10 Mayıs 2014 Cumartesi

Briçte Ortaklık


Ata kibirle binen,
eve yürüyerek gelir.
İtalyan atasözü
****
AHLAK HAYATTA KALMAK İÇİN        
Ahlaki değerlerin salt insanlara özgü bir özellik olduğuna, bu özelliğin öteki kötücül ve doğal özelliklerimize karşı koyduğuna inanırız. Oysa primatologlar hayvanların da adalet ve şefkat gibi duygulara doğuştan sahip olduklarını öne sürüyor. Dolayısıyla ahlak, yalnızca cezalandırılmaktan kaçınmak için canlıların arkasına sığındıkları ince bir kabuk değil; tam tersi insan ve hayvanların hayatta kalması için toplumsal bir ihtiyaç. Bir şempanze bir başkasına saldırdığında olaya tanık olan üçüncü bir şempanze kurbanın yanına giderek onu avutmaya çalıştığına çok sık rastlanır. 
'Bilim Teknik'
****
YALNIZLIĞIM
Ilık bir su gibidir içimde yalnızlığım,
Yalnızlığım, ruhumda uzak bir ses gibidir.
Her sabah ufuklardan mavi şarkılar gelir,
Ve her sabah ürperir içimde yalnızlığım

Güneşim aydan sarı, yarınım dünden zorsa,
Sarsın artık ömrümü tunç kandillerin isi
Üşüyen ellerimden tutmalıydı birisi,
Eğer benim gözlerim onları görmüyorsa.

Bir camın arkasında açılıyor güllerim,
Havuzum pırıl pırıl... yıkar bakışlarımı.
İşler temiz ziyalar suya nakışlarımı;
Ruhumun dünyasından eser tahayyüllerim

Rüya rüzgarlarında bir yaprak yalnızlığım
Düşüncem bir neydir ki ürperir perde perde
Belki bu mısralarım esecek gönüllerde
Fakat herkese uzak kalacak, yalnızlığım.
Fazıl Hüsnü Dağlarca
****
NASIL İYİ BİR ORTAK OLUNUR?
Burada, iyi bir ortak aramaktan önce, iyi bir ortak olabilmeleri konusunda kendilerine yardımcı olacak bazı hususları Briç severlerin dikkatlerine sunmaktayız. Teknik bilgi becerisinden daha önemli olduğuna inandığımız bu tavsiyelerin, Briç severlere briç yaşamlarında (belki de gerçek hayatta da) yararlı olacağına ve turnuvalarda başarı şansının aşağıdaki hususlarda olduğuna inanmaktayız:

1. Neyi nasıl oynayacağınızı briç masasına oturmazdan önce, ortaklığınız bünyesinde, yeterli detayda ve sürede, mutlaka tartışarak iyice kararlaştırın.
2. Tartışarak Anlaşma Kartınıza (CC) işlemeyi unuttuğunuz teknikleri, turnuva esnasında uygulamak teşebbüsünde bulunmayın. Cin fikirlilik yapmayın. Sistemde tanımlanmamış konuşmaları maç esnasında icat etmeyin.
3. Eğer ücreti ödenen bir öğretmen değilseniz veya özel olarak bu konuda bir talep almamış iseniz, ortağınıza briç dersleri vermeyin (hele hele briç masasında asla).
4. Ortağınızdan duymak istemeyeceğiniz hiçbir şeyi ortağınıza söylemeyin. Herhangi bir konuda ortağın tepkisini tam anlamıyla kestiremiyorsanız, aklınıza ilk gelen tenkiti yapmaktan vazgeçin.
5. Ortağınızın konuşma ve oyun şeklini briç masasında, el bittikten sonra dahi, tartışmayın ve tenkit etmeyin. Bunu özel antrenman günlerine ve ortamlarına bırakın.
6. Eğer amacınız bir yanlış anlaşılmanın tekrarlanmasını önlemek değil ise, masada, rakiplerin yanında, oynanan el hakkında müzakere yapmayın (münakaşa asla). Kendinizi açıklayıcı konuşmalar yapmaktan alıkoyamıyorsanız, mutlaka nazik olun ve ihtiyatlı davranın.
7. Ortağınızla aynı ekipte olduğunuzu unutmayın. Ortağınızın da en az sizin kadar, ekibinizin menfaatini düşündüğünü ve kazanmak istediğini unutmayın.
8. Sabır taşınız çatlayacak derecede sinirlenmiş iseniz ve kaba bir davranış yapmak noktasına geldiğinizi hissediyorsanız, özel ihtiyaç bahanesi ile masadan ayrılın (ve yakındaki değil uzaktaki bir tuvaleti seçin).
9. Devre aralarındaki molalarda, ya da oyundaki duraksamalarda briç konuşmayın.
10. Yaşanmış bir briç felâketi konusunda başka bir uzmana danışmak istediğinizde, örnekleri kendi oynadığınız ellerden (ortağınızın elleri değil) seçin.
11. Ortağınızı başkalarının yanında asla tenkit etmeyin ve utandırmayın.
12. İyi vakit geçirmeyi ve ortağınıza da iyi vakit geçirecek bir ortam sağlamayı amaçlayın.
13. Büyük Usta Charles Goren‟in şu sözlerini hatırlayın: “Briç eğlencedir. Başka bir amaçla asla briç oynamayın. Brici kumar aracı olarak, ya da kendinizin ne derece zeki, ortağınızın ise ne derece yeteneksiz olduğunu göstermek amacıyla veya briç oyuncularının birçoğunun ispatlamaya çalıştıkları yüzlerce diğer sebep için oynamayın”.
14. Günümüzün modasına pek uygun olmasa da, birlikte yaşamakta olduğunuz eşiniz karşısında, hoş bir ortak olmakta bir sakınca olmadığını bilin.
15. Şunu unutmayın: “En kötü gazete yorumcularıyla boşboğazlar, genelde aynı değerde kişilerdir. ” Bir eli sözlü olarak analiz etmeye başlamazdan önce, iki defa düşünün. Sonradan mahcup olacağınız aceleci ve tam doğru olmayan yorumlar yapmak boşboğazlığına düşmeyin.
16. Devamlı ortağınız dışında, kendi rızanızla bir oyuncu seçerek oyuna başladığınızda, bu oyuncunun vasatın üzerinde oynayamadığı anlarda kızgınlık emareleri göstermenizin, hoş olmayan ve haklılığı bulunmayan bir davranış olacağını unutmayın.
17. Hiçbir konuda ortağınızı rakipler karşısında yalnız bırakmayın ve ortağınız karşısında rakiplerin tarafını tutmayın.
18. Seçtiğiniz ortaktan çok üstün olduğunuza inanıyor ve onunla oynamaktan zevk alamıyor iseniz, herkese bir lütufta bulunun ve bir başka ortakla oynayın. Ancak köprüleri atarak, gemileri yakmazdan önce dikkatli olun; başkalarının bahçesindeki otlar, karşıdan göründüğü kadar yeşil olmayabilir.
19. Ortağın her zaman tam sizin istediğiniz gibi konuşmasını beklemeyin. Ortak konuştuğunda, onun elinde neler olduğunu anlamaya çalışın. Ortağınızın her zaman, sizin aş erircesine beklemekte olduğunuz konuşmayı yapmasını beklemeyin.
20. Ortaya çıkabilecek sorunları hep kendi bakış açınızdan değil, ortağın bakış açısından görmeye çalışın.
21. Ortağınızın kendisini sevdiğinizi ve briç masası dışı ortamlar da dahil, kendisini her zaman, her konuda desteklediğinizi bilmesini sağlayın.
22. Ortağınız hakkındaki düşünceleriniz ne olursa olsun, onu briç stilini araştırın ve iyi öğrenin.
23. Ortağınıza haber vermeden Briç Stilinizi (Sisteminizi değil!) değiştirmeyin. Ortağınız alışageldiği davranışlardan farklı konuşmalar ve davranışlarınızı görmeye başladığında, size olan güveni azalacak ve kesinlikle üzülecektir.
24. Ortak herhangi bir hata yaparsa kesinlikle HOŞ GÖRÜLÜ DAVRANIN.
“sorularda bric emin yaykın”

Hiç yorum yok: