12 Kasım 2016 Cumartesi

Basit Squeeze

görsel. fotocommunity
*****
Bir eylemin ahlaklı sayılabilmesi için hiçbir çıkar taşımaması gerekir.
Kant
*****
Osmanlı’nın son sadrazamlarından Keçecizade İzzet Molla:
“Meşhurdur ki fısk ile olmaz cihan harap
Eyler onu müdahane-i aliman harap.”
*
Ülke, yoldan çıkanlar, sapkınlar yüzünden yıkılmaz.
Onu bilginlerin dalkavukluğu yıkar.
Prof. Dr. Rona Aybay, Cumhuriyet,  24.05.2012
*****
CESARETLENDİRMEK
Müzik öğretmenimiz kim bir şarkı çalıyor ya da söylüyor ve hata yapıyorsa, “Hataya aldırma devam et” anlamında bir işaret yapıyordu.
“Yalnızca yapın, çekinmeden, yanlış yapmaktan korkmayıp, yalnızca yapın” diyordu ve sonra da bu sözlerinin anlamını açıklıyordu:
“İnsanoğlu neyi nasıl yapacağını ancak yaparak bulur, yaparak öğrenir” diyordu. “Yanlış yapmaktan korkan insan hiçbir iş yapamaz, yalnızca hareketsiz durur. İnsan hata yaparak öğrenir. Yaptığı en başarılı işini ise, yanlış yapmaktan korkmadığı anında gerçekleştirir.”
*
Biz, böyle bir yaklaşımı daha önce hiç görmemiştik. Tüm okul yaşamımız boyunca öğretmenlerimiz ve büyük sınıflardaki ağabeylerimiz, ablalarımız hep, bizim yanlışlarımızı yüzümüze vurmakla ve onları düzeltmekle uğraşmışlardı. Hatasız bir yaşam sürmemiz, dersler sırasında hiç hata yapmamamız konusunda üzerimizde güçlü bir baskı vardı. Bu baskı nedeniyle ise bir şey yapmaktan, bir şey söylemekten çekiniyor, korkuyorduk. Fakat öğretmenimiz bize değişik bir şey söylüyordu:
İnsanın hata yapa yapa, hata yapmayı doğal kabul ederek doğru ve güzeli yapmayı öğreneceğini söylüyordu.
*
Hiç unutmuyorum, son sınavda flütle bir parçayı çalıyordum ve hata yapmıştım. “Devam et” işareti yaptı. Yine  hata yaptım. Bize sağladığı tüm rahatlığa karşın iki damla yaş alnımdan süzüldü. Çalmaya devam ettim ve yine hata yaptım. Öğretmenim “Hata yapman önemli değil, geçeceksin, yeter ki yalnızca hata yapmaktan korkmadan çal” dedi. Parçayı baştan aldım ve hiç hatasız çaldım.

O andan sonra yaşamımda hata yapmaktan korkmuyorum. Hata yaptığım zaman küçük görülmekten, başkalarının olumsuz düşüncelerinden etkilenmiyorum.
Yaşamınızın bir anında sizi hatalarınızla barıştıracak öğretmenlerle karşılaşmanızı dilerim.
“denizce”
*****

SEVGİNİN ÖNÜNDE
Bütün insanları dostun bil, kardeşin bil kızım
Sevincin ürünüdür insan, nefretin değil
Zulmün önünde dimdik tut onurunu
Sevginin önünde eğil kızım .
Ataol BEHRAMOĞLU
****
BASİT SQUEEZE

Skuiz, siz alıcı lövelerinizi çekerken en az bir defans oyuncusunun diğer renklerdeki durdurucularını saklayamaması yüzünden alıcı olmayan kartlarınızın alıcı hale gelmesi durumudur. Birçok çeşidi olan bu tekniğin temeli “Basit Skuiz”dir. Sadece bir rakibin sıkışıp defos yapamaması mantığı üzerine kurulan tekniğin gerçekleşmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartlar için örnek bir el:

 Güney 6NT oynuyor ve Batı Trefl 9’lu atak ediyor. Deklaranın Karo Ası çıktıktan sonra hazır 11 lövesi var. 12.löve için olasılıklar Körün 3-3 dağılması ve AR Pik çekince Damın düşmesi. Bir olasılık daha var. Eğer Körler 3-3 değilse ve Dam Pik iki turda düşmüyorsa, hem Dam Pike hem de uzun Körlere aynı oyuncu sahip olabilir ve eğer öyleyse biz alıcılarımızı oynadığımızda bu oyuncu saklamak zorunda olduğu bu kartlardan bir tanesi defos etmek zorunda kalır.
*         
Deklaran Trefl atağını alır ve Karo Asını çıkartır. El tekrar kendisine geldiğinde iki büyük Pik onörünü çeker. Böylece Dam Pikin düşüp düşmediğini kontrol eder. Dam düşmese bile Vale Pik daha sonra yapılabilecek Dam Pik defosu için artık bir “Tehdit Kartı” olmuştur. Deklaran daha sonra As ve Rua Körü sonra da minördeki alıcılarını çeker. Oyun sonu şu şekle dönüşmüştür:

Güney son minör alıcısı olan Vale Karoyu çektiğinde yerden işe yaramayan Pik 8’lisini atar. Bu lövede Doğu skuiz olmuştur. Eğer Pik Damı defos ederse Vale Pik, Kör defos ederse yerdeki 8’li Kör 12.löve olacaktır. Skuiz gerçekleşti çünkü hem elde hem de yerde bulunan iki tehdit rengini birden aynı defans oyuncusu durduruyor. Skuiz kartı oynandığında bu durdurucuların bir tanesi defos edilmek zorunda kalıyor.
*
Hemen hemen her skuiz elinde olması gerekenler:
-Skuiz kartı (Vale Karo) – o alıcı oynandığında bir defans oyuncusu iki durdurucusunu birden saklayamıyor.
-Tek kartlı bir tehdit rengi (Vale Pik) – defans oyuncusunun saklamak zorunda olduğu tehdit renklerinden biri
-İki kartlı bir tehdit rengi (Dam ve 8’li Kör) – tek kartlı tehdit rengini kesen defans oyuncusunun bu tehdit rengini de kestiğini umuyorsunuz.
*
Şartlar yerine geldiğinde skuiz tekniğinin gerçekleşebilmesi için deklaranın bir tanesi hariç bütün alıcılarını oynamış olması gerekiyor. Başka bir deyişle kaç lövelik bir kontrat oynuyorsanız verebileceğiniz en fazla sayıda löveyi skuiz kartını oynamadan önce vermeniz gerekiyor. Buna “Hesabı Düzeltmek” denir. Her skuizin hesap düzelterek yapılmaz. El vermeden de yapılan skuizler vardır.


Güney 6NT oynuyor ve Batı Rua Trefl atak ediyor. Yine 11 hazır löve var ve bu sefer 11 löveyi el vermeden çekebiliyoruz. 12.löve için Kör ya da Karonun 3-3 dağılması yetiyor. Artık diğer ihtimali de düşünebiliriz. Eğer hem Karoyu hem de Körü aynı rakip durduruyorsa onu skuiz edebiliriz. Tehdit kartları eldeki 7’i Kör ve yerdeki 8’li Karo. Skuiz kartımız da eldeki son Pik olacak. Skuiz kartının olduğu tarafta tek kartlı tehdit rengi yani Kör, diğer tarafta da iki kartlı tehdit rengi yani Karo kalmalı. Planımız oldukça iyi ama mükemmel değil. Bütün bu skuiz planının gerçekleşebilmesi için hesabı düzeltmeliyiz. 12 lövelik bir kontrat oynadığımıza göre rakibe bir el vermeliyiz. Bu da atak rengini boşlayarak gerçekleştirilebilir.
*         
İlk Trefli almıyoruz ve devamını As ile kazanıyoruz. ARD Kör ile AD Karoyu çekiyoruz. Daha sonra üç tur Pik oynayıp şu duruma geliyoruz:


Skuiz kartı olan Piki oynayıp yerden işe yaramaz Trefli atınca Doğu’nun atacak kartı kalmıyor.
*
Birçok skuiz çeşidi vardır. Double skuiz, triple skuiz, tek renk skuizi, criss-cross skuiz, kozlu skuiz bunlardan sadece birkaçı. Bütün skuiz çeşitlerini öğrenmek oldukça zor. Bu konu çok karmaşık gibi görünse de bilmeniz gereken en önemli nokta “son kozunuzu çekmekten korkmayın”. Aynı şey sanzatu kontratlarında da geçerlidir. Uzun renginizin bütün alıcılarını çekmek rakipler için büyük baskı yaratır ve bunun sonucunda ne kadar çok hata yaptıklarına inanamazsınız.
Erdinç  ERBİL

Hiç yorum yok: