26 Aralık 2016 Pazartesi

BART Konvansiyonu

"Odeon" Ernesto Nazareth - Paul Barton, piano
*****
Ağzınızdan çıkana daima dikkat edin.
Çünkü bir sözü unutmak bir yüzü unutmaktan çok daha uzun zaman alır.
Aragon
*****
ÖĞRENMEYİ VE HATIRLAMAYI KOLAYLAŞTIRAN YÖNTEM: FEYNMAN TEKNİĞİ
“Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” – Einstein

İki tip bilgi vardır. Bir şeyin adını bilmeye yönelik olan bilgi ve o şeyi bilmeyi temel alan bilgi. Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman aralarındaki farkı şu çarpıcı anekdotta anlatır:
“Şu kuşu görüyor musun? Bu bir kahverengi gerdanlı ardıç kuşu, ona Almanya’da halzenfugel ve Çin’de ise chung ling deniyor. Ona verilen tüm bu adları bilsen bile yine de bu kuş hakkında hiçbir şey bilmiyor olursun. Bildiğin sadece insanlar hakkında bir şey olur, yani kuşa ne ad verdikleri. Şimdi bu kuş ötüyor, yavrularına uçmayı öğretiyor ve yazın ülkenin bir ucundan diğer ucuna kilometrelerce uçuyor ve kimse yolunu nasıl bulduğunu bilmiyor.”
Buradan da anlayabileceğiniz gibi bir şeyin adını/tanımını bilmek onu anladığınız anlamına gelmez hiçbir zaman. Bir fikri gerçekten anlıyor musunuz yoksa bu fikrin tanımını biliyorsunuz, bunu sınamanın bir yolu var. Buna Feynman Tekniği deniyor.
Sizler de Feynman Tekniğini,
1. Gerçekten anlamadığınız konuları/fikirleri anlamak için
2. Anladığınız fakat sınavlarda unuttuğunuz konuları/fikirleri hatırlamak için
3. Sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak kullanabilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak bir fikri uzun yıllar hatırınızdan çıkmayacak şekilde, kısa sürede derinlemesine kavrayabileceksiniz.
Feynman Tekniğine şimdi bir göz atalım:
1. Adım: Konuyu Belirleyin
Boş bir kağıt alın. Öğrenmek istediğiniz konunun başlığını kağıdın en üstüne yazın.
2. Adım: Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır gibi Anlatın 
Kağıdın geri kalanına konuyu hiç bilmeyen birine anlatıyormuşçasına, mümkün olduğunca karmaşık ifadeler kullanmaktan kaçınarak öğrendiklerinizi yazın. Bir çocuğun bile anlayabileceği kadar basit bir dil kullandığınızda kendinizi de konuyu daha derin bir seviyede anlamaya ve konular arasındaki ilişki ve bağlantıları basitleştirmeye zorlamış olursunuz. Aynı zamanda yazdığınızı sesli olarak tekrar etmek çok daha etkili olacaktır.
3. Adım: Takıldığınız Noktada, Kaynağa Geri Dönün   2. adımda hatırlamakta ya da anlatmakta zorlandığınız yerler olduğunu fark ettiğinizde konu hakkında çalıştığınız kaynaklara geri dönün.
Öğrendiklerinizi kağıda aktarabilecek hâle gelinceye kadar tekrar tekrar okuyun ve çalışın. Sözgelimi biyolojiden yazılınız var ve evrimi basit cümlelerle açıklamakta zorlanıyorsunuz. Biyoloji kitabınızı açın ve evrimle ilgili kısmı yeniden okuyun. Şimdi kitabı kapatın ve yeni bir boş kağıt alarak öğrenmiş olduklarınızı yazın. Bu aşamayı sorunsuzca hâlletiyseniz, asıl çalışma kağıdınıza dönerek çalışmaya devam edebilirsiniz.
4. Adım: Basitleştirin ve Benzerlikler Kurun 
Artık kağıda döktüklerimizi gözden geçirebiliriz. Einstein’ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” sözünden de anlayabileceğimiz gibi karmaşık bir jargon kullanıp kafa karıştırıcı açıklamalar yapmak yerine, dilimizi basitleştirmek ve benzerlikler kurmak anlamayı kolaylaştıracaktır. Opsiyonel olarak: 6 yaşında birini bulup, öğrendiklerinizi ona anlatmayı deneyin. Sorunsuz bir şekilde anlıyorsa, siz de gerçekten anlamışsınız demektir.
Bu harika yöntem yalnızca öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda farklı düşünme şekillerine pencere açarak fikirleri baştan aşağı yeniden inşa etmemizi sağlıyor. Fikir ve konuları daha derinden anlamamızı kolaylaştırıyor. Hepsinden önemlisi, sorunlara bu şekilde yaklaşarak, ne konuştukları hakkında en küçük bir fikri bile olmayanları anlamamızı sağlıyor.

*****
RÜZGÂR VE GÜL

Küçük solgun gül!
Bordadan esen hoyrat yel
perişan etti seni!
yaprakların sanki
bir liman yosmasının
sırtına giydikleri --
birden saldırıverdi.

Hissetti de kendini
bir süre belki bitkin,
istedi gizli kıvrımlarında
biraz soluk alsın.
Ama kokun onu öyle büyüledi,
öylesine geçirdi ki kendinden:
köpürdü coştu birden,
duyduğu hazla ezdi seni;
öptüm diye böbürlenmede
ürkmüş otlarda eserken gene.
Wolfgang Borchert            
Çeviren: Behçet NECATİGİL
*****
BART KONVANSİYONU
Bart (Konvansiyonu) Leslie C. Bart tarafından geliştirilen
Forcing 1NT) üzerine Açanın 2 Trefl rebidi sonrası Cevapçının  2 Karo rebidinin artifisyel olduğu bir Konvansiyon.
Forsing 1 NT sonrası Açan sıklıkla 2 Trefl rebid eder. (Açan Minimumdur ve başka bir dörtlü rengi yoktur).
Bunun üzerine Cevapçının 2 seviyesinde rebidi,  Açana destek vermeyen zayıf bir el ve 5+ renk gösteriyordu. Bu durum, Açanın  Cevapçının rengine fiti olmadığı durumlarda ciddi sorun yaratır. Açanda ikili destekle kontrat bir ölçüde mantıklıdır, ancak Açan Cevapçının renginde kısaysa kontratı kaldırması gerekir, oysa gidebilecek başka bir yer yoktur. Öte yandan Cevapçıda 6+ renkte olabilir ki, bu durumda Açanda şikan bile olsa en doğru yere gelinmiş demektir. Açan cevapçının renk kalitesini bilmediği için, ne yapacağını da bilemez.
İşte bu sorun, ABD'li oyuncu Leslie Bart tarafından kendi adıyla anılan bir Konvansiyonla çözülmeye çalışılmış, Konvansiyonun faydası sonra birçok oyuncunun da dikkatini çekerek  konvansiyonunu geliştirmesine neden olmuştur.

Bart Konvansiyonu  1 Pik açışları üzerine uygulanır;
1 Pik açan oyuncu Forsing 1 NT cevabı üzerine,
18-19 puanlı 5-3 -3-2 ellerle; 2 NT
18-19 punllı  6-3-2-2 ya da 5-4-2-2 ellerle 2 NT der.
2 NT üzerine cevapçı açandan elini tarif etmesini ister.
Açanın 3 Pik cevabı altılı pik ve 18-19 puanlı bir el,
Açanın 3 kör-3 karo- 3 trefl cevabı 5 pik ve söylenen renkte 4 kar 18-19 puanlı el gösterir.
1 Pik açan oyuncu 1 NT cevabı üzerine 12-17 puanlı ellerle 2 Trefl der, bu artifisyel bir deklare olup trefl kısa da olabilir. ( Tek istisna  eliniz 12-17 puan aralığında ve 2 onörlü 6 kart pikiniz varsa 2 pik deyiniz.)
Cevapçının 2 Trefle 2 Karo demesinin anlamı davet veya davete yakın gücü ( 9+-11 Hcp) ve aşağıdaki durumlardan birine uyan eli vardır;




























http://zafiy.blogspot.com.tr/2016/11/69.html

Hiç yorum yok: