7 Şubat 2015 Cumartesi

Briçte Ortaklık

Zengin olmanın birçok yolu vardır ve bunların hepsi de iğrençtir.
Francis Bacon‎
*****
görsel: pbase
*****
TEK GÖZLÜ ALAGEYİK
Avcıların attığı oklardan biri güzel bir alageyiğin gözüne gelmiş ve gözünü çıkarmış. Bir gün deniz kıyısına varmış, otlamaya başlamış. Bir yandan da can korkusu yüreğinde kıpır kıpırmış.

- En iyisi, demiş. Tek gözümü karadan yana çevireyim, dikkatli olayım. Avcılar  gelir de görmem sonra. Denizden adama bir kötülük gelmez, görmeyen  gözümü de ondan yana veririm, olur biter.

Dediğini  yapmış, başlamış otlamaya. Derken denizde bir sandal belirmiş, içinde bir çok adam. Geyiği görür görmez hemen okla yaylarına davranmışlar, tek gözlü alageyiği gafil avlayıp vurmuşlar.
- Ah, ah! demiş ölürken alageyik. Ne umdum ne buldum.
Kara tehlikeliydi; deniz güvenilirdi sandım. Ölüm, denizden çıkageldi.

Her zaman beklenen olmaz. Tehlike umduğumuz yerde olmayabilir.
Ezop masalları -  http://masal.biz/
*****
GECE TANIMLARI / 2
bir kadın tenidir gece
ay ışığında soyunan
benim için mi gizlice
gelir denizin koynundan
*
suyla rüzgârla öpüşür
onun ıslak ürpertisi
açık kalsa üstü üşür
kayınca şiir örtüsü
Ahmet Uysal
*****
BRİÇ ORTAKLIĞI
 
Briç ortaklığı için gereken koşullar şunlardır:
Saygı:
 Öncelikle kendine saygı. Karşımızdakine saygı gösterebilmenin ilk koşuludur. Saygının olmadığı yerde ilişki de ilk fırsatta bitmeye mahkumdur.
Dürüstlük:
 Ortağımıza dürüst olmalıyız ki eğer bir problem varsa ya da koşullar zorluyorsa, sorunları aşmak için beraber çalışalım. Ortaklık demek; ayrı kişiler de olsak birlik demektir. Ortağımızdan gizli her davranış ve ya hamle sadece kötü sonuçlar doğurur. İlişkiyi zayıflatır ve zamanla bitirir.
Empati:
 Ortağımızı anlamaya çalışmalıyız. İki birbirinden bağımsız kişilik, sağlıklı bir ilişkiyi empati kurarak yürütür. Onun yaptığı hata ve yanlışları iyice tartmalı ve kendimizi onun yerine koyabilmeliyiz. Sorunlar büyümeden ve gecikmeden çözmenin en iyi yolu o an için ortağımız gibi düşünebilme yetisidir.
Sevgi:
 Bazı insanlar, briç ortaklığında sevginin önemli olmadığını düşünür. Ben aksini düşünüyorum. Unutmayalım ki ticari bir ortaklık değil. Ortağımızı seversek; geçirdiğimiz her andan zevk alırız. Bu da bizi başarıya götüren önemli bir yoldur. Hiçbir insana sevmediği bir işi keyifle ve verimli yaptıramazsınız. Ancak karşılıklı maddi ve somut çıkarlar sevgi içermeyen ortaklık yaratabilir.
Hedef:
 Ortaklığın hedefi aynı ya da paralel olmak zorundadır. İki ayrı insan aynı amaç uğrunda çalışır ve yeri gelince savaşırsa hedefe ulaşabilir. Aksi durumda kişisel tatmin dereceleri farklı olacaktır ve bu da ortaklığın boşa kürek çekmesine yol açar. 
“kutluhan unal”

Hiç yorum yok: