9 Mayıs 2014 Cuma

Briçte 11 Kuralı


AYDIN
“En önemli görevi eleştirmektir. 
Toplumca yaşananı kültürel, toplumsal, siyasal, ekonomik, antropolojik, düşünsel açılardan sorgulamak, yorumlamak, eleştirmek, eleştirileri doğrultusunda sorumlu bir karşı çıkış ya da zaman zaman onaylama eylemlerinde bulunmak… 

Dürüstlük, eşitlik, özgürlük, insan onuru uğruna yılmadan mücadele verilmesi gereken temel kavramlarıdır aydının. Aydın yönetilenlerin, güçsüzlerin, ezilmişlerin, haksızlığa uğramışların sesidir. Bilgisi, kavrama yeteneği, sorumluluk bilinci, güçlü iradesi, cesareti, eylemde bulunma gücü ile hem toplumunun hem de dünyanın kültürüne ışık tutan, katkıda bulunan bir insandır.”
Ahmet İnam, SIR AYDINA DOĞRU’dan 
http://simgesiir.wordpress.com/
****
“GÜZELİM, SÖYLEME YANIMDA BENİM”
Güzelim, söyleme yanımda benim
Kederli Gürcü şarkısını:
Anımsatıyor bana o
Başka bir yaşamı, uzak bir kıyıyı.
Ne yazık! Anımsatıyor bana
Senin acımasız şarkın
Bozkırı, geceyi ve ay altında
Çizgilerini, çok uzaklarda, mutsuz bir kızın.
O elem dolu, sevgili imgeyi
Unutuyorum seni görünce ben;
Fakat şarkın başladı mı bir kez
Canlanıyor o karşımda yeniden.
Güzelim, söyleme yanımda benim
Kederli Gürcü şarkısını:
Anımsatıyor bana o
Başka bir yaşamı, uzak bir kıyıyı.
Aleksandr Puşkin, Türkçesi: Ataol Behramoğlu
****
11 KURALI    (The Rule of Eleven)
Kozlu ya da kozsuz oyunlarda, ortak o renkteki ilk kart olarak 4. büyük kartını oynadığında 11 Kuralı, zamanın çoğunda 3. Yer’deki oyuncuya, Dekleran’ın elindeki o rengin kartları hakkında, çok değerli bilgi elde imkânı sağlar.
11 Kuralı şu şekildedir:
1. Valenin, Damın, Ruanın ve Asın da sayı değerleri olsaydı, renklerdeki kartların 2 den 14’e kadar sayı değerleri olacak idi (Vale = 11, Dam = 12, Rua = 13, As= 14). Herhangi bir kartın sayı değerini 14 den çıkardığınızda, O KARTTAN DAHA BÜYÜK KAÇ ADET KART OLDUĞUNU bulursunuz. 14 – 10 = 4; 10-ludan büyük olan dört adet kart (Vale, Dam, Rua, As) veya 14 – 8= 6, 8-liden büyük altı adet kart vardır.
2. Bir oyuncu 4 ncü büyük kartını oynadığında, elinde o karttan büyük 3 kartın kesin olacağı kesindir. 14 - 3 = 11 den açılan kartın değerini çıkarmak, o kartı açılanın elinde olmayan (dışarıdaki) BÜYÜK KARTLARIN TOPLAM SAYISINI verir.
3. Dışarıdaki büyük kartlar, a) Yer’in, b) sizin (Üçüncü El) ve c) Dekleran’ın eline dağılmış durumdadır.
4. Üçüncü El olarak siz, Yer’i ve kendi elinizi gördüğünüze göre, Dekleran’ın elinde AÇILAN KARTTAN BÜYÜK KAÇ KART OLDUĞUNU anlayabilirsiniz.

Örnek:
* Ortak 6’lıyı (4. büyük) açılıyor
* Destede, 6’lıdan büyük 14 - 6 = sekiz adet kart daha var.
* Bu kartların 3 adedi ortakta olduğuna göre 11- 6 = 5 adedi dışarıdadır.
* Bu 5 kart, a) Yer’de, b) Sizde (3. El) ve c) Dekleran’dadır.
* Yer’deki ve kendi elinizde görmekte olduğunuz 6’lıdan büyük kartların adetlerini toplayıp, 5 den çıkarırsanız, Dekleran’ın elindeki 6’lıdan büyük kart adedini bulursunuz.
“eminyaykın”
görsel: pbase

Hiç yorum yok: