19 Aralık 2011 Pazartesi

Deklerasyonda Başarılı Olanlar Ortağının Duymak İstediği Deklareyi Verirler

görsel.  deviantart
**
Uygarlığın ilk koşulu adalettir.
Sigmund Freud
**
NASİP
Nasibin dalda çocuk
Uzan uzan dallara
Nasibin yolda çocuk
Düş düş yollara
*
Nasibim sensin çocuk
Seni yağmur gibi
Bulut gibi
Gönderen sağ olsun bana
 Rüştü Onur
**
DEKLERASYONDA BAŞARILI OLANLAR ORTAĞININ DUYMAK İSTEDİĞİ DEKLAREYİ VERİRLER.
Ortağınızın konuşmaları ile kafanızın karıştığı zamanı düşünün- ne dediğini anlıyorsunuz ama nasıl devam edeceğinize karar veremiyorsunuz. Muhtemelen konuşma sekansında artifisyel bazı deklareler vardır.
Cevapçının kararları
Ortağınız açınca sizin en iyi konuşmalarınız, ortağa soran değil, eliniz hakkında bilgi veren deklarelerdir. Onun rengini yükseltmek, sanzatu deklare etmek elinizin limitini belli eder ve kararı ortağınıza bırakır. Yeni renkler, konvansiyonel konturlar, cue-bidler elinizi belirtmeyen, soran deklarelerdir. Ortağınız sizde ne olduğunu bilmeden, eli hakkında bilgi vermek mecburiyetinde kalır. Bu prensipleri gösteren bazı örnekler:
Ortağınız 1Trefl açtı, sizin eliniz:
S.D42    H.1073    D.RD108      C.V64
1NT deklare edin, elinizin puanını ve dengeli dağılımını bir kerede belirtin. 1D. cevabı da zararsız gibi görünüyor ama bir sonraki deklareniz 1NT olacağı için en az bir tur daha konuşmayı gerektirir, rakiplere daha fazla bilgi ve kompetisyon yapma imkanı verir.
*
Ortağınız 1H açtı ve sağınız 2C dedi:
S.V74      H.103     D.RV982       C.AD8
2NT deklare edin, hem puanınızı hem de muhtemel zon için elinizin uygunluğunu gösterir. Ortağınız büyük olasılıkla karo renginizi değil, trefli durdurucularınızı öğrenmek isteyecektir.
*
Ortağınız 1C açtı ve sağınız 1D dedi:
S.RV974   H.A1052    D.43        C.D8
1pik deyin. Kararsız kalınca negatif kontur atmak yerine uzun renginizi göstermek daha iyidir, özellikle iki deklare yapacak gücünüz varsa. Kontur atarsanız, rakipler kompetisyonu devam ettirdiği taktirde 5-3 pik fitini kaçırabilirsiniz.
*
Solunuz 1D açtı, ortağınız 1S dedi ve sağınız 2D deklare etti:
S.64         H.RV1085  D.52      C.RD104
2 kör deyin. Körler ile treflilerin yeri değişmiş olsa responsive kontur için iyi bir örnek olurdu ama iyi bir beş kartlı majör renginiz olunca onu göstermek daha iyidir. Rakiplerin üstünde konuşma ümidiniz olunca karodan daha büyük bir renkte fit bulmak önemlidir.
*
Ortağınız 1H açtı:
S.AD9643  H.954      D.32       C.V6
2 kör deklare edin. ‘Desteğiniz olunca hemen gösterin’. Piklerinizi göstermeyi çok arzu edersiniz ama bu elde ancak bir kere konuşma gücünüz var o bakımdan ortağınızın duymak istediği deklareyi verin. Eğer 1♠ derseniz ve daha sonra kör deklare ederseniz elinizin gücü ve kör adedi hakkında ortağınızı yanıltırsınız. Rakipler araya girerse konuşmalar size geldiğinde üç seviyesine çıkmış olabilir.
*
Ortak 1H açtı:
S.AV103    H.D87643    D.2      C.63
4 kör deyin. Gambling olarak zona sıçramak için biraz güçlü görünüyor ama başka hiçbir şekilde elinizi gösteremezsiniz. Optimistler önce 1S diyerek puanlarının yerini göstermeyi ve daha sonra çok uzun körlerini belirtmeyi deneyebilirler. Gerçekçi olanlar, böyle bir sekans olsa bile ortağın bunu anlamakta zorluk çekeceğini kabul ederler- tabii rakiplerin araya girme şansları da daha fazla olur- onun için doğrudan zona yükseltmeyi tercih ederler.
*
Briçteki deklarasyon sekanslarında açanın ikinci konuşması en kritik olanıdır.  Bir renk ile açmışsanız, elinizin puan limitini sınırlandırmak ve el tipinizi açıklamak için ilk fırsatınız ikinci konuşmanızdır. İdeal olanı ortağınıza karar verebileceği bilgiyi vermektir.

Elinizin kuvvetini belirleyen natürel deklareleri yaptığınızda cevapçının karar vermesi kolay olur. Bunlar sanzatu deklareleri, ortağın rengini yükseltmek ve kendi renginizi tekrar etmektir. Bu tip ‘söyleyen’ deklareyi ne kadar erken yaparsanız deklarasyon o kadar basit olur.

En fazla problem yaratan - uzun sekansların oluşmasına sebep olan – deklareler ortağa elini açıklamasını ‘soran’ deklarelerdir. Bunlar reverse, sıçrayarak yeni renk,  “kısa olabilir” (1H-1NT forsing-2C gibi) renkler ve yeni renk (1D-1H-1♠S veya 2C gibi) deklareleridir.

Bunlar genellikleyararlıdır, belli bir el tipini göstermek içingereklidir. Ama konuşmaların amacının elinizi tasvir etmek değil, en iyi kontratı bulmak olduğunu unutmamak gerekir. Ortağın o kararı vermesi için usta oyuncular ‘soran’ deklare vermeden önce çok dikkatli düşünürler ve ‘söyleyen’ deklare vermeyi tercih ederler.
*
Açanın dikkat edeceği durumlar:

a. Desteğiniz varsa hemen gösterin.
1♦ açtınız ve ortağınız 1H dedi. Eliniz:
S.AR5     H.RV7           D.R96542         C.4
2 kör deyin. Ortağınızın sizden duymayı ilk istediği şey tutuştur. Dört kartı bile olsa bu el kör part skoru veya zonu için iyi bir yer olacaktır o bakımdan bu mesajı hemen verin. Ortağınız zon arıyorsa yardımcı olmak istersiniz o bakımdan tutuşunuz,  zayıf karolarınızı tekrar etmenizden daha yararlı olacaktır.
*
Aynı şekilde 1D açtınız ve ortağınız 1H dedi. Eliniz:
S.R          HRD87             D.AV103       C.AD84
Bilimselciler, daha sonra 4kör diyerek çok kuvvetli kör desteğini belirtmek için 3trefl diyebilirler. Ama ortak 3kör veya 4trefl deklare ederse bu planları bozulur. Doğrudan 4köre yükseltmek – hatta, tek onörle asla olmaz fanatiği değilseniz, 3pik splinteri – yanlış anlaşılmayacaktır.
Her ne kadar tek rua splinter için ideal değilse de, 3pik burada yanlış sayılmaz, ortağa elinizin genel gücünü ve en önemlisi, kör desteğinizi gösterir.
*
b. Sanzatu elleri ile sanzatu deklare edin.
1C açtınız ve ortağınız 1D dedi. Eliniz:
S.AD9             H.R6        D.V852            C.DV104
1NT deyin. ‘Desteğiniz varsa hemen gösterin’ prensibine istisna minör fitiniz olunca uygulanır. Ortağınız zona gitmek istiyorsa genellikle 5D yerine 3NT tercih eder. 1NT elinizin muhtemel zon kontratına uygunluğunu gösterir ve ortağınızın puanları sınırda davet puanları varsa onu da frenler. 2karoya yükseltirseniz, ortağınız majör renklerde zafiyetiniz olduğunu düşünecek ve 3NT nin mümkün olabileceği konusunda endişe edecektir.
*
1C açtınız ve ortağınız 1S dedi. Eliniz:
S.D4                H.RV93           D.A10         C.ARV87
2NT ye sıçrayın. 2 kör reverse deklaresi elinizin dağılımını ve puan gücünü tam olarak belirtir ama sanzatu zonuna uygun bir eliniz olduğu gerçeğini atlar. Şüpheniz olunca, elinizi tasvir etmek yerine, nihai kontrat için bir öneri yapın.
*
1S açtınız ve ortağınız (forsing olarak) 1NT dedi. Eliniz:
S.ADV86        H.R                  D.RV63           C.RV10
En doğrusu, yarı dengeli 17-18 puan göstermek için, doğrudan 2NT ye yükseltmektir. Açanın iki minör deklaresi, bu sekansta zayıf elleri belirtmek için kullanılır. 18 puan 2D için çok fazladır ama 3D için de renginiz uygun değildir. Eğer ortağınız karoyu tutarsa veya pike tercih verirse, keşke rakiplere bu kadar bilgi vermek yerine sanzatuyu daha önce belirtseydim diye pişmanlık duyarsınız.
*
2C açtınız ve ortağınız (bekleme veya yarı pozitif olarak) 2D dedi. Eliniz:
S.ARD4          H.ADV10         D.4              C.AR109
2NT deyin. 4-4-4-1 dağılımı gösterecek özel bir konvansiyonunuz yoksa her deklareniz ortağı yanıltacaktır. Çeşitli tercih imkanınız varsa ortağınızın ikinci konuşmasını en rahatlıkla yapma imkanı veren deklareyi seçin. (Kısaltılmıştır) Karen Walker
Zafer Ulusakarya

1 yorum:

aysema dedi ki...

Rüştü Onur, genç yaşta yitirdiğimiz ozanımız... Az ama çok güzel şiirleri var, severek okuduğum. Birini paylaşmak istiyorum izninizle.

MEMNUNİYET
Benden zarar gelmez
Kovanındaki arıya
Yuvasındaki kuşa;
Ben kendi halimde yaşarım
Şapkamın altında.
Sebepsiz gülüşüm caddelerde
Memnuniyetimden;
Ve bu çılgınlık delicesine
İçimden geliyor.
Dilsiz değilim susamam
Öyle ölüler gibi
Bu güzel dünyanın ortasında. (1942)

Sevgili dost "adalet" herkese lazım...