18 Haziran 2011 Cumartesi

Neden On Üç Puan

                                                                                                fineartamerica                                         
Veikko Ahvenainen...Rantakoivun alla
*****
En çok inandığımız şeyler,
en az bildiklerinizdir!
Montaigne
*****
SADAKAT
Okyanusa kıyı olmaktan daha büyük
Sadakat düşünemez yürek,
Bir duruşun kıvrımını tutarak,
Sayısız bir tekrarı sayarak.
Robert Frost (1874-1963, ABD)- Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
*****               
NEDEN ON ÜÇ PUAN
Briçte toplam 13 löve vardır.
Bryant McCampbell adındaki briççi 1915’li yıllarda briç destesindeki toplam puanları as, rua, dam, valeye  4,3,2,1 puan vererek desteyi toplam 40 puan olarak hesapladı. Bu ölçme metoduyla oyunun açılması ya da zon için gerekli toplam puan limitleri, şilem oynamak için kaç puan gerekeceği hesaplanmaya başlandı.
*
Milton Work 1923 yılında bunu 5. ve daha fazla uzunluklar için ilave edilen dağılım puanı ile birleştirdi, yayınladı, briçe güzel bir hesaplama sistemi getirdi. Peki bunu nasıl hesapladılar? Neden 30 veya 50 puan değil de 40 puanla bir deste sayılıyor ve neden 13 puan ile açılıyor? Neden 10 veya 15 puanla açılacak denmiyor?
*
Toplam 40 puan ve 13 löve olduğuna göre her bir löve alınması için matematiksel olarak 
40/13 = 3.1 puan gerekiyor. Demek ki kartlar dağıldığında herkese eşit 10 p dağıldığı zaman 7 löve alınması zor olacaktır, bu nedenle oyunu açanın elinde 10+3 puan olmalıdır. Tabii bu sayısal görünüm 4333 dağılımlar için olup kartların dağılımsal gücü değiştikçe uzunluklara puan ilaveleriyle oyunu açış rakamı daha aşağılara inebilir.
*
Açış puanlarının oluşmasıyla zona ulaşma puanlarının hesaplanmasına başladı. Zon için 4 majör, 3 sanzatuya da 5 minör oynanması gerektiği için bunlara uygun puanlar üzerinde epey çalışıldı. Bir süre sonra 4-4, 5-3 ya da 6-2 majör varsa 4 majör oynamak gerektiği, bunlar yoksa üç sanzatu, o da yoksa 5 minör oynamanın daha doğru olduğunun farkına varıldı. Bu bulgular yavaş yavaş briçte kullanılacak konvansiyonlar  şekline dönüştü. Örneğin sanzatu açılımına stayman yapmak ya da bir minör açışına dörtlü majörü söylemek kuralı 4-4 majörü bulmak için, beşli majörle açmak veya sanzatu açışına beşli majörü transfer etmek 5-3 majörü bulmak için, zayıf iki majör açmak 6-2 majörü bulabilmek için gerekli konvansiyonlar haline geldi.
*
 Briçte oyunu açma kuralı dağılımsal güçlere göre geliştirildi, oyun açmada en uzun iki renk ve toplam puan olan 20 kuralı keşfedildi bu sayede AJ10xxx ve KQxx sahiplenen kişiler 10 p ile bir renk açılması gerektiğini öğrendi , 4.den oyun açmak için toplam puan + pik uzunluğunun kontrol edilmesi olan 15 kuralı keşfedildi. Günümüzde artık oyun teknik gücü de epey arttığı için daha az puanlarla açılabilmektedir.
14 Mart 2010  Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: