20 Şubat 2011 Pazar

IMP ve MP


Madem hatırı yok bunca senenin,
Namı namert olsun geri dönenin!
Cemal Safi                                                           
**
NE VARSA
Ne varsa güzel olan insanoğlunda,
Gençlikmiş sözde, öyle diyorlar.
Yürekteki ateş, kavgadaki inat,
Çok sürmez, yiter gidermiş, geçtikçe yıllar.
Kalmazmış bu atılganlıklar yaşlandığımızda,
Yorulurmuşuz yollardan, bin bir kaygıdan.
Bir kayıtsızlıktır gelir çökermiş,
Bir ağırbaşlılık, bir tevekkül - düşman başına!
Ne ün, ne onur, ne bir şeyden incinme,
Hiçbir şey fark etmezmiş, öyle diyorlar.
Ayırmadan hatta dostu düşmandan,
Çağırır mışız kimi olsa meclisimize.
Böyle olacaksa eğer bir gün halimiz,
Böyle örülecekse eğer hayatın ağı,
Varsın bugünden olsun her ne olacaksa,
Atıvereyim de kendimi yardan aşağı...
Resul Hamzatov
Çeviri: Mazlum Beyhan
***
MP ve İMP STRATEJİLERİ
MP ile İMP arasındaki farklar:
MP oynarken daha saldırgan olmanız gerek ve uyandırma sekanslarını aynen oynayın, MP’de rakiplerin misfitte oldukları konuşmalardan ve elinizden son derece açık değil ise düşük seviyelerde kompetisyona devam etmek için her türlü çabayı göstermeniz gerekir.
İMP’de ise emniyet esastır ve -110 ile -50 aynı şeylerdir. Özellikle zonda iken, partskor mücadelesinde kontrlanarak -200 veya -500 gitme riski var ise hiç konuşmamak daha doğrudur.
MP ile ilgili bazı temel prensipler:
Saldırgan konuşulacak, zon kontratlarından sırası ile üç sanzatu veya dört majör tercih edilecek. Beş minör ise nadiren iyi olur. Az puanla konuştuğunuzda minör renk fitiniz varsa daha fazla puan alabilmek için sanzatuyu tercih etmeyin. Haneye sayı yazmak esas amacınızdır. Zayıf eller ile hafif, atak gösteren overcall yapmaktan çekinmeyin. Puanınız az da olsa partnerin rengine fitiniz varsa bir seviye yükseltin. Zonda değilken karşılıklı uzun koz fitiniz varsa daha sık baraj yapın. Rakiplerin ucuz seviyede kontratı satın almalarına izin vermeyin. Partskor mücadeleelrinde rakipler de saldırgan olacaklardır. Toplam sekiz kozunuz ile üç seviyesine çıkmaktansa rakipleri daha sık konturlamayı düşünün. Oyunda, normal ataklarınızı yapın. Çok orijinal bir atak denemesi ile ‘’top’’ peşinde koşmayın. Dekleran olduğunuzda bir-iki fazlalar için uğraşın. Özellikle diğer masalarda da aynısı olacağını tahmin ettiğiniz normal kontratlarda fazlalar için risklere girmeniz gerekir. İyi kontratları ve şilemleri emniyetli oynayın. Genelde ‘’salonla birlikte oynamak’’ iyidir. Deklere ya da oyun arasında ikilemde kalırsanız diğer masalarda olabilecekleri düşünün ve kararınızı benzer sonuçları alabilmek yönünde verin. İkili turnuvalarda başarılı olabilmek için çok fazla mücadeleye ve takım maçından daha fazla konvansiyonlara ihtiyaç vardır.
İMP ile ilgili bazı prensipler:
Emniyet esastır. Emin zon kontratı ne ise onu tercih edin. İMP’de saldırgan olmanız gereken tek yer ihtimali yüzde ellinin altında olsa dahi söylemeniz gereken zonlardır,  kazanç/kayıp hesabı vardır. Overcalleriniz sağlam olsun. Partskorda kompetisyon yaparken sağlamcı olun. Rakibi iki batıracağınıza inanmadıkça asla kontur atmayın. Oynadıkları zon kontratının batma ihtimali varsa baraja girişmeyin. Fazlaları değil emniyeti düşünmeli, swinge mal olabilecek ataklardan kaçınmalısınız. Batırma imkanı varsa fazla yaptırmaktan korkmayın.
“Mehmet Aydın”

1 yorum:

Unknown dedi ki...

ÇOK İYİ BİR AÇIKLAMA. tEŞEKKÜR EDERİM.

Türksel Manalp