28 Ocak 2013 Pazartesi

Koz Kontratlarına Ataklar

Carmen Fantasy - Sarasate (1°Parte)   
*****
KİTAP
Dünyada kitaplardan daha tuhaf bir nesne zor bulunur.
Onları anlamayan insanlar tarafından basılırlar,
onları anlamayan insanlar tarafından satılırlar,
onları anlamayan insanlar tarafından satın alınır,
okunur ve eleştirilirler;
dahası onları anlamayan insanlar tarafından yazılırlar.
Georg Lichtenberg  “akıl fikir müessesesi”
*****
KİMLER  ÜLEŞTİ  ELMAYI

Unutamam babannemin yüzünü
Her kırış uzun bir yoldan gelir
Unutamam yağmurlu gece masallarını
Talaşlı sobada çatırdayan kestaneleri

Hangi peri masalıydı unuttum
Prens prensesi nasıl öpmüştü
Sade kahvesi ve bir bardak su
Onlar ermiş muradına,
Biz çıkalım kaf dağına

Nasıl unuturum babannemin ellerini
Yılların harcını karmış, gözlerini
Alınca lodosun kokusunu: - seslen
Gelsin deden kıyıya vursun

Neden babannem neden
Gittin bitirmeden masalını
Şimdi kimler erdi murada
Kimler üleşti elmayı?
Tugrul Asi Balkar
****
KOZ KONTRATLARINA ATAKLAR
Koz kontratları Sanzatu kontratlarına nazaran daha dikkatli olunması gereken kontratlardır. Çünkü atak ettiğiniz renkten fire verirseniz o onörünüzü bir daha alamayabilirsiniz. Atak edeceğiniz rengi seçtikten sonra hangi kartı atak edeceğinizi bulmak kolaydır. Koz kontratlarında da önce hangi rengi çıkacağınızı seçmeniz gerekir.
Hangi Renk?
Birazdan sayacağımız atak çeşitleri içinde ilk üç tanesi iyi atak sınıfındadır. Bu atakları yapma şansımız varsa diğer olasılıkları genelde düşünmeyiz.
Ortağın rengi
Yine ortağın deklare vermesi hem güç açısından hem renk kalitesi açısından bazı veriler içerdiğinden ortağın rengi iyi atak sınıfındadır.
Sekans
Sekans iyi atak sınıfındadır çünkü hem çabuk löve üretme şansına sahip oluruz hem de hediye löve verme ihitmalimiz azalır.
Singleton
Singleton atağı yaparak o rengi çakabilir hale getirmek el alma ihtimalinizi oldukça arttırır. Yine de koz dışındaki bir renkten singletonunuz varsa onu atak etmemek için üç neden vardır. Bu üç nedenden biri var olduğunda singleton tercih edilmemelidir.
İlk durum ortağınızın size çaka verme şansının olmamasıdır. Bunun gerçekleşebilmesi için onun el tutamaması gerekir. Demek ki ortak çok zayıf ise singleton atak etmemek gerekir. Diğer bir durum çakarak alacağınız koz lövesi ile çakmadan alacağınız koz lövesi aynı ise. Bu durumda koz lövelerinizi çakarak almak deklaranın dışarıdaki kozları rahatça bitirmesini sağlar. Son durum ise koz adedinizin deklaranı oldukça rahatsız edecek boyutta olmasıdır. Siz çaka aldığınızda bu kötü koz dağılımı dengelenecek ve deklaran koz rengindeki kontrolünü yitirmeyecektir.
Bu üç iyi ataktan en az iki tanesi aynı anda atak eden oyuncuya gelirse bu atakların arasından seçim yapmak gerekir. Singleton atağı başka renkten AR olmadığı müddetçe ilk sırada yer alır. Başka renkten AR varsa önce Rua atak edilip yere bakılır sonra singleton renk oynanır (bu ters hamle ortağa ikinci oynanan rengin singleton olduğu mesajını vermek için yapılır). Eğer hem ortağın rengi hem de sekansınız varsa, sekansınız çok güçlü olduğunda (AR, RDV vb.) sekans diğer durumlarda ortağın rengi atak edilir.
Diğer atak çeşitlerinden bir tanesini seçmek zorunda kalırsak önce defans tipimize (Aktif-Pasif) karar vermek gerekir. Bu kararı verirken sanzatu oyunlarındaki gibi seviyeye bakmayız. Doğru kriter elimizin deklaran için problemli olup olmadığıdır. Eğer deklaran için, koz renginin kötü dağılımı, rakibin ikinci uzun renginin kötü dağılımı, elinizdeki onörlerin deklaran için kötü tarafta olması gibi sürprizleriniz varsa Pasif Defans, herşey onun için olağan gelişecekse Aktif Defans tercih edilmelidir.
Uzun renk
Uzun renk çaka amacı gütmediğimiz 3+kart içeren renklerdir. Bu renkler arasında seçim yaparken defans tipimize dikkat etmemiz şarttır. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli kural uzun renk çıkacaksanız ve o renkte As varsa sekans olmadığı müddetçe o renkten küçük atak edilmez. Mutlaka o uzun rengi atak etmek istiyorsanız sekans varmış gibi As atak etmelisiniz.
Koz atağı
Deklaranların kozlarını ne zaman oynadıklarını ne zaman ertelediklerini öğrendik. En bilinen durum temel elin karşısından çaka alma durumu idi. Bu yüzden defans oyuncuları deklarasyon böyle bir bilgi verdiğinde yani temel elin karşısında çaka yapılabilecek bir renk olduğu bilgisine sahip olunca koz atak ederler.
Koz atak etmenin diğer bir sebebi defans tipimizin pasif olduğu durumda hiçbir rengin bu defans tipini uygulamak için uygun olmamasıdır.
Koz atak etmek için son sebep, rakip zayıf bir elle kontratı bizden çalmışsa ve rakibin tek löve kaynağı, kozları çok uzun olduğu için her iki taraftan yapacakları çakalarsa, bu çakaları engellemektir. Bunun için rakibin kozu hariç her rengi oldukça iyi durduruyor olmak gerekir.
Doubleton
Çaka yapmak için doubleton atağı gücünüz çok az ise daha işlevseldir. Doubleton atağı bu yüzden sıklıkla pasif defans tipini uygulamak için tercih edilir.
Hangi Kart?
Koz kontratlarında sekans olmayan renklerde kullanılan tek kural 3/5 kuralıdır. Koz kontratlarında iki bitişik onör sekans sayılır ve sekans olunca yine büyük onör atak edilir.
Koz renginden atak yaparken 3/5 kuralını uygulamaya gerek yoktur.
Koz kontratlarında As altından çıkmanın yasak olduğunu unutmamanız gerekir. O rengi herhangi bir sebepten ötürü mutlaka çıkacaksanız küçük değil As atak etmelisiniz.
Oyun ortasında ataklar
Koz oyununda kontratak yaparken oynayacağınız kartın kuralları ilk atak kuralları ile tamamen aynıdır. Kontrak sırasında ister atak rengine devam edin ister yepyeni bir renk oynayın, sekans olma durumunda sekansın büyüğü, sekans olmama durumunda ise 3/5 kuralı uygulanır.
“erdinc erbil- kart oyunu”

Hiç yorum yok: