18 Nisan 2012 Çarşamba

Briç ve Bisiklet

BİSİKLET
*Bisiklet eşitlikçi, alçakgönüllü ve barışçı bir taşıttır. Otomobil  yabancı bir enerji kaynağı  olmadan sadece bir hurda yığını iken bisiklet enerjisini  sürücüsünden alır. Yabancı bir enerji kaynağına ihtiyacı yoktur. O,  insan organizmasıyla en uyumlu mekanizmadır. 
"bisikletforum"
*16 milyon nüfuslu Hollanda'da insandan çok bisiklet var. 18 milyon bisiklet bulunan ülkede bir Hollandalı bisiklet üstünde yılda 917 km'den fazla yol yapıyor. Amsterdam merkez istasyonunda çok katlı bisiklet otoparkı, her köşede bisiklet parkı alanı var. Birçok politikacı bisiklete biniyor.
"Akgün Akova”
*Bisiklet insanoğlunun bildiği en yararlı araçtır.
Diğer tüm ulaşım araçları gün geçtikçe kabusa dönüşüyor. Sadece bisikletin kalbi hala temiz.
“İris MURDOCH - Kırmızı ve Yeşil adlı kitaptan”
*
YERYÜZÜNDE YİTİRDİĞİM BİR YAĞMUR İZİ
" diriyiz, yeryüzüne bırakılmış bir iz.
yağmurun vuruşkan sesi: kuşdiliyle bir öykü.
yağmurun kırılgan sesi: teni yanık toprak.
karşılıklı gülüşür geçer gideriz.
*
çentikliyiz. nasıl da aldatılmış. anlaşılmaz
yeryüzündeki yaşımız. kimden düştük?
kimin izi...bir unutuşun başlangıcı mı?
yoksa bir anımsayışın kemendi mi?
*
gövdeyiz. yarılınca görülür içimiz.
görmediniz mi? ustaca hazırlanmış bir yitiriliş.
özünde dilsizlik olan bu yağmur neden susar? "
toprağa düşen damla!
sakın taşma
ve ömrümüzü sorma:
" Zaten yalanımız kadar ömrümüz"
Tuğrul Asi Balkar (Mustafa Esim)
*
İLK BİSİKLETİM
   
Bisiklet çocukluğumun önemli araçlarındandı. İlk kırmızı bisikletime kardeşimle binme sırası yüzünden kavgalar ederdik. Bir gün o binerken kötü bir şekilde düşüp çenesinin altını yarınca çok korkmuştuk. Yıllar sonra bisikleti iyi briççi olmak için örnek olarak vereceğimi hiç düşünemezdim.
*    
Bisiklete güç veren mekanizma arka tekerlektir, arka tekerde sorun varsa bisiklette sorun var demektir. İyi briççi olmak için de arka tekerleğinizin sağlam olması gerekir, yani kart tekniği, defans tekniği, rakip konvansiyon bilgileri bricinize güç veren kavramlardır. Bunları en üst seviyeye getirmeniz briçteki başarınız açısından önemlidir. Bisikletin ön tekerleği ise bisiklette dengeyi sağlar. Ön teker olmadan ancak cambazlar bisiklete binebilir. Briçte de arka tekerleğiniz ne kadar iyi olursa olsun iyi briççi olmak için sağlam bir ön tekerleğe ihtiyacınız vardır.
*
Briçte dengeyi ortakla iyi bir iletişim sağlar. Oynadığınız sistemin ayrıntılarını, ortağınızla  anlaşmış olmanız gerekir. İkinizde de aynı şifre kitabı yoksa, sizin gönderdiğiniz mesajlara o başka anlam veriyorsa başarılı olmanız mümkün değildir. Ayrıca masada veya masa dışında insanlarla sağlıklı ve iyi bir iletişim kurabilme becerisi, üst seviyede briç için son derece gereklidir. Diyelim ki arka tekerleğiniz de ön tekerleğiniz de son derece iyi, iyi bir briççi oldunuz mu ? Hayır gidonu da iyi kullanabilmeniz gereklidir. Yani kendinizi yönetme becerinizin de gelişmiş olması gerekir. Eğer siz kendinizi iyi yönetemiyorsanız, bir önceki borddaki faciaya takılıp kalıyorsanız, briç oynarken aklınız evde eşinizle yaptığınız tartışmaya ya da para sorunlarına takılıyor ve siz bunlardan kendinizi kurtaramıyorsanız, sürekli çukurlara girip durursunuz.
*
Kendinizi yönetmeyi becerdiğiniz zaman son bir alan kaldı, o da vites. Yaşam yolları her zaman düz değildir, kimi zaman yokuşlar, sert virajlar vardır. Briçte de zorlandığınız ellerde ya da rakip kalitesine göre, değişik vitesler gerekebilir. Maçta geride veya önde olduğunuzu biliyorsanız, çok engebeli bir el geldiyse, değişik vitesleri deneyebilmeniz gerekir. 
Bunları ne kadar iyi yapabilirseniz başarınız o ölçüde artacaktır.
05 Ağustos 2007 Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: