7 Şubat 2014 Cuma

Geleceğe Yatırım

SEVGİ ÜZERİNE
Bütün çağların yaşam bilgeliğinin ilginç ama basit bir gizidir:
Ne kadar küçük olursa olsun, bencillikten uzak her özveri, her ilgi, her sevgi bizi zenginleştirir. Oysa mal mülk ve iktidar sahibi olmaya yönelik her çaba içimizdeki güçleri yağmalar ve bizi yoksulluğa sürükler.
*

Hintliler bunu anlamış ve başkalarına öğretmişlerdir. Daha sonra Yunanlılar, sonra yazarlar aynı şeyi yapmıştır. Bunların eserleri zamana yenik düşmezken, devletler ve krallar yıkılıp gitmiş, geçmişe karışmıştır.
*

Bencillikten uzak her davranış, sevgi uğrunda her vazgeçiş gerçekte bir zenginleşme ve büyümedir. İnsanı ilerilere götüren, yukarılara çıkaran biricik yoldur.
*

Eski bir şarkıdır bu ama ben ne iyi bir şarkıcı, ne de iyi bir vaizim; ancak doğrular eskimez. İster bir çölden vaaz edilsin, ister bir şiirde dile getirilsin, isterse bir gazetede basılsın. Her zaman, her yerde doğru olarak kalırlar.
Hermann Hesse, Sevgi Üzerine   
***
PAY  
Ben pırıl pırıl bir gemiydim eskiden.

İnanırdım saadetli yolculuklara.
Adalar var zannederdim güneşli, mavi, dertsiz.
Bütün hızımla koşardım dalgalara.
O zaman beni görseydiniz.
*
Ben pırıl pırıl bir gemiydim eskiden.
Beni o zaman görseydiniz
Siz de gelirdiniz peşimden.
Ama şimdi şu akşam saatinde
Son liman kendim, bu döndüğüm,
Bilmiş, bulmuş, anlamış.
Hatırımda bir vakitler güldüğüm.
Yoluna can serdiğim o kaçış.
*
Şimdi o akşam saatinde
Dönüyorum görmüş, geçirmiş, atlatmış,
Denizlerin doymayan sahilinde...
Özdemir Asaf
***
GELECEĞE YATIRIM
İnsanlar zamanlarını üç temel uğraşı alanına paylaştırırlar, ailelerine, işlerine ve eğlencelerine.
*
İş dediğimiz alan yaşam için gereken parayı üretebildiğimiz alandır. Bu alanı kimileri çok iyi kullanırlar yaşamlarını hatta kendilerinden sonra gelecek kuşakların bile yaşamlarını garantiye alacak paraları üretebilirlerken kimileri de bu alanda ay sonunu bile görebilecek duruma gelemezler. Başarısızların temel yanlışı ise kanımca, şansları da olsa geleceğe yatırım yapma becerilerinin olmamasıdır. Zaten şans dediğimiz olgu gökten devamlı yağarmış ama kimileri şemsiye açıp aman bana değmesin derken kimileri de düşen damlaları özenle toplamaya çalışırmış.
*
Aile alanımızda  geleceğe yatırım yapmak önemli bir olgudur. Günümüz gençliğinin günü güzel yaşama tutkusu ve bu yatırım gereğinin pek farkında olmaması çağımızın çabuk evlenip çabuk boşanmalarının temel nedenidir. Halbuki aile dediğimiz olgu da sabırla örülen bir dantel gibi yoğun emek ister. Bu emeği gösterme sabrı olmayanlar için aile kavramı ancak birlikte yaşamak olarak algılanır  ve bir zaman gelir birlikte yaşamın eğlencesi yok olur,  ipler kopar.
*
Eğlence alanımızda da geleceğe yatırım önemli bir gereksinmedir. Örneğin briç eğlence alanımızın değerli bir parçasıysa bu alanda gelişmenin birinci kuralı hatalarımızı fark etmemiz bu hatanın nedenlerini araştırmamızdır. Bana kendilerinin de arkadaş arasında briç oynadıklarını söyleyenlere şunu söylüyorum: “ Bahsedilen briç benim anlatmaya çalıştığım briçten biraz farklı” İkisi arasında mahalle arkadaşlarıyla halı sahada eğlence için oynanan futbol ile liglerde oynanan futbol kadar fark var. Arkadaş arası, şehir kulüplerinde, üniversite kantinlerinde ya da kahvelerde oynanan brice göre briç kulüplerinde oynanan briç oldukça farklılık gösterir. Briç kulüplerindeki yarışmalar belli ölçme metotlarıyla sizin bireysel gelişiminiz için gereken ortamı sağlarlar.
*
Buralarda briç oynamanın nedeni seçtiğiniz bu eğlence alanında bireysel gelişiminizi kendi kontrolünüz altında sürdürebilmektir. Hangi seviyede oyuncu olursanız olun geleceğinize yatırım yapmazsanız ve bu yatırımınızı ölçecek metotlara sahip değilseniz briç sizin için sosyal bir aktiviteden öteye geçemez.
Seçim sizin.
25 Mart 2007 Faik Falay, Cumhuriyet

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Şimdiki kuşak bize göre çok daha sabırsız. Hatalarını fark etmeyi bir tarafa bırakalım, sorgulamaya bile vakitleri yok.

Güzel bir yeni hafta dilerim.

Mehmet Osman Çağlar