9 Eylül 2011 Cuma

Bambu Ağacı ve Briç


                                                                                                            fineartamerica                           Hayatın güçlüklerine karşı üç şey hediye edilmiştir:
Ümit, uyku ve gülmek.
İmmanuel Kant
****
BİR GÜN KALDI BİZE YAŞANACAK
Dün kopan bir yapraktı, düşen bir kuru daldı
Bugünden güzel değil bulacağın yarında
Aç ellerini bir bak yanan avuçlarında
Dün gitmiş yarın yok bize bir bugün kaldı

Bir bugün kaldı bize birlikte yaşanacak
Bir bugün öyle güzel ve dopdolu özlemli
Dalından yeni kopmuş tomurcuk güller gibi
Bir bugün her şeyiyle taptaze ve sımsıcak.
Ümit Yaşar Oğuzcan
****
ÇİN’DE BAMBU AĞACI
2011 yeni briç sezonu başladı. Kulüplerde briç dersi almaya başlayanlar tüm Türkiye’de ortalama bir aylarını doldurdu. Bunların arasında bu dersler bana uymadı bırakayım diyenler olabilir. Derslerde hemen başarı isteyip isteklerine ulaşamadıklarını gören bu öğrenciler için Çin’de bambu ağacının yetişmesi, azim, sabır ve inanç için güzel bir örnektir, sizlere anlatmak isterim.
*
Çinliler bu ağacı şöyle yetiştirir; önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz, tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. Fakat inatçı tohum bu yıllarda da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda da bambuya su ve gübre vermeye devam ederler. Nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 m. boyuna ulaşır.
*
Akla ilk gelen soru şudur: Çin’ deki bambu ağacı 27 m. boyuna altı haftada mı, yoksa beş yılda mı ulaşmıştır? Sorunun cevabı tabii ki, beş yıldır. Büyük bir sabırla ve ısrarla tohum beş yıl süresince, sulanıp gübrelenmeseydi ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edebilir miydik?
Briçte de aynı kavramlar geçerlidir, sekiz  on haftada 27 m. boyunda briççi olmanız imkansızdır. Ancak sonunda briççi seviyesine gelebilmeniz de imkansız değildir.
*
Yaşamdaki ve briçteki başarının şartları her zaman çok basittir.
AZİMLE ÇALIŞIN. SABREDİN.
BİR ZAMAN SONRA HEDEFE ULAŞACAĞINIZA İNANIN ve
HİÇBİR ZAMAN GERİ DÖNMEYİN.
14 Kasım 2010  Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: