27 Haziran 2021 Pazar

AFRA TAFRA

Mendelssohn: Lieder ohne Worte, Op. 67 - No. 2 Allegro leggiero
https://www.youtube.com/watch?v=6BaqYAr6cL0&ab_channel=AndreasOttensamer-Topic
***
İnsanlar bize zarar verdikleri için değil, yaptıkları haksızlıklarla ruhumuzun ışığını söndürüp içimizdeki saldırganlığın ortaya çıkmasına neden oldukları için tehlikelidir.  Spinoza 
***
Ne zaman yükseğe tırmansam “Ego” adlı bir köpek tarafından takip ediliyorum.  Friedrich Nietzsche 
***
NEDEN ŞİDDET TOPLUMU OLDUK?

25  Şubat 2015 Erdal Atabek                                    Danışmanlığını yaptığım Çocuk Yuvası’na yeni bir erkek çocuk gelmişti. Beş yaş grubuna alınan çocuk kısa sürede yuvaya alıştı. Sağına soluna bakınıp durumu gözden geçirdi, sonra da egemenliği eline geçirmeye başladı. Yöntemi kendi yaşına uygun bir zorbalıktı. Kızların saçını çekiyor, erkek çocuklara oyuncakla vuruyor, çevresini korkutuyordu. Uyardık, anlattık, hakkı olmadığını söyledik, olmadı. Ailesiyle görüştük, onlar da bir şey yapamadılar. Gruptaki çocukların aileleri şikayete başladılar.

Tam o günlerde gruba yeni bir erkek çocuk geldi. Ertesi gün bizim eski zorba ağlayarak geldi. Yeni gelen çocuk elindeki oyuncağı kafasına vurmuştu. Bizim astığı astık, kestiği kestik küçük zorbamız uysallaşıverdi. Yeni gelen de gruba uyum sağladı. Sorun çözülmüştü.

Bu olay beni çok düşündürdü. Sonra, yapılan araştırmaların ortaya koyduğu gerçeği de öğrendik.

Zorbalık, sahibine zarar vermeye başladığı zaman biter. Ya da zorbanın kendisine zarar geleceğini anladığı zaman zorbalıktan vazgeçtiği bilinir. Korkmak, kaçmak, boyun eğmek, kabul etmek zorbalığın artarak sürmesine yol açar. Zorbalığı önlemenin yolu, zorbayı önce pişman etmek, sonra da cezalandırmaktır. Cezalandırılmayan zorbalık sinsi sinsi etkisini sürdürür.

***

TUZ KIRMIZISI

Troya bak burası
bütün tanrılar burada
hipodromlardan geliyorlar
hayallerimle yarışıyorum
salgın kol geziyor
gözlerimin içinde
bu hastalık bir kurşun etmiyor
tuz kırmızısı her yer
sevdalarımla yarışıyorum
Aralıkta kaldı bütün mevsimler
bir türlü gelmiyor yeni yıllar
ayrılıklar umutlar
Troya bak burası
bütün tanrılar burada
Posedion yazdıklarımı okuyor
şiirlerimle yarışıyorum...
A. KADRİ ERGİN

***

Afra tafra yapan briç oyuncuları için küçük bir öykü:
AFRA, TAFRA, MAFYA
Tarih, 2000’li yılların başıydı.  
Turizmci İlhan A., Dodge Ram minibüsüyle Marmaris’e gidiyordu. Memleketi Kuşadası’na da uğrayıp eşini ve oğlunu görecekti. Mutlu değildi. Batık bir girişimde epeyce para kaybetmiş, alacaklarına karşılık FBI ve Madonna’nın taşıtı olarak ünlenen Dodge Ram’ı tahsil edebilmişti. 

Kuşadası’nda mola verdiğinde, kayınpederinin bir araba aldığını, taksitlerini ödeyemediğini ve Aydın’da borçlandığı şirket tarafından tehdit edildiğini öğrendi. Eşine, “Ben hallederim” dedi.  

İlhan A., iri kıyım bir babayiğitti. FBI minibüsü ve Ray-Ban gözlükleri de vardı. Niyeti, Aydın’dan geçerken taksitleri ödemek ama alacaklı şirkete de racon kesip kayınpederinin bir daha rahatsız edilmemesini sağlamaktı. Yanına bir de Marmaris yolcusu almıştı: Emekli olunca badana boya şirketi kuran eski resim öğretmeni Behlül Hoca.
Cam kapının dili olsa  
İlhan A., Aydın’a gelince Dodge’u afili bir manevrayla şirketin önüne çekti. Ray-Ban gözlüklerini taktı, tehditkâr adımlarla ilerledi, açık sandığı yekpare cam kapıya olanca ağırlığıyla tosladı! 

Ray-Ban yamulmuş, İlhan A’nın yüz otuz okkası bir doksan yere yayılmış, afrından tafrından eser kalmamıştı. Sızlayan burnunun şişmeye başladığını hissediyordu. 

Toparlandı, çarpılan gözlükleri cebine koydu, içeri girdi, muhasebenin yerini sordu. Taksitleri sessizce ödedi ve çıktı.

27 Haziran 2021 Pazar  - Kısaltıldı. https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mine-g-kirikkanat/afra-tafra-mafya-1847670

1 yorum:

Sokrates'in Yeğeni dedi ki...

Merhaba Ali Zafer Hocam,
Sağlıklı, huzurlu bir yaz mevsimi diliyorum size...