7 Eylül 2011 Çarşamba

Kaldırım Taşları

Handel - Sarabande
*****
Bir kişiyi aşağı çekmeye çalışırsanız, onun  tuttukları, 
bir parçanız olabilir ve ağırlık verir.
Diğerlerini aşağıya çekerek 

yükselmeye çalışmayınız.
Marian Anderson
*****
SEN
sen
son
okuduğum
kitabın
arasında
kuruttuğum
mor
bir
çiçeksin.
*
kitabımın
son
sözcüğü
ile
yitip
gideceksin
beni de
yanında
götürdüğünü
hiç
bilmeyeceksin.
Ali GENÇLİ
****
KALDIRIM TAŞLARI
Yıllar önce Avrupa’da gittiğim ilk kentlerden biri Kopenhag’dı. Danimarka’nın başkentine gidişimde etrafı ilgiyle izlediğimi anımsıyorum. En hoşuma gidenlerden biri cadde ve sokaklardaki kaldırımlardı. Kaldırımlar yerden 3-4 santim yüksekteydi. Her 3-5 metrede bir kaldırımda bir boşluk vardı ve 1-2 araba park yeri için ayrılmıştı. İnsanlar kaldırıma park etmiyor, yalnızca park yerlerini kullanıyorlardı. Başka bir ilginçlik sokakta karşı kaldırıma geçerken arabalar yayalara saygıyla öncelik tanıyorlardı. Biz arkadaşlarla arabaların geçmesini bekleyip bir boş zaman bulup kendimizi karşıya atalım derken cart arabalar durup bize yol veriyorlardı, bu çok hoşumuza gitmişti.

Kaldırımlar sert taşlardan yapılmış, sokakla birleşen yerleri de birkaç santim kalınlığında yine sert bir kaplamayla kaldırım taşları çerçevelenmişti. Kaldırım ve sokaklar herhalde bir 20-30 yıl evvel yapılmış ve artık hiçbir şehir yönetimi bu sokakları yeniden inşa etmeye gerek duymuyordu. Geçen cumartesi Kup Brice oyun oynamaya gittiğimizde sokaklarda yeniden kaldırıma yönelik çalışmalar azgın bir şekilde devam ediyordu. Kaldırım taşları yerden sökülerek yolun kenarına dağınık bir şekilde bırakılmıştı, değil arabalar insanlar bile yürümek için yer bulamıyorlardı.

Briç oynamanın belli kuralları, kurallara uymamanın ise belli bedelleri vardır.  Kurallar yaşamda insanların hem haklarını koruyan hem de adaleti sağlayan mekanizmalardır. Bu kurallar sayesinde masalar arası eşitlik sağlanır. Aksi halde briçteki üst düzey oyuncular orta veya alt düzeydekilere karşı avantaj sağlarlar. Yarışmanın adil olması için oyuncu kim olursa olsun yapacağı yanlışın karşılığı olan bir bedeli ödemesi gerekir. Şehir içindeki park yerleri yeterli bir şekilde kullanıma sunulmalıdır ki kaldırıma park etmiş araba sahibi yüksek bir bedel ödemek zorunda kalsın. Bu düzeni doğru kurabilen toplumların kaldırımları birkaç santim yüksekliğinde olur ve kenti keyifle yaşanır halde tutar. Briç, ortakların kendi aralarındaki özel anlaşmaları rakiplerinin de bilmesini şart koşan, masadaki bilgi aktarımının kurallar çerçevesinde yapılması gereken son derece şeffaf bir oyundur. Yapılacak bir hatadan rakiplerin zarara uğraması önlenir ya da ödetilir. Keşke Türkiye’de  de kaldırım taşları bir kere ve önümüzdeki yılları da kaplayacak şekilde yapılabilse.
24 Mayıs 2009 Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: