15 Şubat 2012 Çarşamba

Aşk İzin İstemez


Ne mutlu o yoksullara ki öteki dünya onlarındır.   
Er ya da geç bu dünya da onların olacaktır.    
F. Engels
****
BİR ADAM BİR KUŞ
Alacakaranlıkta beyaz bir kuş konar omzuna
kucaklar onu şen şakrak, fısıldar:
- Haydi bu yalnız gecede gizlenelim senin düşlerine...
- Ödünç ver kanatlarını
Uçayım boydan boya yalnız göğü...
Kuş uyuyakaldı. Adam hala uçuyor
bir başına dilinin göklerinde boydan boya...
Ante Popovski, çeviri: Tuğrul Asi Balkar
****
AŞK İZİN İSTEMEZ ( Erdal Atabek-Kırmızı Işıkta Yürümek )
14 Şubat Sevgililer Günü, ötekiler gibi bir zorunluluklar gününe dönüştü. 
Ne yazık ki ticarete dayalı yönlendirmeler bir armağan alma beklentisi ile armağan verme yükümlülüğü yarattı. İçtenlikten uzaklaşmış bir beklenti - zorunluluk döngüsüne sokuldu. "Keçiboynuzu pekmezli incir tatlısı" gibi karışımlar bu günden nelerin beklendiğini ortaya koyuyor. 
*
Aşk ne kutulara girer, ne etiket taşır, ne de  faturalarla açıklanır. Aşk bütün bunlardan başka, bunların çok dışında bir şeydir. Aşk, o güzelim duygu fırtınası kuralları, karşı çıkmaları dinlemez bile. Kimi zaman pat diye, kimi zaman yavaş yavaş gelir, dünyayı öyle bir değiştirir ki ... Yeşil, başka bir yeşil olur, kırmızı, başka bir kırmızı.
*
Aşk demokratiktir. Ne ırk ayrımı bilir, ne deri rengi. sınıf ayrılığını çiğner, sınır tanımaz, bakalım nereden mezun olmuş, demez. Aşk, insanın en insan yanına gelir yerleşir. İnsanı insan yapar. İnsanları birbirinden ayıran bütün yapaylıkları kaldırır.
*
Eski İspanyol haritacıların sevgilileri, harita çizilirken "Benim için ada çiz" derlermiş. İspanyol haritacı da sevgilisi için gerçekte olmayan bir ada çizermiş. Eski İspanyol haritalarında böyle "sevgiliye armağan adacıklar" olurmuş. Sevgilisinden "haritada bir ada" isteyen İspanyol kadını ve ona ada armağan eden İspanyol haritacı gibi " Bu senin adan" demeyi unutuyoruz. Oysa herkesin bir adası olabilir. Denizler o kadar büyük ki...
*
Gelin yeniden başlayalım. Yaşamın, sevmenin, yapmanın en güzel armağan olduğunu bilerek. İnsan olmanın en güzel armağan olduğunu bilerek. Yeniden…

Hiç yorum yok: