3 Ekim 2012 Çarşamba

Briç Nedir?

Por fin se van a casar
http://www.youtube.com/watch?v=w-FPPSrO9L8
******
Dilerim herkes bir gün zengin ve ünlü olur ve hayalini kurduğu her şeye kavuşur.
Böylece aranılan esas cevabın bu olmadığını anlar.
Jim Carrey
Altın Küre ödülünü alan, Kanadalı komedyen ve sinema oyuncusu.
*****
BAŞARISIZLIĞIN 13 NEDENİ
Çoğu insan dünyanın adaletsiz olduğuna inanır. Onlara göre her şeyin iyisi yetenekli insanlara verilmiş, kendilerine haksızlık yapılmıştır
ABD’de Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu’nun (NFIB) internet sitesinde yayınlanan bu makale  iş hayatında başarılı olamayan kişilerin yaptıkları hataları şöyle açıklıyor.
1 – Tembelsiniz: “Herkes o kişinin sahneye çıktığı anı bilir, ancak kimse o kişinin sabahlara kadar çalıştığı, başarısızlık korkusuyla yüzleştiği, ter döktüğü anı bilmez.” Her başarılı kişi, şu anda bulunduğu yere gelmek için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Tembel olmak sorun değil, önemli olan bunu kabul etmenizdir.
2 – Başarıyı Hak Sanıyorsunuz: Dünyada sadece bir kaç kişi şanslı ve bir şeylere sahip. Peki ya geri kalanlar? Biz istediğimizi elde etmek için çalışmak zorundayız. Başkalarının size bir şeyler borçlu olduğunu düşünmeyin. Bir an önce işe başlayın!  
3 - Korkuyorsunuz: Aptal görünmekten korkuyorsunuz. Arkadaşlarınızın, ailenizin ne diyeceğinden korkuyorsunuz. Her şeyden korkuyorsunuz. Ya korkmaktan vazgeçersiniz ya da hiç bir şey yapamazsınız. Kimse sizi durduramamalı. Bahanelerinizden ve korkularınızdan vazgeçtiğinizde sizi nelerin bekleyeceğini hayal edebiliyor musunuz?  
4 - Negatiflik: Fark etmemiş olabilirsiniz ama iletişim kurduğunuz insanlar, kimsenin başarılı olmasını istemeyen negatif kişiler olabilirler. Onlardan hemen kurtulun! Etrafınızda, örnek alabileceğiniz, başarılı insanlar olsun!
5 – Düşünmeyi Bırakın: Yapabilecekleriniz ve yapmanız gerekenler hakkında çok fazla düşünüyorsunuz. Gerçekten bir şey yapmak isteyenlerse harekete geçiyorlar. Analiz yapmayı bırakıp bir an önce işe koyulun!
6 – Amaçsızlık: Hiç bir şey planlamıyorsunuz. Bir şekilde her şeyin yoluna gireceğine inanıyorsunuz. Amaçlarınız olmalı, yoksa hiç bir şey yapamazsınız.
7 – Onlar: “Onlar” diye, başarınızı veya başarısızlığınızı kontrol eden gizli bir grup yok. Bu sizin kendinizi daha iyi hissetmek için uydurduğunuz bir şey. Aslında yalnızsınız ve başarılarınızı ve hayatınızı kendiniz yönetiyorsunuz.
8 – “X” Faktörü Yok: “Ben yeterince zeki değilim.”, “Ben onlar gibi hırslı değilim”. Bahaneler üretmek çok kolay. Zor ama mümkün olan bunların üstesinden gelebilmek. Bahane üretmeyi bırakın. 
9 - Zaman Kaybı: Çok zaman kaybediyorsunuz. Her gün saatlerinizi hiç bir şey üzerine çalışmadan geçiriyorsunuz. Üretici olmayan işler yapıyorsunuz. Eğer bu yolda yürümeye devam ederseniz başarısız olmanız kaçınılmaz.
10 – Sosyal Medya Saçmalığı: Sosyal medyada çok fazla zaman harcıyorsunuz. Muhtemelen bir şeyler üretmeyi başarabildiğiniz zamanın yüzde 50’sini bile sosyal medyada geçiriyorsunuz. Kendinize engel olamadığınız için hiçbir işi bitiremiyorsunuz.
11 – Küçük Düşünüyorsunuz: Çok küçük düşünüyorsunuz. Uzun dönemi düşünmek yerine bir kaç gün ya da hafta sonra olacakları hesaplıyorsunuz. Bu nedenle hiç bir zaman, bir yere gelemiyorsunuz.
12 - İstemiyorsunuz: Gerçekten başarılı olmak istemiyorsunuz. Eminim, herkes gibi siz de hayal kurmayı çok seviyorsunuz. Fakat gerçekten bir şeylerle yüzleşmeye başlamaktan korkuyorsunuz. Oysa başarı değişiklik demektir ve gerçekten çok iyi hissettirir. Beyninize bu saçmalıkları son vermesi gerektiğini söyleyin!
13 – İnanmıyorsunuz: Toplum size sadece birkaç çok özel insanın istediklerini elde edebileceğini öğretti. Onların dışında herkesin sıradan hayatları olduğunu sanıyorsunuz. Eğer buna inanmak istiyorsanız devam edin! Geri kalan herkes sizin bir adım önünüzde olacak, çünkü onlar inanıyorlar!
*****
ELİNDE SENİN
Gecenin karanlığında bir yol bul
Sokağımı ara, yokuşumdan in
Gölgemi görürsen penceremi vur
Anıların feneri elinde senin.
*
Bezginlik mi saran kentimi,
Burama kadar dayandı işte..
Mağaralara kapanmış gördüm kendimi
Haramiler arasında bütün gece.
*
Neyi bildik acılarla gelen,
Kapattı kapımı, penceremi...
Işığını söndürdü, tuttu elimden,
Sayrılıksa bu, n'apacağı belli mi?
*
Gecenin karanlığında bir yol bul
Sokağımı ara, yokuşumdan in.
Gölgemi görürsen penceremi vur,
Umarların feneri elinde senin...
Şükran Kurdakul
*****
BRİÇ NEDİR?
Briç bir spor, bir bilim dalı ve müzikle birlikte yegane evrensel dildir.
Briç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 1998 yılında zihin sporu olarak kabul ve ilan edilmiştir. 11 üniversitemizde kredili ders, 3 üniversitemizde de kredisiz ders olarak okutulmaktadır. Bunların dışında 11 üniversitemizde de briç topluluğu veya kulübü bulunmaktadır. Briç yarışmaları, Dünya Briç Federasyonu Hukuk Komitesi tarafından kabul edilen ve her on yılda bir değişikliğe uğrayan (ki en son 2007 yılında güncellenmiştir) Briç Kanunu ve buna dayanılarak çıkartılan birçok yönetmelik ve talimatlara göre düzenlenir.
Briç dili 15 kelimeden oluşur ve her yaştan insana hitap eder.
(Pas, kontr, sürkontr, bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi, sanzatu, trefl, karo, kör, pik)
Bedensel engelliler, diğer yarışmacılarla aynı koşullarda ve eşit şartlarda briç oynayabilirler. Görme engelliler için kabartma yazılı oyun kartları bulunmaktadır.
Briç bir zihin jimnastiğidir.
Analitik düşünme, beyni doğru kullanma ve sebep sonuç ilişkisi kurabilme yeteneklerini geliştirir.
Briç, disiplin, etik davranış, rekabet, performans, konsantrasyon, mücadele, refleks ve dayanıklılık gibi unsurları içerir.
TARİHÇE
16. yy’ın başlarında İngiltere’den doğduğu söylenir. İlk kez 1860’lı yıllarda İstanbul’daki elçiliklerde çalışan görevliler tarafından oynandığı kabul edilir. Dünya Briç Federasyonu 1958 yılında kurulmuş ve ilk Briç Olimpiyatı 1960 yılında düzenlenmiştir.
Türkiye Briç Federasyonu 1964 yılında kurulmuş ve 1997 yılında da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü çatısına girmiştir.
BRİÇ NASIL OYNANIR?
Briç 52 karttan oluşan standart oyun kağıtla oynanır. Bir masada dört oyuncu oturur. Bunlardan karşılıklı oturanlar birbirlerinin partnerleridir.
Bir oyuncu turnuvaya hangi yönde başlamışsa, seans boyunca aynı yönde oynamaya devam eder.
Turnuvalarda önceden dağıtılmış kartlar özel bir kutu (bord) içinde, yönleri belirlenmiş olarak hazır halde masaya gelir ve her oyuncu kendisine yönde bulunan 13 kartı alır ve Deklerasyon (arttırma) aşaması başlar. Bu aşamada, arttırma kutuları (bidding-box) kullanılarak ne oynanacağına (kontrat) karar verilir. Bundan sonra oyun aşaması başlar.
BRİÇ YARIŞMALARI ÜÇ TÜRLÜDÜR:
1- Takım Yarışmaları (takımlar altı oyuncudan oluşur bunlardan dördü oynar diğer ikisi ise yedek bekler).
2- İkili Yarışmalar (oyuncular turnuva boyunca devamlı olarak kendi partnerleriyle oynar).
3- Bireysel Yarışmalar (her oyuncu kendi adına oynar her turda diğer oyuncularla değişerek partner olur).
BRİÇ YARIŞMALARI AŞAĞIDAKİ KATEGORİLERDE YAPILIR:
Açık: Her kategoriden oyuncunun girebileceği yarışmalar.
Bayanlar: Sadece bayanların yer alabileceği yarışmalar.
Senyörler: Sadece, en az 60 yaşında olan oyuncuların yer alabileceği yarışmalar.
Junior: En fazla yirmi beş yaşında olan oyuncuların katılabileceği yarışmalar.
Gençler: Sadece, en fazla yirmi yaşında olan oyuncuların katılabileceği yarışmalar.
Karışık: Bir bayan ve bir erkek oyuncudan oluşan bir ekiplerin katılabildiği yarışmalar.
Üniversite: En fazla yirmi sekiz yaşında olan Üniversite öğrencilerinin katılabildiği yarışmalar.
 “büyükkulüpdergisi- 08 Haziran 2010 “
*****
Benzer bir yazı:
http://bricoyunu.blogspot.com/2014/01/bric-nedir.html

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

"Hayali kurulan şeylere sahip olmanın
esas cevap olmadığı," sözü düşündürdüğü kadar çok anlamlı geldi.
Teşekkürler dostum.