20 Mart 2014 Perşembe

Eddie Kantar' ın Isınma Önerileri

                                                                                                                  flickr
Yalanlamak ve reddetmek için okuma!
İnanmak ve her şeyi kabullenmek içinde okuma!
Konuşmak ve nutuk çekmek içinde okuma!
Tartmak, kıyaslamak ve ölçmek için oku!
Francis Bacon
****
AKINTIYA KÜREK ÇEKMEK

Zordur akıntıya kürek çekmek. Hatta bazen imkânsız.
Ancak yaşamda, kişinin akıntıya kürek çekmesi gereken zamanlar vardır. Dayanması gereken zamanlar. En azından, dayanmayı denemesi. 

Akıntıya kürek çekenler, doğru ya da yanlış, kendi burunlarının dikine giden özgün insanlardır. Onlar cesurdurlar. Çünkü özgünlük, cesaret gerektirir.

Oysa ne kadar kolaydır, akıntıyı arkasına alıp pupa yelken, hızla ve alkışlar arasında ilerlemek. Cesaret gerekmez, nereye diye sorgulamak fuzulidir, çünkü yalnız değilsinizdir bir; akıntı nasılsa götürüyordur bir yerlere, iki. Anca beraber kanca beraber, sonuçta karaya varılır nasılsa. O varış, karaya vurmak olsa da. 

Akıntı, çoğunluk demektir. Çoğunluk, genelin istemi, yani halkın, ailenin, arkadaşların çoğunluğu olabilir. Tuttuğunuz takım tarafından çizilen ve empoze edilmese de uyanın ödüllendirilip uymayanın cezalandırıldığı, cezalandırılmadığı zaman, en azından görmezden gelinerek yok sayıldığı “genel” politika ya da “trend” de olabilir...
Mine G. Kırıkkanat
****
ZÜLEYHA
Ah, ne çok kıskanırım bir bilsen
Serin kanatlarını, ey seher yeli!
Tatlı esintiler gönderirsin sevdiğime
Ben ayrılık acısıyla kıvranırken.

Usulca bir özlem uyandırır yüreğimde
Usul usul süzüldükçe kanatların,
Ilık nefesinle buğulanır, çoğalır
Dağlarım, çiçeklerim, gözyaşlarım..

O yumuşacık esintinle sen
Serinletir, sararsın yaralı gönülleri,
Ben ki umarsız acımla çoktan ölmüştüm
Kalmasaydı ona kavuşma umudum.

Hadi git, bul artık biricik sevgilini,
Tatlı ezgiler söyle kalbine onun,
Ama sakın sevincini dağıtma,
Üzme onu kendi gizli dertlerinle..

Ona hep sonsuz bir şükranla seslen,
Çünkü aşkıdır can veren hayatına;
Ortak mutluluğu yüreklerimizin
Bağlıdır yalnızca onun sevgili yakınlığına…
Johann Wolfgang von Goethe  - (1749 - 1832)

****
EDDİE KANTAR'IN ISINMA ÖNERİLERİ
1- Asla ve asla unutmayın ki bir partnerle oynuyorsunuz, defansa onun bulunduğu yerdeki görüş açısından bakın ve sizin sahip olup onun olamayacağı bilgileri ona vermeye çalışın, hayatı partneriniz için kolaylaştırın.
2- Deklarasyonu hatırlamadıkça tam anlamıyla uygun ve doğru defans yapamazsınız. 
3- Rakiplerin hangi sistemi oynadıklarını bilmedikçe tam anlamıyla doğru defans yapamazsınız.
4- Kartları izlemedikçe (özellikle küçük arkadaşları) doğru defans yapamazsınız.
5- Saymıyorsanız doğru defans yapamazsınız.
6- Eğer çeşitli yüz hareketleri ya da hoşnutsuzluk belirten değişik tavırlar sergilerseniz, ortağınızdan doğru defans yapmasını bekleyemezsiniz.
7- Defansta tek bir amaç vardır "kontratı batırmak" eğer turnuva brici oynamıyorsanız y ada konturlu bir kontrata defans yapmıyorsanız; kontratı batırmak uğruna deneyeceğiniz defans yüzünden rakibin fazla löve yapmasını dert etmeyin.
8- Bir oyuncu deklarasyonda tereddüt ederse; problemli bir eli vardır, eğer o oyuncu deklaren olursa; tereddüt kafasında ve elinde hala duruyor olacaktır.
9- Defansta en önemli strateji kontratı batıracak sayıda löve almaya çalışmaktır, defans bu fikir üzerine kurulur. fazlası ya da azı için değil.
10- Atak kartını seçerken dikkat et, bir çok kontratın kaderi bu bir tek karta bağlıdır, doğru karar için deklarasyona bir daha bak, deklareler  atak kartının seçiminde iyi bir  kılavuzdur.
11- Ataklar ve sinyalleşme konusunda siz ve partneriniz aynı frekansta olmalısınız.
12- Eğer sen ya da partnerin bir hata yaparsa, serinkanlılığını kaybederek, mantıksız hareketler yapma. Bir çok kontrat defansın bir hatasından dolayı yapılır (daha nadir olarak da iki hatadan) bunu herkes yapabilir, sorun etme. 
13- Eğer partner güzel bir oyun oynadıysa onu nazik bir kelime ile kutla.
14- Elin oynanma temposu deklarenin problemleri konusunda ipucu verir, örneğin 4-3 koz fitine oynarken genellikle çok yavaş oynar.
15- Kontratı batırmak için her ikisi de eşit şansa sahip olan iki yol görünüyorsa, basit olan yolu tercih et (Başkasının elindeki gazetedeki köşe yazılarını okumaya alışık biri değilsen)
16- Eğer defansta kazanacak olan oyunu gördüyseniz, idareyi ele alın
17- Partnerin beceri düzeyini göz önünde bulundur, zayıf bir partnerle oynarken, sadece kendi elinin gösterdiği yolda hamleler yapacaktır.
18- Partnerin sinyallerini izle, onun anlattıkları rakibinkinden daha güvenilir ve yol gösterici olacaktır.
19- Doubleton ve singleton kartlarınızı elinizin ortasında tutun, bazı oyuncular kartlarınızı nereden çıkardığınıza bakar.
20- Var olması mümkün görünmeyen tehlikelere karşı önlem almaya çalışmayın, sadece deklarasyon ve oyun tarzına göre tutarlı ve makul olan tehlikelere önlem alın.
Yaşar Kayacan’ a teşekkürler

Hiç yorum yok: