6 Mayıs 2014 Salı

Mazi Kalbimde Bir Yaradır

                                            MAZİ KALBİMDE BİR YARADIR
                                            BAHTIM SAÇLARIMDAN KARADIR
                                            BENİ ZAMAN ZAMAN AĞLATAN
                                            İŞTE BU HAZİN HATIRADIR

                                                                  ******
                                   
                                                                   *****
Bir oyuncuyu iyi ve başarılı kılan, 
zor elleri doğru oynaması değildir. 
Bu gibi zor eller,
nadir gelmeleri nedeniyle, 
bir kıstas olmamalıdır. 
Asıl olan, 
basit görünen elleri, 
eline yüzüne bulaştırmamaktır.  
Alan M. Sontag
*
1946 - Amerikalı briç oyuncusu ve yazarı.
Dünyanın en hızlı oyuncularından biri olarak kabul edilir. Takma adı Sonty.
6 kez Dünya şampiyonu, 2 kez Bermuda Bowl  birincisi.
En iyi briç yazarı olarak bilinmektedir.
****

İPUCU
Sonsuzluğun ipucunu buldum,
yanına aldı bizi.
Sabahın ağzına açılan kapılarda
kuşların sesiyle uyanan
ilkyazın renklerine sarındım sonra,
güneşe komşu
fildişi evler kurdum seninle.
Bakışların
seviyi damıtırken içimizde,
ikimizle birlik,
yüzyüze,
sevincinden
susuzluğunu unuttu toprak...
Mehmet Kıyat
****
ELLERİN YER DEĞİŞTİRMESİ (MOVEMENT) NEDİR?
Turnuva Bricinin amacı, kartların dağıtılışında ortaya çıkan şans unsurunu ortadan kaldırmak ve her oyuncunun/ekibin başarı derecesini objektif şekilde değerlendirebilmektir. Bu amaca ulaşmanın yolu da turnuvada oynanacak ellerin her ekip tarafından oynanmasını sağlamaktan geçer.

Aynı eli diğer oyuncuların oynayabilmesini sağlamak için briç bordları kullanılır. Briç bordunda kopyalanmış (duplike edilmiş) olan elin turnuvada her ekip tarafından oynanmasını sağlamak üzere Mitchell ve Howell Yer Değiştirmeleri adlarıyla bilinen ve çok değişik uygulamaları olan teknikler, turnuva direktörlerince katılan çift adedine göre belirlenir ve uygulanır.

Mitchell Yer Değiştirmeleri, en yaygın metottur. Kuzey-Güney çiftleri masada sabit kalır. Raund bitince masadaki Doğu-Batı çifti bir sonraki (büyük numaralı) masaya yer değiştirir ve masada oynanmış olan bordlar bir küçük numaralı masaya devredilir. Turnuvaya katılan çift adedinin tek ya da çift sayıda olmasına bağlı olarak değişik yer değiştirme şekilleri turnuva direktörlerince plânlanır ve uygulanır.

Howell Yer Değiştirmeleri, daha az sayıda masa olduğunda kullanılır. Yer değiştirme işlemleri daha karmaşıktır. Olası yanlışlıkların önlenmesi için çiftlere hangi raundda, hangi masada, hangi bordları, hangi rakiplere karşı oynayacaklarını gösteren yer değiştirme pusulaları turnuva direktörlerince hazırlanır ve oyunculara verilir.
Howell metodunun bazı durumlarda Mitchell metoduna göre daha adil olduğu kabul edilir. Zira katılan çiftlerin her biri diğer çiftlerin tümü ya da tümüne yakın bir bölümüyle karşılaşmaktadır.

Chalfant Yer Değiştirmeleri adıyla bilinen ancak daha nadir kullanılan bir diğer metot daha vardır. Burada bordlar masada sabit kalırken oyuncular yer değiştirme pusulalarında gösterilen masalara giderler.
Hangi yer değiştirme yöntemi kullanılırsa kullanılsın, turnuvaya tek sayıda çift katılıyorsa, her raundda bir çift mutlaka boşta kalacak yani rakibi olmayacaktır. Boşta kalan çift “bye” olarak adlandırılır. Turnuva direktörleri boşta kalan çiftin karşısında bir hayalet çift varmışçasına oyunu sürdürürler ve bu çift için özel skor hesaplarlar.
“emin yaykın, sorularda briç”
görsel: flickr

Hiç yorum yok: