19 Kasım 2013 Salı

Muhakemenin Önemi

Neden Zenginlerin Yoksullara İhtiyacı Vardır?
Her 6 saniyede 1, her dakikada 10, her saatte 600, her gün 14 400  ve her yıl 5 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Neden?
Dünya nüfusunun %2’si dünya zenginliğinin %55’ine el koyduğu için.
Başka türlü ifade edersek, dünya nüfusunun %98’i dünya zenginliğinin  45’ni alıyor da ondan… Dünya nüfusunun binde beşini oluşturan en zengin 24 milyon, 545 bin 900 zengin, dünya zenginliğinin %36’sına al koyuyor.
Süper zengin 1000 yetişkin kişi, dünya nüfusunun %92’sinden 10 bin kat daha zengin…
*
Yoksulları bir şekilde toplum dahilinde tutmanın yolu, onlara yardım etmekten geçiyor. Yoksullar sömürü düzeni için işlevsel:
Birincisi,  zenginler yoksullara yardım ederek, sosyal olarak gerekli olduklarını, vazgeçilmez olduklarını, meşruluklarını kanıtlama imkânına kavuşuyorlar. Böylece prestijleri artıyor. Aslında söz konusu olan vicdanı rahatlatma operasyonu gibi görünüyor ama işin aslı pek öyle değil. Hayır için verilen, ekseri vergiden düşüldüğü için, aslında zenginin cebinden bir şey çıkmıyor. Aslında verilmeyen bir şey verilmiş gibi gösteriliyor… Orada söz konusu olan eni-sonu bir muhasebe operasyonu, daha fazlası değil. Eğer öyleyse sorun “vicdanları rahatlatmakla değil, sahtekârlık ve ikiyüzlülükle ilgili demektir. Bu durumun üzerine gidilmemesi, sorun edilmemesi, yok sayılması mânidar değil mi? 
İkincisi, yoksulların varlığı demek, ellerinin altına her zaman çok ucuza kullanabilecekleri bir iş gücü rezervinin varlığı demektir.

Uzun lâfın kısası zenginlerin yoksullara ve yoksulluğa ihtiyacı var… O halde yoksullukla gerçek anlamda mücadele veya yoksulluğun yok edilmesi, eşitlikçi ilişkilerin hâkim kılındığı durumda mümkündür…
Fikret Başkaya
Yazının tamamı:
****
KARTAL
Kavrar ucunu kayanın kancalı ellerle,      
Güneşe yakın yalnız yerlerde,
Gök mavisiyle halkalanmış, dikilir.
*
Buruşuk deniz altında sürünür,
Bakar dağının duvarlarından,
Ve bir yıldırım gibi düşer.
Alfred Lord Tennyson
Çeviren: Vehbi Taşar
****
BRİÇTE MUHAKEMENİN ÖNEMİ 
          
Briç baştan sona muhakeme oyunudur. Hangi sistemle oynarsanız oynayınız, uyguladığınız konvansiyonların içine muhakemenizi katmanız gerekir. Muhakemenin yerini hiçbir şey tutamaz. İlk başta elinizi değerlendireceksiniz. Puanlarınızı, puanlarınızın yerini, partnerinizin eliyle koz tutuşu olup olmadığını, kısa yerinizdeki puanları, rakip koz puanlarını ve o puanların o rengi okuyan rakibin sağında veya solunda olmasını değerlendirmeniz gerekir. Oynadığınız turnuva sistemini muhakeme edeceksiniz.
*
Her sistemin kendine özgü taktikleri vardır. Bazı sistemlerde risk almadan sonuca gidemezsiniz, bazılarında zon ve şilemin getirisi büyüktür, bu nedenle bu tür turnuvalarda zon ve şilemi ilan ederken risk alacaksınız. Oynadığınız boardun muhakemesini yapacaksınız. İlk başta zon durumuna bakıp deklereleri ona göre yapacaksınız. Rakibin muhakemesini yapacaksınız. Agresif olup olmadıklarını değerlendireceksiniz. Rakip “Gorenci” mi? “Pokerci” mi? Part-skorları konturlarlar mı, savunmaları nasıldır? Bütün bunları değerlendireceksiniz. Partnerinizin muhakemesini yapacaksınız. Düşük puanlarla oyun açar mı? “Sağlamcı” mıdır? Mutlaka bilmeniz gerekir. Salonun genel durumunu gözden  geçireceksiniz. Puan durumunuza, dağılımın dengeli olup olmadığına ve rakiplerin deklerelerine bakarak elinizin sınırlarını çizeceksiniz. Hangi bölgede olduğunuzu tayin edeceksiniz. (Part-skor, zon, şilem v.s.) Bütün bu konularda partnerinizle birbirinizi zaman zaman uyaracaksınız.
“muglabric.org”
görsel: flickr

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Muhakemenin önemi ile yine çıtası yüksek, düşündürücü bir post. Teşekkürler.