27 Nisan 2012 Cuma

Hangi Konturlar Ceza Ağırlıklıdır?

                                                                                                              flickr
Basit yaşa ki herkes yaşayabilsin!
Gandhi
**
DORUKLARIN UYKULARIN ÜSTÜNDE YÜKSELDİĞİ YER
Büyük kayalar bana dedi ki aramıza geliyorsun ama 
Seni saran bu yürek yok mu hiç yeryüzünde
Başımı salladım ve öldü diye yanıtladım
Dilsiz koca kayalar diz çöktü önümde.
Louis Aragon
**
HANGİ KONTURLAR CEZA AĞIRLIKLIDIR?
Bizim sistemimizde Rakibin 4 Karoya kadar overcallarına atılan bütün kontrlar ilke olarak çağrı = take-out konturudur. Ortaklardan birisi limite olup elini, dağılımını ve gücünü anlatmışsa ondan sonra atılan konturlar cezadır. Bunun dışında 4 Karoya kadar ceza kontru kullanmıyoruz. Cezalandırmak istiyorsak Trappass yapıyoruz. Ancak bizim atacağımız ceza konturu dışındaki konturları (Take out, Negatif, Responsive, üçlü fit konturu v.s.) Partner cezaya çevirebilir. Deklereasyonun gidişinden rakibin konturlu oynamasının daha kârlı olacağı açık olarak belli ise Partner cezaya çevirebilir. Ya da daha üst düzeye çıkmak bize daha pahalıya mal olacak diye değerlendirilerek pass geçilebilir. Bu nedenle take-out, negatif gibi konturları atarken Partnerin pas geçebilme ihtimalini de düşünmeliyiz.
Aşağıdaki bütün konturlar cezadır.
Ortaklık limite olduktan sonra atılan bütün konturlar cezadır.
İster ortaklığın isterse rakiplerin deklerelerin içinde Natürel Sanzatu dekleresi varsa  ondan soraki bütün natürel deklerelere atılan Konturlar cezadır.
Partnerin Takeout, Responsive veya Negatif Konturlarından sonra rakiplerin yeni renklerine atılan konturlar Bir seviyesinde dahi olsa cezadır.
Ortaklardan biri daha önce ceza koturu atmışsa ya da çağrı konturunu cezaya çevirmişse daha sonra atılan konturlar cezadır.
Ortaklardan biri daha önce çıkış gösteren kontr ya da sürkontr atmışsa daha sonra atılan bütün konturlar cezadır.
Ortaklardan biri daha önce Pre-empetive konuşma yapmışsa daha sonra atılan bütün konturlar cezadır.
Ortaklardan biri daha önce suni bir konuşmaya atak gösteren kontr atmışssa daha sonra atılan bütün konturlar cezadır.
Konuşulmamış renk kalmamışsa artık atılan bütün konturlar cezadır.
Biz önceden -alt düzeyde- fit bulmuşsak (Yani rakibin biz basit destek verdikten sonra üste konuşması ya da balancing yaptıktan sonraki) bundan sonraki konturlarımız cezadır.
*
Opsiyonel konturları da yine Partner değerlendirecektir. Opsiyonel Kontrun take out ile Ceza Konturunun arası olduğunu söylemiştik. Konturcunun ortağı eline bakıp kararı verecektir. Opsiyonel kontur genellikle Rakibin 4 Kör veya 4 Pik açışlarına karşı yapılır. Açıcı tekle veya zayıf 2 ile açıp cevapçısı 4 Kör/4Pik dediği zaman da atılan Kontr opsiyoneldir. Ya da direk 4 Kör/4 Pik açışlarına atılan konturlar opsiyoneldir.
*
Böyle bir konturu atabilmek için yaklaşık 3,5 löveniz olacak. Diğer renklere açık, dengeli el olacak. Çünkü Partner opsiyonel zanneder kaldırırsa sonuç felaket olur. Opsiyonel Kontr atanın ortağı Konturu kaldırırken veya tutarken iyi yorum yapmalı, dengeli ellerle ve 4’lü kozlarla Konturu kaldırmamalıdır.
“muglabric”

Hiç yorum yok: