25 Nisan 2014 Cuma

Jordan 2NT (Truscott 2NT)

Pantolonunuz ıslanmadan balık tutamazsınız.
Cervantes
****
AŞKIN SEMTİ NERESİ ?
Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa devrilince, çok sevdiği kızıyla damadı arasına da ayrılık girer. İstanbul’a girişi yasaklanan damat sürgün hayatı yaşarken, valinin kızı neredeyse her gün kapısını aşındırır, Osmanlı Sarayı’nın… Kocasının affedilmesini ve İstanbul’a gelmesine izin verilerek eskisi gibi mutlu bir yaşam sürmelerini isteyen kadının bu dileği kabul edilir sonunda. Uzun bir aradan sonra kavuşan iki sevgilinin hiç çocukları olmaz… Ama onlar, günümüzde çocuk sesleri arasında yatıyorlar!..

Mehmet Ali Paşa’nın kızı Zeynep Hanım ile kocası Kamil Bey bir çocuk hastanesi kurarlar. Hastanenin bahçesindeki türbede yanyana yatan iki sevgili sayesinde de aşk, İstanbul’un bir semtine ad olur: Zeynepkamil!..

Sorarım, 14 Şubat sevgililer gününde, Zeynep Hanım ile Kamil Bey’in türbesine çiçek bırakan olmuş mudur?
Sunay Akın
****
SEN ESMER UÇARI KIZ
Sen esmer uçarı kız, meyveyi oluşturan
Mısıra çekirdeğini veren ve yosunu yuvarlayan güneş
Yarattı senin şen bedenini, ışıldayan gözlerini,
Ve o gülümseyen suya benzeyen ağzını senin.

O esmer, aç gözlü güneş dolanıyor zülüflerine
Uzun siyah saçlarının, kollarını açarken sen.
Oynuyorsun güneşle, sanki bir çaymış gibi,
Ve senin gözlerinde bırakıyor çay iki siyah su birikintisini.

Sen esmer uçarı kız, beni sana yaklaştıran bir şey yok.
Her şey uzaklaştırıyor beni senden öğle saatleri gibi.
Arının çılgın gençliğisin sen,
Dalganın esrimesisin, gücüsün başağın.

Her şeye rağmen, arar karanlık yüreğim seni,
Ve seviyorum şen bedenini, hafif ve ince sesini.
Sen esmer kelebek, öyle uysal öyle saldırılmazsın
Buğday ve güneş gibi, gelincik ve su gibi.
Pablo Neruda - Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
‘Veinte Poemas de Amor y Una Cancion Desespera’dan
****
JORDAN 2NT (TRUSCOTT 2NT)
Alan Truscott tarafından geliştirilmiş ve daha sonra Amerika’da Robert F. Jordan tarafından tanıtılarak popüler hale getirildiği için iki isimle anılmaktadır. Majör ve Minör açışları sonrasında uygulanan bir konvansiyondur.

1 major açışı uyandırma için konturlandığında, cevapçının 2NT deklaresi açıcının renginde limit veya daha üstü destek gösterir. 
9-12 puan ve 4 (veya iyi üç kart) kartlı koz vadeden bu deklare en az açıcının majöründe 3 seviyesine kadar forsingdir. Bu durumda sıçramalı destek pre-emptive olarak kullanılır ve 0-8 puan (zonda 6-8 puan) ve 4+ kartlı koz desteği gösterir.
Açıcı      Rakip      Cevapçı
1majör …   DBL        2NT
Bu örnekte açıcı kendi majorünü 3 veya 4 seviyesinde konuşabilir (signoff) veya manş ve şilem denemesi için yeni bir renk deklare edebilir,

Açıcı      Rakip      Cevapçı
1kör         DBL       2NT
3karo
*
Jordan 2 NT , 1 minor renk açılışlarına uyandırma için konturlandığında da kullanılabilir.
Açıcı      Rakip      Cevapçı
1minör …  DBL        2NT
2 NT natureldir 9-11 puan, trefl açılışında en az 5 kart, karo açılışında en az 4 kartlı destek gösterir. Cevapçının elinde 4 + kart major yoktur,

Yukarıdaki örnekte cevapçının 2 NT cevabı manşa davettir (cevapçı minör fiti garanti ettiğinden 3NT olasıdır) fakat forsing değildir. Aynı şekilde cevapçı 3 NT cevabı vermiş olsaydı 2 NT ile aynı şekilde değerlendirilebilecekti fakat burada cevapçının puanı 12 + olmalıdır.
Açıcı      Rakip      Cevapçı
1minör …   DBL    …   3minör

Yukarıdaki örneğimizde cevapçı sıçramalı destekle yaklaşık 6 - 9 puan ve konuşulan minör trefl ise 5 kart, karo ise 4 kart gösterir, forsing değildir, pre-emptive’dir. Bazı oyuncular iyi 4 kartlı trefl ile de bunu uygulamaktadırlar.
Eğer INVM kullanılıyorsa sıçramadan minor arttırması forsing olarak oynanabilir ve bu durum rakiplerin uyandırma konturu sonrasında da geçerlidir.

NOT: Rakibin X ile araya girişine cevapçının Sürkontr demesi 10+ puan gösterir, açıcının renginde fiti yoktur. Genellikle diğer 2 renkte en az 4 kart gösterir ve defans odaklı el ifade eder.
“bricdostları.com” a teşekkürler.

Hiç yorum yok: