10 Mayıs 2014 Cumartesi

Doğru Kart Boşaltma

Şiddet
beceriksizlerin son sığınağıdır.
Isaac Asimov
****
Birine çamur atmadan önce düşün ve sakın unutma:
İlk önce senin ellerin kirlenecek.
Lev Tolstoy
****
NİÇİN UÇUYOR GECENİN ŞAPKASI
Niçin uçuyor gecenin şapkası
onca delikle?

Ateşle gezmeye giderken
ne diyor o eski kül?

Niçin ağlar bulutlar böyle
ve daha da sevinçli olurlar her gün?

Karanlıkların gölgesinde kimin için
alazlandırılır güneşin toz yolu?

Kaç tane arısı vardır acaba günün?
Pablo Neruda  - Çeviren: İsmail Haydar Aksoy   (“Sorular Kitabı”ndan)
****
DOĞRU  KART BOŞALTMA
Bir renge uyamamak durumu olduğunda, boşaltılacak/ atılacak (Discard-défausse) doğru ve kesin kartı her zaman bulabilmek kolay değildir. Kart boşaltmak, hemen her zaman oyunun kaderini etkiler. Dikkatsizce ya da düşüncesizce yapılan kart boşaltma, rakiplerin oyunu kazanmasına neden olur.

Savunma konusundaki en büyük hatalar “Kart Boşaltma” konusunda yapılmaktadır. Yanlış kart boşaltma nedeni ile “milyonlarca puan kaybedilmiştir” demek yanlış olmaz. Bu nedenle, kart boşaltma durumunda kaldığınızda ACELE ETMEYİN, düşünün, hangi kartı, hangi amaçla ve hangi sıra ile boşaltacağınızı zihnen iyi irdeleyin ve planlayın. Dekleran sizi peş peşe boşaltmaya zorlayabileceği için, ilk kartı boşaltmadan önce mutlaka PLANLAMA yapın.

Kart boşaltırken genel kural:
1) Yerin kartlarını çatala almaya,
2) Yerin uzun renkleri ile aynı uzunlukta kalmaya gayret gösterilmelidir.

Kart boşaltmada yapmanız gereken diğer bir husus da, kontrol ettiğiniz ya da edemediğiniz renklerin bilgisini vererek, ortağın kendi elini düzenlemesine (kartları saymasına, kart boşaltmasına) yardımcı olmaktır.
Kart boşaltırken ortağa “YARDIM ETME”nin bir yolu da, ortağın açıldığı renkteki sayı bilgisini, boşaltılan kart ile ortağa iletmektir.

Ortağın rengi dönülürken hangi kart oynanacaksa, aynı kart başka bir renge boşaltırken atılır.

Bir savunma oyuncusu için en can sıkıcı durum, elinde oyunu batırabilecek sağlam kartları olduğunda, el tutar kart(lar)ının (entry-entrée) olmamasıdır. Savunan ekipteki diğer oyuncu, gereksiz olaylar ile dikkatini dağıtmadı ise, böyle bir durumun varlığını çoğu halde kolayca anlayabilir.
Savunan oyuncular aralarındaki iletişimi sürdürmek için,  Tıkanmayı Önleyici Kart Boşaltma ile ortağına el tutacak kart yaratabilirler.
“emin yaykın, özür ortak 2012”

Hiç yorum yok: