9 Haziran 2011 Perşembe

Transfer

Rimsky Korsakov - Scheherazade
*****
Bir insan, kirli düşüncelere sahip olduğu için utanmaz. 
Bir başkasının, o kirli düşüncesini bilme ihtimali utandırır.

Friedrich Nietzsche
*****
40 YAŞIN EŞİĞİNDE ŞİİR
Küçük heyecanlara paydos
Çünkü rüzgarla aynı yaştayım
Çünkü güneş kardeşim
Bir ırmakla sevişmekteyim

Bana artık dingin olmak
Bana yalınlık yaraşır
İçimde şiirin güzelliği
Yaşamak sevinciyle yarışır

Güzeller güzeli ömrüm
Sana gitgide sevdalanıştayım
Nice emeklerle dokunmuş
Bir ince, bir nazlı nakıştayım

Küçük tasalara, tutkulara paydos
Çünkü evrenle aynı yaştayım
Başsız sonsuz doyumsuz
Bir baş döndürücü akıştayım ...

Ataol Behramoğlu
****                                                                       
TRANSFER
Transfer konuşmaları günümüzde kullanılan en etkin silahlardan biridir. İlk transfer deklareleri David Carter tarafından Teksas konvansiyonu olarak sanzatu açılışından sonra kullanılmışsa da transferin asıl gelişim ve yaygın kullanımını Oswald Jacoby sağlamıştır, bu nedenle transfer konuşmaları onun ismiyle Jacoby konvansiyonları olarak anılır.

Ozzie 1902 de Teksas – Dallas’ta doğdu. Sigortacı ve mali müşavir olarak eğitim gördü, 21 yaşında mesleğe atılan en genç ünvanı ile yıldızı parlamaya başlamıştı. Briç açısından yıldızlığa ise meşhur Culbertson – Lenz maçında Lenz’in birçok usta arasından onu ortak olarak seçmesiyle adım attı. Amerika Briç Birliğinde çalışmaları onu Culbertson ile de yakınlaştırdı. Tarihi Dört As ekibinin kurulmasında katkıları oldu. Pearl Harbor baskınını duyduğunda oynadığı briç turnuvasını yarıda bırakarak orduda görev aldı, dört yıl boyunca briç masalarından uzak, donanmada uzman yüzbaşı olarak görev yaptı. Geri döndüğünde masterpoint sıralamalarında oldukça geri düşmüştü, yeniden üst sıralara tırmanmakta gecikmedi ama bu defa da araya Kore savaşları girdi. Kore savaşında tekrar orduya dönüp istihbarat alanında çalıştı. 

Bütün bu briç dünyasından uzak kalmaları onu Bermuda Bowl alanından koparmıştı. Ancak yılmadı ülkedeki bütün turnuvalarda üst dereceleri almasıyla 1962 yılında tekrar 1 no.lu oyuncu ünvanını kazanmıştı. 1950 yılından itibaren briç köşe yazarı olarak çeşitli gazetelere makaleler verdi, nisan 1982 de yeni bir rekorun sahibi olmuştu. 10.000. briç yazısı yayımlanmıştı. Zayıf sıçramalı üste konuşmaları, 2 Sanzatu forsingleri, 2 trefl açışına 2 kör ile 0-4 aralığı cevaplarını briçe kazandıran kişi olan Ozzie , 1987 yılında 85 yaşında arkasında büyük bir ün ve pek çok eser bırakarak göçtü.
11 Haziran 2006  Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: