18 Şubat 2012 Cumartesi

Ortaklık Anlaşmaları Yasa 40

                                                                      flickr
Hayalleriniz büyük olsun ki, hayal ettikçe siz de büyüyün. (James Allen)
**
UÇURUM, SU, KIRLANGIÇ
Alnın bir uçurum
önce gözlerimin
sonra dudaklarımın düştüğü
ve her seferinde
saçlarına takılıp kaldığı bir uçurum.
*
Serin bir su alnının kokusu
Bu çok sıcak şehirde
birdenbire önüne çıkan
yenileyen, dirilten
serin bir su.
*
Gözlerin
yükü ağır iki kırlangıç.
Bana doğru, kalbime doğru
uçan, uçan iki kırlangıç.
Kimi zaman değip geçen,
kimi zaman çarpıp kalan,
karanlık şeylerden aydınlıklar taşıyan,
sevinçle kederi,
aşkla çileyi,
bugünle yarını yansıtan
iki kırlangıç ...
Süreyya BERFE
**
YASA 40 - ORTAKLIK ANLAŞMALARI
A.         Oyuncuların Yöntemsel Uzlaşmaları
(a)       Bir ortaklık tarafından yöntem olarak kabul edilen ortaklık anlaşmalarına, açıkça tartışılarak veya örtülü şekilde ortak deneyim ya da oyuncuların farkındalıklarına dayalı olarak, ulaşılabilir.
(b)       Her ortaklık, ortaklık anlaşmalarını rakiplerine, onlara karşı oyun başlamadan önce ulaşılabilir kılmakla yükümlüdürler. Yetkili Federasyon bunun biçiminin nasıl olacağını belirler.
Bu tür anlaşmalardan ortağa ulaşan bilgi, o anki ele ait konuşma, oyun ve şartlardan ortaya çıkmak zorundadır. Her oyuncu, yasal artırımı ve görünen kartları - bu yasalardaki kısıtlamalara bağlı kalarak- dikkate alma hakkına sahiptir. Her oyuncu bu yasalar ile ayrıntılı olarak belirlenmiş izinli bilgiyi kullanma hakkına sahiptir (bkz. Yasa 73C)
Bir oyuncu, önceden bildirimde bulunmadan gizli ortaklık anlaşmasına dayalı olmamak koşuluyla herhangi bir konuşma veya oyunu yapabilir (bkz. Yasa 40C1).
B.        Özel Ortaklık Anlaşmaları
(a)       Yetkili Federasyon kendi takdiri ile bazı ortaklık anlaşmalarını “özel ortaklık anlaşması” olarak tanımlayabilir. Bir özel ortaklık anlaşması, Yetkili Federasyonun görüşüne göre, anlamı turnuvadaki kayda değer sayıdaki oyuncu için kolayca anlaşılamayabilecek veya tahmin edilemeyebilecek anlaşmadır.
(b)       İster açık, ister örtülü olsun ortaklar arası bir uzlaşma ortaklık anlaşmasıdır. Yetkili Federasyon aksine karar vermedikçe, bir konvansiyon, yapay anlamı olan herhangi bir konuşma gibi, diğer uzlaşma ve uygulamalarla birlikte özel ortaklık anlaşmalarını oluşturur.
(a)       Yetkili Federasyon herhangi bir özel ortaklık anlaşmasına izin verme, yasaklama veya şartlı izin verme hakkına hiç bir kısıtlama olmaksızın sahiptir. Yetkili Federasyon ortaklık anlaşmalarının ön açıklaması olarak detaylı ya da detaysız bir konvansiyon kartını şart koşabilir ve bunun kullanımını düzenleyebilir. Alert prosedürü yayınlayabilir ve/veya ortaklık anlaşmalarının açıklanması için başka yöntemler belirleyebilir. Bir konuşma veya oyunun ortaklığın hangi üyesi tarafından yapıldığına bağlı olarak anlamının değişmezliği genel prensibini değiştirebilir (bu tür bir düzenleme stil ve muhakemeyi değil sadece yöntemi kısıtlayabilir).
(b)       Yetkili Federasyon aksine karar almadıkça, bir oyuncu artırım süreci başladıktan oyun sona erene kadar kendi konvansiyon kartını inceleyemez, ancak kontrat sahibi taraf sadece Açıklama Evresinde kendi konvansiyon kartını inceleyebilir.
(c)       Yetkili Federasyon aksine karar almadıkça, bir oyuncu rakiplerin konvansiyon kartını aşağıdaki durumlarda inceleyebilir:
artırım başlamadan önce,
Açıklama Evresi içinde,
artırım ve oyun sürecinde, sadece konuşma veya oynama sırası kendisindeyken.
(d) Yetkili Federasyon yapay konuşmalarda psişik yapılmasını kısıtlayabilir.
Yetkili Federasyon artırım veya oyun sırasında bir soruya, soruya verilen bir cevaba veya bir usulsüzlüğe müteakip bir ortaklığın kendi anlaşmasını değiştirmeye yönelik önceden uzlaşmasını yasaklayabilir.
Bir tarafın, rakiplerinin bir konuşma veya oyunu bu yasaların gerektirdiği şekilde açıklamaktaki eksikliği nedeniyle zarara uğraması halinde ayarlı skor ile onarma yapılır.
Bir taraf rakiplerinin oynanan turnuvanın kurallarına aykırı özel bir ortaklık anlaşması kullanması nedeni ile zarara uğrarsa ayarlı skor atanmalıdır. Bu kurallara aykırılık yöntemsel cezaya tabi olabilir.
(a)       Bir oyuncu rakiplerin isteği üzerine ortağının konuşma veya oyunun anlamını açıklarken ortaklık uzlaşmaları ve ortaklık deneyimince kendisinde oluşan tüm özel bilgileri açıklamalıdır, ancak briç oyuncularınca genel olarak bilinen konularda kendi bilgi ve deneyimine bağlı çıkarımları açıklamak zorunda değildir.
(b)       Hakem, rakiplerinin seçimi için önemli bir bilginin açıklama sırasında verilmemesi ve bundan zarar görülmesi halinde skoru ayarlar.
C.        Sistemden Sapma ve Psişik Aksiyon
Bir oyuncunun kendi tarafınca önceden ilan edilmiş anlaşmasından sapması, ancak ortağının bu sapmadan haberi olması için rakiplerden daha fazla nedeninin olmadığı kesinse mümkün olabilir. Tekrar eden sapmalar örtülü anlaşmaya dönüşebilir, böylece ortaklığın yöntemlerinin bir parçası halini alır ve sistemlerin açıklamasını düzenleyen kurallara göre açıklanmak zorundadır. Hakem açıklanmamış bilginin rakiplere zarar verdiğine hükmederse skoru ayarlar ve yöntemsel ceza verebilir.
Yukarıdaki durum hariç hiç bir oyuncu sistemden saptığını rakiplerine açıklamak zorunda değildir.
(a)       Yetkili Federasyon izin vermedikçe bir oyuncu artırım ve oyun süreçlerinde hafıza, hesaplama veya teknik ile ilgili herhangi bir yardım aracına başvuramaz.
(b) Ortaklık anlaşmalarının açıklamasında tekrar eden ihlaller cezalandırılabilir.
“WBF”

Hiç yorum yok: