29 Aralık 2011 Perşembe

Oynanmış Kart Yasa 45


Responsive Double Nedir?
Ortağın Apel konturundan sonra 3. Oyuncunun, açış rengine desteği üzerine atılan kontur. 
Bir tür Sputnik konturudur. 
Açış rengi dışında bir rengi Apel konturu atan ortağının seçmesini ister.
“sekansbriç”
**
GÜNLER NE KADAR AĞIR
Ne kadar ağırdır günler.
Yoktur beni ısıtabilecek tek alev,
Bir güneş yok benimle gülecek,
Her şey çıplak,
Her şey soğuk ve acımasız,
Ve hatta sevgili, açık
Yıldızlar tepeden bakar kimsesiz,
Öğrendiğim zamandan beri kalbimdeki
Aşkın ölebileceğini.
Herman Hesse, çeviren: Vehbi Taşar
**
YASA 45 - OYNANMIŞ KART
A.         Elden Kart Oynamak
Yer hariç her oyuncu kartını elinden çıkarıp masanın üzerine hemen kendi önüne yüzü yukarı gelecek şekilde koyarak oynar.
B.        Yerden Kart Oynamak
Dekleran kartın adını söyleyerek yerden kart oynar, bundan sonra yer o kartı alır ve masanın üzerine yüzü yukarı gelecek şekilde koyar. Yerin elinden kart oynarken dekleran, eğer gerekirse, istediği kartı kendisi alabilir.
C.        Kartın Zorunlu Olarak Oynanması
1.         Bir defans oyuncusunun, yüzünü ortağının görmesini mümkün kılacak biçimde tuttuğu kartı o anki löveye oynanmak zorundadır (eğer defans oyuncusu o anki löveye daha önce yasal bir kart oynamışsa, bkz. Yasa 45E).
2.         Dekleran elden belirli bir kartı oynamak zorunda kalır, eğer bu kart
a)         yüzü açık biçimde, masaya değer veya neredeyse değer şekilde tutulduysa veya
b)        oynandığını işaret eder bir şekilde tutulduysa.
3.         Dekleran bilerek dokunduğu yerin kartını, düzenleme veya dokunulan kart ya da kartların altındaki veya üstündeki bir karta ulaşma amacı dışında, oynamak zorundadır.
4.      (a)          Oyuncu, oynamak niyetiyle, söylediği veya başka herhangi bir biçimde belirttiği kartı oynamak zorundadır.
(b)       Ortağının elinden bir kart oynanana kadar bir oyuncu istemsiz olarak belirtmiş olduğu kartı, düşünmek için duraksamaksızın, değiştirebilir; ancak bir rakip değişiklikten önce, sıra içinde, yasal bir kart oynamışsa, bu rakip bu şekilde oynadığı kartı eline geri alıp bir başkasıyla değiştirebilir (bkz. Yasa 47D ve Yasa16D1).
5.         Majör veya minör bir cezalı kart oynanmak zorunda olabilir (bkz. Yasa 50).
D.        Yerin Yanlışlıkla Oynadığı Kart
Eğer yer dekleranın söylemediği bir kartı oynanmış konuma getirirse, bu kart, her iki taraf da bir sonraki löveye kart oynamadan önce buna dikkat çekilirse geri alınmak zorundadır ve bir defans oyuncusu yanlışlıktan sonra ancak buna dikkat çekilmeden önce oynadığı kartı eline geri alıp bir başkasıyla değiştirebilir; eğer dekleranın sağındaki rakip oynadığı kartı değiştirirse, dekleran o löveye sonradan oynadığı kartı geri alabilir (bkz. Yasa 16D).
E.        Löveye Oynanan Beşinci Kart
1.         Bir defans oyuncusunun bir löveye oynadığı beşinci kart, Yasa 50 hükmünce cezalı karta dönüşür, ancak hakem bu kartın çıkılmış olduğuna karar verirse Yasa 53 veya 56 uygulanır.
2.         Dekleran kendi veya yerin elinden bir löveye beşinci kartı oynandığında, hakem bu kartın çıkılmış olmadığına karar verirse bu kart başka bir onarma olmaksızın ele geri döner, aksi halde Yasa 55 uygulanır.
F.         Yer Bir Kart İşaret Eder
Yer, elini yere açtıktan sonra,  dekleranın yönergesi olmaksızın herhangi bir karta dokunamaz veya işaret edemez (düzenleme amacı hariç). Eğer yaparsa, hakem derhal çağrılmalı ve olay hakkında bilgilendirilmelidir. Oyun devam eder. Oyun sonunda hakem yerin deklerana bir oyun önerdiğine ve defansın önerilen oyun ile zarara uğradığına karar verirse ayarlı bir skor atar.
G.        Löveyi Kapatma
Dört oyuncu da löveye kart verinceye kadar hiçbir oyuncu kendi kartını kapatmamalıdır.
”WBF”

Hiç yorum yok: