeni renk açmak istemediklerinde veya yan renklerden löve alma talepleri olmadığında deklerana temel elden yani uzun kozlu elden çaktırmaya çalışırlar ve böylece deklaranın koz hakimiyetini kaybetmelerini sağlamayı umarlar. Bu defansif plan, özellikle dışarıdaki kozlar kötü dağıldığında veya deklaranın kozları normalden kısa olduğunda çok pozitif sonuçlar getirir. (Deklerasyon sırasında fit yokken bile bir rengi koz yapmanız için ya sanzatu oynamak bir renkte keser olmadığı için imkansız olması ya da part-score oynamak zorunda olduğunuz için ilk fırsatta durmak istemeniz gerekir.) 

Bildiğiniz gibi kozları oynarken defansta sadece bir ve alıcı koz kalınca koz oynamayı bırakıyorduk (istisnalar olduğunu unutmayın). Az 
 sayıda kozla oynarken kozları bitip bitmeyeceği belli olmaz. Kozları bitirdiğinizde sizde de koz kalmıyorsa yan renkteki alıcıların kontratınız için yeterli olması gerekir. Daha büyük problem kozları bitiremediğinizde ortaya çıkar. Bu durumda koz hakimiyetiniz yoktur. Ya defansın size temel elden çakmaya zorladıkları renge çakmayı reddedip kayıp kaçarsınız (Kup transferi) ve böylece temel elin karşısından çakacak duruma gelip uzun kozunuzu azaltmamış olursunuz veya çok alıcınız varsa siz de rakibinize zorla çaktırıp onun kozunu azaltmaya çalışarak kontrolün size kalmasını sağlarsınız veya temel el kavramını unutur ve löve sayarsınız. Koz hakimiyetiniz kaybolduğu için uzunluk lövesi almanız da artık imkansız olur. Löve sayınca temel elden de çakmak mümkündür. Her topladığınız löve kontratınız için bir adımdır.
  *         
Ayrıca defans oyuncuları ortaklarına kup veya olası bir sürkup vermek için renkler oynadıklarında büyük çakıp çakmamaya karar vermek gerekir. Şimdiye kadar bu konuda rakibin kozunu büyük hale getirme şansı yokken büyük çakın demiştik. Bazı ellerde küçük çaktığınızda sürkup yiyeceğiniz kesindir. O durumlarda koz hakimiyetini kaybetmemek gerekir.
“erdinc erbil”
*****
görsel: googleimages

Hiç yorum yok: