10 Aralık 2013 Salı

Düğmenizi Doğru İlikleyin

Yanlışı gören ve önlemek için elini uzatmayan,
yanlışı yapan kadar suçludur.
Kızılderili sözü
****
Tarih göstermiştir ki
insan eğer boyun eğmezse,
kararlılığı kırılmazsa,
sonunda hemen her zaman, 
her sistemden güçlü çıkar.
Zor dönemlerde ihtiyacımız  olan 
sadece cesarettir.
Soner Yalçın, Samizdat
****
KONUŞMAM
Aramam acıma anlaşılma barış
Ve bu fırtınalı günlerde aramam serbest kalış
Aramam ardı kesilsin diye çile çekiş.

Dua etmem Tanrıya öldürsün diye beni
Özenle kulak versin diye benim haykırışıma
Duraklasın diye yürüyüşünde ve acele etmesin diye geçerken yanımdan.

Hiçbir şey aramam konuşmam
Sorgulamam ve araştırmam
Zayıf olduğum zamanın döneminde yapardım bunları.

Şimdi güçlüyüm ve kederle çevrili
Sihirli zırhtan bir örtünün içinde ve ödünç almış gibi
Bugünkü zamandan ve aldırış etmeden yarına.
Stevie Smith (1902-1971), Çeviren: Vehbi Taşar

Not: Stevie Smith İngiliz kadın şairi ve roman yazarı Margaret Florence Smith’in takma adıdır.
****
DÜĞMENİZİ DOĞRU İLİKLEYİN
Gömleğinizin düğmesini yanlış iliğe taktığınız oldu mu? Peki sonra ne olur?
Aşağıya kadar inersiniz bir bakarsınız ki gömlek yanlış giyilmiş değil mi? Haydi hepsini iliğinden çıkar ve tekrar yukarıdan başlayarak doğru iliklere iliklemeye çalış. Genelde ilk düğmenin yanlış iliğe takıldığını hemen anlayamayız, diğer düğmelerin karşılarında takılacakları ilikler vardır, onları da tek tek takarız ama son düğmenin karşısında takılacak ilik kalmamıştır. İşte o zaman yanlış yaptığımızı anlarız.
*
Briçte de ilk deklare ilk düğmeyi iliklemek gibidir. Eğer yanlış yere iliklerseniz ondan sonraki her deklare sizi bir ilik bağlanması gibi aşağıya kadar götürür. Son düğmeye geldiğiniz zaman gömleğin yanlış iliklendiğinin farkına varırsınız ama iş işten geçmiştir. Tabii briçte düğmeleri söküp baştan iliklemek mümkün değildir, gömleği o yamuk haliyle bir süre taşımanız, yanınızdaki rakiplerinizin hatta ortağınızın ilikleme yanlışını fark etmemeleri için dua etmeniz gerekir. Ben birlikte çalıştığımız arkadaşlara ilk deklarelerinin briçte en önemli yol kavşağı olduğunu söylerim. Bir yolu seçip o yola girdikten sonra geri dönüp başka bir yol seçmek çok kolay değildir. Onun için ilk deklarenin kurallara uygun yapılması gerekir.
*
Günümüzde pek çok kişi iliklemeye yanlış başlamayı bilerek, isteyerek seçmektedir. Bunlar 10-12 puanlık Bergen’i 8-9 puanla yapar, 14 p ile sanzatu açarlar, ortak oyun açtığında 4 p ile cevap verirler, 19 p ile 2 sanzatu açanları sizler de görmüşsünüzdür, ya da 21 p ile iki trefl açıp sonra iki sanzatuyla 23-24 p gösterirler. 7-8 p ile sanzatuya davet gösterenler de oldukça çoktur. Zayıf iki majör açılması gereken el ile bir majör açanlar, üçüncüden 8-9 p ile oyunu açmayı görev kabul edenler gibi, bu kişiler bu yaptıklarını günümüzde başarı yolu olarak görmektedir. Bu tür yolu seçenler kimi zaman rakiplerini yanılttıkları için bazı ellerde başarılı olabilirler ama uzun vadede bu tür davranışların götürdükleri getirdiklerinden daima fazladır.
*
Briçte başarının sırrı, ortak doğru karar vermek olduğuna göre ortağınızı yanıltmanın götürecekleri rakibi yanıltmanın getireceğinden fazla olacaktır. Bu nedenle gömlek düğmelerinizi iliklerken önce ilk düğmenin doğru yere iliklendiğini kontrol edin ondan sonra diğer düğmeleri iliklemek kolay olacaktır.
28 Şubat 2010  Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: