29 Mart 2013 Cuma

Kurallar

Kendini ulusuna hizmet etmeye adayan siyasetçiye devlet adamı denir.
Ulusun kendisine hizmet etmesi gerektiğini düşünen devlet adamına ise siyasetçi.
George Pompidou
****
GÜN DOĞUYOR
 
Dili çözülüyor gecelerin ..
Gölgeler kaçışıyor derine
Alıp sihrini bilmecelerin :
Gün doğuyor şehrin üzerine .
 *
Korkarak şeklalıyor bacalar,
Gün doğuyor şehrin üzerine;
Dalıyorlar günün gözlerine
Gözleri uykulu atmacalar.
 *
Sallayarak dallarını kavak
Yükseliyor her günkü yerine,
Gün doğuyor şehrin üzerine
Mavi bir ışıkla ağararak.
 *
Gün doğuyor şehrin üzerine,
Renk renk hacimle doluyor her yer.
Bakıyor dağınık yüzlü evler
Hala yanan sokak fenerine.
 *
Toprak kımıldıyor yavaş yavaş,
Gün doğuyor şehrin üzerine,
Bembeyaz gece çiçeklerine
Sabahla düşüyor bir damla yaş.
 *
Ve bir deniz hücumu halinde
Gün doğuyor şehrin üzerinde...
Orhan Veli Kanık   

****
KURALLAR
Zon pirimi
Ortağınız ile ellerinizin kuvveti ve dağılımı hakkında karşılıklı bilgi alışverişini nasıl yapacağınıza girmeden önce deklarasyondaki hedeflerinizi gözden geçirelim. Bir zon deklare edip yapmak size prim kazandırır. Bu hedefi, çoğunlukla çiftlerden biri gerçekleştirebilir. Ortaklığınız için zon primi imkanı olup olmadığını araştırmak birinci önceliğiniz olmalıdır. Zon kontratı yapabilmek için ellerde toplam kaç puan olmalıdır? Tecrübelere göre şu limitler geçerli olmaktadır:

5 Karo veya 5 Trefl (minör renkler)          29 toplam puan
4 Pik veya 4 Kör (majör renkler)               25 toplam puan
3SA                                                               25 toplam puan

Majör renklerde 10 lövelik kontratı yapmak için 25 puana ihtiyacınız olunca, 3SA’da dokuz lövelik kontrat için niye 25 puana ihtiyacınız olduğunu merak edebilirsiniz. Koz renginin gücünden dolayı, aynı kuvvetteki ellerde koz kontratında, genellikle bir fazla yapmak mümkün olmaktadır. 5D veya 5C yapmak için ise, 11 löve almanız gerektiği için (3SA kontratından iki fazla löve) toplam 29 puana ihtiyacınız vardır.

Altın Fit
Bir deklarede iki bölüm vardır: seviye ve renk. Seviyeyi genellikle ortaklığın ellerindeki puanların tamamı belirler. Renk, kozda mı sanzatuda mı oynamayı seçmenize bağlıdır. Bu da her renkte ortakların elinde bulunan toplam kart sayısına dayalı olarak kararlaştırılır.
*
Bir rengi koz yapmak için ortağınız ile birlikte o renkteki kartların sağlam bir çoğunluğuna sahip olmanız gerekir. Her renkte 13 kart vardır. Altıdan az kartınız varsa çoğunluk rakiplerde olur. Böyle bir renk iyi koz olmaz. Yedi kartınız varsa az bir fark ile çoğunluk sizdedir. Yeterli olabilir ama çok sınırda sayılır. Sekiz veya daha fazla kartınız varsa rahatlıkla çoğunluğa sahip olursunuz, zira rakiplerde beş veya daha az kart vardır.
*
Bir renkte ortağınız ile birlikte en az sekiz kartınız olunca bunu altın fit olarak düşünün. Bir renkte koz olarak oynayacaksanız, altın fit olan renkte oynamak istersiniz. Herhangi bir renkte sekiz veya daha fazla kartınız yoksa, genellikle sanzatuda oynamayı tercih edersiniz.
*
Partskorlar ve Altın Fit
Toplam olarak 25 ten az puanınız varsa, zon için yeterli kuvvetiniz yoktur. En iyi partskor kontratında oynamak istersiniz. Altın fitiniz varsa, bu renkte mümkün olan en düşük seviyede oynayın.
 *
Zonlar ve Altın Fit
25 veya daha fazla puanınız olunca zon primini kazanmayı denersiniz. Kör veya pikte fitiniz varsa, 4H veya 4S deklare edersiniz.
Farz edelim 25 ile 28 arasında puanınız var ama yegane altın fitiniz trefliler veya karoda: O zaman ne olacak?

Zor bir tercih ile karşı karşıya kalırsınız. Altın fitinizde partskor oynayabilirsiniz. Bu emniyetli olur ama zon priminden vazgeçmiş olursunuz. Altın fitinizde zon oynamayı deneyebilirsiniz. 5C veya 5D yapmak için 29 puan gerektiği için bu çoğunlukla riskli olur. Üçüncü alternatif de minör renkte altın fitiniz olmasına rağmen 3SA oynamaktır. Puan değeri olarak bu doğru olur ama altın fitte oynama prensibine aykırı hareket etmiş olursunuz.
*
Tecrübelere göre uzun vadede, üçüncü alternatifi tercih etmenin daha karlı olduğu ortaya çıkmıştır.25 veya daha fazla puanınız olunca, minör renkte altın fitiniz olsa bile, 3SA oynayın. Minör renkte partskor veya zon yapabileceğinize rağmen sanzatuda zon yapamayacağınız zamanlar olacaktır. Ancak 3SA oynamanın karlı olduğu durumlar bunu çok fazlası ile kompanse edecektir. En iyi deklare, çoğunlukla başarılı olan deklaredir. Her zaman başarılı olan ideal deklare yoktur!
 *
O bakımdan iki elde toplam 25 veya daha fazla puan olunca, çiftler zon kontratı bulmaya gayret etmelidirler. Kör veya pikte altın fit olunca 4 kör veya 4 pik oynamalı; yoksa 3SA deklare etmelidir.

Üç zon kontratı altın sayılır:
                        4S                   )
                        4H                   ) ALTIN ZONLAR
                        3SA                 )
           
Çok ender olarak 5C veya 5D oynamalısınız.
“zafer ulusakarya”
görsel: deviantart

Hiç yorum yok: