22 Nisan 2012 Pazar

Alfa Beta Teta

Aşağıda olan kimse düşmekten korkmaz.
Aristo
**
ODASINDA BİR EVİN
Bir kentin ortasında,
Odasında bir evin
Serilir ayaklarının ucuna
Bozkır ıssız ve derin.
Ne zaman yanına konsa
Ayrılık bir özlemin.
Adından bir güvercin
Sesim, sesim, sesim
Takılıp kara bir çalıya,
Çırpınır kurtulmak için.
Bir kentin ortasında,
Odasında bir evin.
Metin ALTIOK
**
ALFA BETA TETA
Bireylerin öğrenirken kullandıkları öğrenim şablonu “ işitsel, görsel, kinestetik” mekanizmalardan oluşmaktadır. Her bireyde bu üç metot bulunmasına karşılık bir tanesi diğerlerine göre daha belirleyici olmaktadır.
*
Öğrenme aşamasındaki kişilerin beyin dalgaları incelendikleri zaman “alfa, beta, teta” diye isimlendirilen üç dalga boyu gözlenmiştir. Alfa dalga boyu en yüksek frekansa sahip dalga olup öğrenim sürecinde olaya yoğunlaşabilmek için bu frekansın aktive edilmesi gereklidir. Öğrenim şablonuna bağlı olarak bu dalganın harekete geçirilebilmesi için görsel ağırlıklı mekanizmaya sahip kişilerde görsel etkiler, örneğin çalışma ortamındaki düzen, renk, ışık son derece önemliyken, işitsel kişilerde, örneğin ortamın sessizliği, konuşanın ses tonu ve vurgulamalar önem kazanmakta. Kinestetik kişilerde ise edilgen yerine etken konumda olmaları ve fiilen olayı yapmaları ağırlık taşımaktadır. Beta dalga boyu daha düşük frekansa sahip bir dalga olması nedeniyle daha düşük yoğunlukta yapılabilen işler için geçerlidir; dış dünya ile iletişimi, sentez yapabilme becerisinin harekete geçmesi, aynı anda birkaç iş yapma sürecini içerir.Teta dalga boyu ise yaratıcılık, içe dönüm, müzik ve duyarlılık içeren işlerdeki bir dalga boyu olup en düşük frekansa sahiptir.
*
Bu üç dalga boyunu, tv’de ilgi alanınızdaki bir programı tam konsantre izlerken alfa dalgalarını, çeşitli programlar arasında zaplama yaparken, belki bir yandan bir aksiyon filmi izlerken bir başka kanalda televole magazin programı izleme durumunuzda betayı, acıklı bir filmin en duyarlı sahnesinde gözlerinizin yaşarması veya bir senfoni orkestrasının konserinde hayallere daldığınız durumda teta dalgalarını tanımlayabiliriz. Öğrenim mekanizması bu üç genetiksel öğrenim mekanizmasıyla üç dalga boyunun bileşim işlevidir.
06 Kasım
2005
Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: