15 Ocak 2013 Salı

Perdeli Masa


Léo Delibes - Sylvia - Pizzicato
*****
Yaşamı anlamaya başladığın andır, durabilmek ayak üstünde.
Sorun bu zaten; başkasıyla olmak, başkasının olmak değil.
Kendi başına başkasıyla, başkasıyla kendin olmak.
Friedrich Nietzsche
- felsefe kulübü
*****
AŞK ÜSTÜNE AŞK

Zaman gelecek.
coşkuyla.
kutlayacaksın kendini varınca
kendi kapına, kendi aynanda.
her biri gülümseyecek ötekinin hoş karşılayışına.
*
diyeceksin ki, şuraya otur. Ye.
Kendin olan yabancıyı seveceksin yine.
Şarap sun. Ekmek sun. Yüreğini sun
yüreğine, yaşadığın sürece
*
seni seven yabancıya, başkası için
ihmal ettiğin kendine, seni ezbere bilene.
İndir kitaplığın rafından aşk mektuplarını,
*
fotoğrafları, umutsuz notları,
soy kendi yansımanı aynadan.
Otur. Yaşamınla bir ziyafet çek kendine.
Derek Walcott- çeviri: Nezih Onur
*****
PERDELİ MASA UYGULAMALARI
WBF “YARIŞMA GENEL KURALLARI”NDAN alınmıştır.
26. Yasa. Perdeli Masalar
Dünya Briç Şampiyonluklarında, olanaklı bulunduğu her durumda perdeli masalar kullanılacaktır.
1. Uygulamanın Tanımlanması
Yarışma boyunca Kuzey ve Doğu konumundaki oyuncular perdenin aynı tarafında otururlar. Bordu tepsinin üzerine yerleştirmek ve tepsinin üzerinden almak Kuzeydeki oyuncunun sorumluluğudur. Perde penceresinin ayarlanması ve kullanımı Batıdaki oyuncunun sorumluluğudur. Eylem sırası şöyledir: Kuzey, bordu deklarasyon tepsisinin üzerine yerleştirir. Pencere, tepsinin perde altından ancak geçebileceği konumda olmak üzere kapatılır ( ve tüm artırım süreci boyunca böyle kalır).Oyuncular kendilerine ait olan kartları borddan çıkarıp alırlar. Konuşmalar, konuşma kutusunda bulunan konuşma kartları ile yapılır. Oyuncu, seçmiş olduğu konuşmayı yalnızca kendisinin yer aldığı perde tarafında görünecek biçimde deklarasyon tepsisinin üzerine yerleştirir. Bir oyuncunun ilk konuşması, deklarasyon tepsisi üzerinde kendisine ayrılmış olan bölümün en soluna değmeli, sonraki konuşmalar düzgün ve eşit biçimde sağa doğru okunaklı olarak üst üste konulmalıdır. Oyuncular bu eylemleri olabildiğince sessiz biçimde uygulamak üzere her türlü çabayı göstermelidirler. Perdeli masalar kullanılıyorsa bir konuşma, tepsinin üzerine yerleştirilip bırakıldığında “yapılmış‟ sayılır.
WBF Yarışma Genel Kuralları
**
Perdenin aynı tarafındaki iki oyuncu konuşmalarını yaptıktan sonra Kuzey ya da Güney (duruma göre) deklarasyon tepsisini, yalnızca diğer taraftaki oyuncuların görebileceği konuma getirmek üzere perde merkezinin altından iter. Sonra tepsinin itildiği taraftaki oyuncular konuşmalarını aynı biçimde yaparlar ve deklarasyon tepsisi yine geriye gönderilmek üzere itilir. Bu uygulama artırım tamamlanıncaya kadar devam eder. Tüm dört oyuncunun artırımın gözden geçirilmesi fırsatını (eşdeğer anlamda artırımın yinelenmesi hakkını) elde etmesinden sonra oyuncular kendi konuşma kartlarını kendi konuşma kutularına geri koyarlar. Yasaya uygun bir atak kartının yüzü açıldıktan sonra perde penceresi, tüm oyuncuların yerin kartlarını ve her löveye oynanan kartları görebilmelerine izin veren gerekli en düşük düzeyde açılır. Eğer bir defans oyuncusu bir kartını gösterirse ve perdenin varlığı nedeniyle deklaran bunu görmezse, yer bu usulsüzlüğe dikkat çekebilir.
2. Yapılmış Olan Konuşmalarda Değişiklikler
Yerleştirilip bırakılan bir konuşma Direktörün denetiminde değiştirilebilir:
a) Eğer yasaya aykırı ise ya da kabulu olanaksız ise ( bu durumda değişiklik zorunludur ),perde kullanımı söz konusu iken perde komşularından her hangi birisi bunun farkına vardığında; veya
b) Yanlışlıkla seçilmiş bir konuşma olduğu Direktör tarafından belirlenmişse veya
c) Yasa 25 hükümlerine tabi olarak. Yasa 25A hükümlerine göre dikkate alınması gereken konu şudur ki istem dışı bir konuşma yaparken bir oyuncunun dikkati dağılmışsa “düşünmek için duraklama”,hatasının farkına vardığı ilk andan itibaren saptanmış olmalıdır.
3. Alertler ve Açıklamalar
a) Bir oyuncu Ek 3‟te tanımlandığı üzere alerte tabi bir konuşma yaptığında perde komşusuna alert etmelidir ve ortağı da, deklarasyon tepsisi kendi tarafına ulaştığında, perdenin diğer tarafında alert etmelidir. Söz konusu alert, deklarasyon tepsisi üzerinde perde komşusuna ayrılmış olan bölüm üzerinde, perde komşusunun en son konuşmasının üzerine Alert Kartı konularak yapılır;alert edilmiş olan oyuncu da Alert Kartını rakibine geri vererek bilgilendirildiğini onaylar.Bir oyuncu yazılı soru ile bir rakibinin konuşmasının açıklanmasını isteyebilir;bundan sonra perde komşusu yazılı bir yanıt sunar.
b) Artırım boyunca her hangi bir anda bir oyuncu perde komşusundan bir rakibinin konuşmasının eksiksiz açıklamasını yazılı olarak talep edebilir. Yanıt da yazılı olacaktır.
c) Artırımın başlamasından oyunun bitimine kadar olan tüm zamanlarda her oyuncu konuşmaların anlamları ve verilen açıklamalar ile ilgili olarak yalnızca kendi perde komşusundan bilgi alır. Oyun süreci boyunca sorular perde penceresi kapalı iken yazılı olarak yöneltilecektir. Pencere yanıt alındıktan sonra açılacaktır.
4. Perde Kullanılırken Onarmaların Uyarlanması
a) Perdenin diğer tarafına geçmiş olan bir usülsüzlük normal yasalara tabidir, ancak aşağıdaki hükümler ile birlikte ele alınır:
      i) Kabulu olanaksız bir konuşma – Yasa 35‟e bakınız – düzeltilmek zorundadır.
      ii) Eğer bir oyuncu yasaya aykırı davranırsa ve usülsüzlük istemsiz olarak ( aksi durumda Yasa 23 uygulanabilir ) perde komşusu tarafından perdenin diğer tarafına aktarılırsa ikinci kişi (yani usülsüzlüğü aktaran oyuncu),yasaların Soldaki Oyuncuya kabul etme seçeneği sunduğu durumlarda bu eylemi kendi tarafı adına kabul etmiş sayılır.
b) Bir usülsüzlük perdenin diğer tarafına geçmeden önce kusurlu oyuncu ya da perde komşusu Direktör çağırarak buna dikkat çekmek zorundadır. Yasaya aykırı konuşmalar kabul edilmeyecek ve başka hiçbir onarma gerektirmeksizin ( ama yukarıdaki (a)(ii) bendine bakınız ) doğru konuma getirileceklerdir; diğer her hangi bir usülsüzlük düzeltilecek ve Direktör yalnızca yasal artırımın perdenin diğer tarafına geçmesini sağlayacaktır. Bir yasanın uygulanmasını gerektirmedikçe perdenin diğer tarafındaki hiç bir oyuncuya oluşan durum ile ilgili bilgi verilmeyecektir.
c) Perde komşusu sırasız bir atağı önlemek için girişimde bulunmalıdır. Sırasız her hangi bir atak, perde penceresi açılmamış ise, başka hiçbir onarma gerektirmeksizin geri alınacaktır.Aksi durumda:
      i) Perde penceresi deklaran tarafın hiçbir hatası olmaksızın açıldıysa ( ve diğer defansçı yüzü açık atak yapmadıysa ) Yasa 54 uygulanır.
      ii) Pencereyi deklaran tarafın bir üyesi açtıysa atak kabul edilmiş demektir.Varsayılan deklaran gerçek deklaran olur.Yasa 23 uygulanabilir.
     iii) Defanstaki taraf yüzü açık olarak iki ayrı atak yaptığında yanlış atak kartı majör cezalı kart durumuna dönüşür.
     iv) Deklaran tarafın yüzü açık bir kartı için Yasa 48‟e bakınız.
d) Alerte tabi bir konuşma yapıldığında yukarıdaki 26.3 bendine bakınız.
e) Bir oyuncu konuşmasını yapmak için normalden daha çok zaman harcadığında eğer tempo bozukluğuna kendisi dikkat çekerse bu, yasaya aykırılık oluşturmaz. Buna karşılık,perde komşusu böyle davranmamalıdır ( dikkat çekmemelidir ).
f) Perdenin tepsiyi karşılayan tarafında bulunan bir oyuncu tempoda bir kırılma olduğunu ve sonuç olarak izinsiz bilgi oluşabileceğini dikkate alıyorsa Yasa 16B2 doğrultusunda Direktör çağırmalıdır. Atak yapılmadan ve pencere açılmadan önceki her hangi bir zamanda oyuncu bu eylemi yapabilir.
g) (f) bendinin koşul koyduğu böylesi bir eylemden eksik kalmak, tempo bozukluğuna ortağının dikkat çekmiş olduğu yönünde Direktörü inandırabilecektir. Durum böyle olunca Direktör algılanan hiç bir gecikme bulunmadığı ve sonuçta hiç bir izinsiz bilgi oluşmadığı doğrultusunda karar verebilecektir.Tepsinin karşıya geçirilmesindeki 20 saniyeye kadar olan bir gecikme belirgin bir gecikme olarak kabul edilmez.
Mayıs 2009 - Çeviren: Mehmet ERTINAS-  “bursabsk”

Hiç yorum yok: