1 Mayıs 2014 Perşembe

Oyun Açış Kuralları

İnsanlar 
ırk veya renk gibi 
tesadüfi sebeplerle üstün olmazlar.
En iyi kalbi, 
en iyi aklı olanlar üstündür.
Üstün insan yerdekine eğilerek ayakta durur ve onu kaldırarak yükselir.
Robert  Ingersoll
http://www.aymavisi.org/
****



SÖYLE BANA, ÇIPLAK MIDIR GÜL?
Söyle bana, çıplak mıdır gül,
ya da başka giysisi mi yoktur? Niçin saklar ağaçlar acaba
köklerinin görkemini?

İşiten var mıdır ki
suçlu bir arabanın vicdan azabını?

Yağmur altındaki bir trenden daha hüzünlü
başka bir şey bulunur mu ki dünyada?
Pablo Neruda - Çeviren: İsmail Haydar Aksoy - “Sorular Kitabı”ndan
****
OYUN AÇILIŞ KURALLARI
1. den açmak:
Bu pozisyonda açarken henüz pas dememiş iki rakibiniz ama buna karşılık bir ortağınız olduğunu unutmamalısınız. Bütün 12 puanlı ellerle açmak gereklidir. Elinizdeki puanı 40 tan çıkarın ve üçe bölün ve normal şartlarda ortağınızda bu kadar puan olduğunu varsayarak işe koyulun. Yüksek kart tekniğine sahipseniz ve defans oyununda ortağınızla iyi sinyalleşebiliyorsanız daha saldırgan bir oyun stilini benimseyip 1. pozisyonda 11 hatta 10 puanla da açmayı tercih edebilirsiniz. Bunu ortağınızla konuşup kararlaştırmalısınız.

20   Kuralı: Kuralı geliştiren Marty  Bergen’dir.
Koşullar:
a. Oturuş pozisyonunda 1. veya 2. oyuncu olmanız gerekiyor.
b. 3. ve 4. oturuş pozisyonunda olanlara tavsiye edilmiyor.
c. Eliniz açış sınırı olan 12 OP’nından az olmalı.
d. En az iki adet çeker (hemen alıcı) kartınız olmalı.
e. Bu kurala uyan 1 veya 1,5 hemen alıcı kartlarla da açabilirsiniz.
f. Hiçbir renkte toplam iki karttan fazla alıcı güçte eliniz olmamalı.
g. Alıcı kartlar iki uzun  renkte olmalıdır.
h. Bu koşulları taşıyan elinizdeki onörlerin toplamı ile en uzun iki renkteki kartların toplamı en az 20 ya da 20’den fazla ise oyunu açabilirsiniz.
Koşullara ve kurala baktığımızda bu kuralın 2 renkli elleri ilgilendirdiği görülür.)

2. den açmak:
Bu pozisyonda amaç ortağa vaat ettiğimiz değerlerin elimizde kesinlikle bulunmasıdır. Rakiplerden daha iyi bir durumdayız çünkü bir tanesi zaten pas geçmiş durumda. Artık hedefimiz onları bloke etmek değil elimizi ortağımıza tam anlatacak konuşmayı yapmak olmalıdır. Hiçbir risk almayın. 2.  pozisyonda,  ası olan tüm 12 puanlı ellerle açmayı;  as olmayan 12 lerle açmamayı öneriyoruz.

3. den açmak:
Burada tüm bahisler kapanmıştır. Renk açışlarında otorite tanımayan anarşist gibi davranabilirsiniz. NT açışında ise (zayıf NT oynayanlar için: 13-15 dengeli) din okulu öğrencisi gibi kutsal metinlere uyumlu davranmalısınız.  Partner pas dediği için savunmayı planlamak görevi size düşmektedir. Zon durumuna göre rakibin yazacağı skordan daha az yazdırmak için plan yapmalısınız. Rakibin 400–420 yazması ihtimaline karşı 500 kaybetmeyi, 600-620 yapma ihtimaline karşı 800 kaybetmeyi göze alarak işe koyulun. Ortağınız elden sonra size :”420 yazacaklardı sen 500 verdin” dememe olgunluğunu gösterecektir. Rakibi durdurmak için her türlü kandırmacaya başvurun. Ortağınız oyundan sonra size : “Ama senin yalanın beni de kandırdı” mazeretini ileri süremez. İçinizden nasıl davranmak geliyorsa öyle davranmakta özgürsünüz. Önceden alınması gereken tek önlem: Ortağınızın peşinize düşmemesini önceden sağlamış olmanızdır.

4.den açmak:
Bu pozisyonda normal açmanın da zayıf açmanın mantığı tamamen farklıdır: Skoru hanemize yazabilmek. Çünkü pas dediğimizde konuşma sonlanır ve el berabere biter. Gol yeme ihtimali varsa düdük çalıp maçı bitirmek gerekir.  Dengeli ellerle açıp açmama kararsızlığı yaşarsanız açmayın. Piklerinizin kart sayısı ile puanlarınızın toplamı 15 (Pierson Count) değilse açmayın zira rakipler pikleriyle kontratı çalabilirler.
Önemli not: Doğru kontrata gelmek tabii ki önemli ama daha önemlisi geldiğiniz kontratı doğru oynayarak tam yapmaktır.
*
(15 Kuralı: 3 pastan sonra 4.pozisyonda oturan oyuncunun açış için yeterli puanı olmadığı durumlarda açıp açmama konusunda karar için Max Hardy ve Marty Bergen tarafından geliştirilerek Don Pearson’a atfen “Pearson Points” diye adlandırılan  yöntem.
Elimizdeki 13 kartın rengine ve dağılımına bakmadan
a. Onör puanlarının toplamına pik rengindeki kartların sayısı eklenir.
b. Toplam 15 veya 15’ten büyükse kart sayısı en uzun renkle açılabilir.
Pik rengindeki kartlara önem verilmesindeki amaç piki kontrol altında tutmaktır. Buradaki mantık rakiplerin üste konuşmaya cesaret edemeyecekleri, etseler bile zararlı çıkacakları varsayımına dayanıyor.)
 
“ramazangöl,  kocaeli bric”

Hiç yorum yok: