24 Şubat 2012 Cuma

Oyunun Başlaması Yasa 41

Önünden gelen mızraktan korunmak kolaydır ama arkandan atılan mızraktan korunamazsın.
Çin sözü
***
DOĞAÇLAMA

Rüzgâr:
Niçin çalarsın
bu uzun güzel adagio’yu,
bu kadim parçayı,

bu gece?
Bitmez mi hiç?
Ya da başlangıç mı bu,
aradığın bir prelüd mü?

Mırıldadığın bir öykü mü?
Dün, dün ...
Daha fazla yok mu bize?

Rüzgâr:
Çalmayı sürdür.
Ne umut var
ne de isyan
sende.

Alfred Kreymborg (1883-1966, ABD)
Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
**
YASA 41 - OYUNUN BAŞLAMASI
A.         Kapalı Atak
Bir deklare, kontr veya sürkontru sıralı üç pas takip ettikten sonra, dekleran olması gereken oyuncunun solundaki defans oyuncusu kapalı olarak atak eder Kapalı atak sadece usulsüzlükten sonra hakemin talimatı üzerine geri alınabilir (bkz. Yasa 47E2); geri alınan kart defans oyuncusunun eline geri konmak zorundadır.
B.        Artırımın Tekrar Edilmesi Ve Sorular
Atak kartı açılmadan önce, atak eden oyuncunun ortağı ve dekleran olması gereken oyuncu (ancak yer olması gereken oyuncu değil) artırımın tekrar edilmesini isteyebilir veya bir rakibinin konuşmasının açıklanmasını talep edebilir (bkz. Yasa 20F2 ve 20F3). Dekleran veya her bir defans oyuncusu, bir kart oynama sırası ilk kendilerine geldiğinde, artırımın tekrar edilmesini isteyebilir; bu hak oyuncu bir kart oynadığında sonra erer. Defans oyuncuları (Yasa 16’ya tabi olarak) ve dekleran, her biri oynama sırası kendisinde iken oyun süreci boyunca açıklama talep etme haklarını korurlar.
C.        Atağın Gösterilmesi
Açıklama Evresini takiben, atağın yüzü çevrilir, oyun süreci geri dönülmez bir şekilde başlar ve yerin eli açılır (sırasız yüzü açık bir atak varsa Yasa 54A). Konuşmaların tekrarlatılmasının zamanı geçtikten sonra (bkz. yukarıda B), dekleran veya her bir defans oyuncusu, oynama sırası kendisinde14 iken, kontratın ne olduğunun ve kontr veya sürkontr atılıp atılmadığının kendisine bildirilmesi hakkına sahiptir ancak bu oyuncu, kontr veya sürkontru kimin attığını soramaz.
D.        Yerin Eli
Atak gösterildikten sonra, yer elini, renklere göre ayrılmış, kartlar derecelerine göre sıralanmış, en küçük kart deklerana yakın olacak şekilde uzunlamasına dekleranı işaret eden kolonlar halinde, kozlar yerin sağına gelecek biçimde masanın üzerine kendi önüne yayar. Dekleran hem kendi hem de yerin elini oynar.
 “WBF”

Hiç yorum yok: