20 Mart 2013 Çarşamba

Dördüncü Renk Forsingi

Mika Agematsu - CIELITO LINDO
*****
DÜŞE ÇAĞRI
 Edebiyat, sanat bize güzellikleri sezdirmeli. Madame Rachilde'in "Güneş Satıcısı"nı "Le Vendeur du Soleil" bir türlü unutamam, anlatayım:
 Paris'in bir köprüsü üzerinde bir satıcı, bağırıyor, dil döküyor, sattığı nesnenin eşsiz güzelliklerini anlatıyor. Başına toplananlar merakla bekliyorlar: Nedir acaba o adamın sattığı? En sonunda söylüyor: "Size güneşi, her gün gözlerinizin önünde duran, ama sizin bakmadığınız, güzelliğini göremediğiniz güneşi satıyorum. Bakın; bakın! Sizin bütün hülyalarınızdan güzel değil mi?" Dinleyenlerin çoğu omuzlarını silkip gidiyor, ancak bir kişi: "Sahi! Ne de güzelmiş!" diyor.
*
Şairin, hikayecinin o adama benzemeleri gerektir. Bize, gözümüzün önünde duran, ama alışık olduğumuz için artık fark edemediğimiz güzellikleri anlatmaları, sezdirmeleri gerekir.

Fransız düşünürlerinden Jules Soury'yi bir gün yolda görmüşler; "Bütün masalları çürüttüm, yıktım. Masalsız kaldım... Bana masal verin, masal verin bana, masalsız yaşayamıyorum!" diye bağırıyormuş.. Çıldırdı demişler onun için.
Belki de çılgınlıktan o gün kurtulmuştur.   'NURULLAH ATAÇ'
*****
GÜNÜN İÇİNDEKİ
Bu bağışlanmak isteği de
Nerden çıktı şimdi?
Cam gerisinde bir başına,
Şu kumrunun gözleri,
Yeşille karmakarışık,
Bir türlü anlayamıyorum..
*
Bu bağışlanmak isteği de
Nerden çıktı şimdi?
Bir ömür boyu
Birbirimizi görmediğimiz
Bu güzel başım
Ve sanki bir inada
Yürütüp getirdiğim bu ayaklar
Ve nedense her sarhoşluğumda
Bakıp da özür dilediğim bu ellerim
Bugün benden ayrı ve uzak
Ve güzel güneşe gülüyorlar.
Fena yakalandım bu sabah
Göğün mavisine...
Müştak Erenus (1915 - 2002)
*****
DÖRDÜNCÜ RENK FORSİNGİ
Erdinc Erbil

Adından da anlaşılacağı gibi son rengi söyleyerek gerçekleştirilen bu konvansiyon serbest sekansların belki de en sık kullanılan konvansiyonudur. Dördüncü rengin kullanım alanı, cevapçı yeni renk cevabı verdikten sonra açanın rebidinde reverse yapmadan ve sıçrama yapmadan yeni bir renk söylemesi durumudur. Diğer durumlarda son rengi söylemek güç olarak daha farklı anlamlar kazanacağından bu konvansiyon ile eş tutmamak gerekir.

Dördüncü rengin ne zaman kullanılması gerektiğini anlamak için cevapçının natürel konuşmalarını iyi bilmek gerekir.

1♦        1♥
1♠        1NT          6-10, son rengi kesmeyebilir
             2NT         11-12 son renkte keser şart
            3NT          13-15 son renkte keser şart
             2♦             6-10 ♦ fiti
            3♦             11-12 ♦ fiti
            2♠            6-10 ♠ fiti
            3♠            11-12 ♠ fiti
            4♠            13-15 ♠ fiti
            2♥            6-10 güzel 5’li veya 6+♥
            3♥           11-12 güzel 6+♥

Gördüğünüz gibi, dördüncü renk durumunda limite olan oyuncu olmadığı için kaptan belli değildir ve cevapçı konuşmaların ikinci turunda eğer mümkünse limit anlatmaya çalışır. Bunu yaparken ilk turda kullandığı limitlerin aynısını kullanır. Dördüncü renk konvansiyonu çoğunlukla bu limitlerden daha güçlü olunduğunda kullanılır. Puan gücü limitlere uyan ama elinin dağılımı veya kart adetleri uymayan ellerle de bu konvansiyon kullanılır. Örneğin sanzatu demek isteyen ama son renkte keseri olmayan veya kendi rengini tekrar söylemek isteyen ama kart adedi buna izin vermeyen birçok elle dördüncü rengi kullanırsınız. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hiçbir zaman 6-10 puan ile dördüncü rengin kullanılmadığıdır. Sonuç olarak dördüncü renk yeni bir renktir ve bu rengin 2 seviyesinde söylenmesi 11+puan, 3 seviyesinde söylenmesi 13+ puan gerektirir. 1 seviyesine gelen dördüncü renkte ise  (ancak bir durumda gerçekleşebilir) güç konusunda biraz daha esnek davranılabilir.
*
Ne zaman dördüncü rengi kullanmamız gerektiğini öğrendikten sonra bu konvansiyonun getirileri hakkında konuşabiliriz. Dördüncü rengi söylemek aslında, “ben limit göstermek istemiyorum, sen limite olunca ben kaptan olmak istiyorum” anlamı taşır. Bu yüzden açan hem dağılımın geri kalanını hem de limitini anlatmaya çalışır. Böylece cevapçı kaptan olur ve isterse kendi eli hakkında hiç bilgi vermeden doğru kontrata ulaşabilir. Diğer getiri ise puan gücü yüksek ellerin sıçramaya gerek duymadan ifade edilebilmesi ve birçok bilgi almaya ve vermeye alan bırakılmasıdır.
*
Açıcı, dördüncü renkten sonra ilk iki konuşmada verdiği bilgilerin detayına girer. Cevapçı, dördüncü rengi limitlerin üstünde olduğu için yapmışsa asıl amacı bilgi almak değildir ama eli limitler içinde fakat el tipi natürel konuşmaya izin vermiyorsa açanın yardımına ihtiyacı var demektir. Bu sebeple açanın dördüncü renkten sonraki konuşmaları bu olası problemleri çözmek içindir.
*
4.renk yapılınca açan sıra ile şu sorulara cevap verir:
-Benim rengim sende 3’lü mü?
-Son rengi kesiyor musun?
-Henüz anlatmadığın bir dağılıma sahip misin?

Açan ilk soruya evet cevabı verebiliyorsa, cevapçının rengini söyler. İlk soruya cevabı hayır ama ikinci soruya evet diyebiliyorsa sanzatu der. İlk iki soruya hayır demek zorunda ise ve üçüncü sorunun cevabı evet ise dağılımını anlatmayı bitirir.

1♦        1♥
1♠        2♣       
2♥                            senin rengin 3’lü
2NT                         3’lü fit yok, son renkte keser var
2♦                             3’lü fit yok, keser yok, karom 5’li
3♣**                        3’lü fit yok, keser yok, 4’lü ♣

**Eğer dağılımımızı tamamlarken 3 seviyesine çıkmak zorunda kalıyorsak gücümüz ortağın minimum puanına (11) bile zon oynayacak kadar olmalıdır.

Sorulara cevap verirken açanın dikkat etmesi gereken birkaç nokta vardır. Cevapçının rengi minör ise açan sorulara farklı bir sıra ile cevap verir. Şimdi sanzatu oynamak daha önemli olduğu için ilk soru keser sorusudur. 3’lü tutuş daha sonra cevaplanması gereken soru olur. Diğer dikkat edilmesi gereken durum, açanın kendi iki renginde en az 10 karta sahip olduğu durumdur. Şimdi açanın dağılımı çok dengesiz olduğu için sanzatu oynamak çok fazla düşünülmez. Bu sebeple açan sanzatu için keser söylemeden önce dağılımını anlatmalıdır.

Hangi sıra ile olursa olsun açan bu sorulara cevap verirken limitini de anlatmalıdır. Böylece cevapçı kaptan olabilir. Açanın limiti minimum ise (13-15) sorulara sıçrama yapmadan cevap verir. Orta limit ile (16-18) vereceği cevabı sıçrayarak verir. Üst limit (19-20) genelde gerçekleşmez çünkü bu puan ile açan ikinci rengini dağılımı uyduğunda sıçrayarak söylemiş olur. Fakat dağılım uygun olmadığı için sıçramamışsa şimdi 13-15 limitindeymiş gibi konuşur. Cevapçı kaptan olup kontrata karar verdikten sonra bir kez daha konuşarak gücünü anlatır.

Bütün bu bilgilerden sonra en önemli problemi incelemeye başlayabiliriz. “Açan, dördüncü renge cevap verirken bütün sorulara hayır demek zorunda kalırsa ne olacak?” Problemi iki grupta incelemek mümkün. Açanın ikinci rengi ilk renginden pahalı ise bir çözüm var. Bunun için açanın ikinci rengini tekrarlaması konusu biraz detaylı şekilde incelenmeli. Bu deklarasyona natürel gözü ile bakarsak, yukarıdaki örnekte açanın tekrar Pik demesi 5’li gösterir. Dolayısı ile açanın Karosu 6 kart olur. Bu dağılım olduğunda açış standartlarınız önem kazanır. Açış standartlarının genel yaklaşımında 6-5 dağılımlı ellerde 6’lı renk ucuz ise minimum açış gücü  ile (13-15) renkleri 5-5 gibi düşünerek pahalı renk açılır. Daha yüksek puan ile 6’lı renk önce açılır. Eğer bu açışı benimsemişseniz, dördüncü renk yapıldığında ikinci renginizi tekrar söylemeniz anlamsızdır çünkü eğer gerçekten 6-5 dağılımlı bir ele sahipseniz gücünüz 16+ olmalıdır ve bu durumda açan dördüncü renge cevap verirken sıçrama yapmalıdır. Yukarıdaki örneğe devam edersek,
1♦        1♥
1♠        2♣       
2♠                  anlamı yok
3♠                  6-5 dağılım 16-18 puan (19-20 ile ikinci
                      konuşmamız 2 Pik olurdu)

İşte bu anlamsız deklare, açan dördüncü renge cevap verirken sorulan soruların tümüne hayır demek zorunda kaldığında kullanılır.
*
Açanın ikinci rengi birinci renginden ucuz ise yukarıda yaptığımız incelemenin anlamı kalmaz.

1♦        1♠
2♣        2♥
2♠                            3’lü fit
2NT                        fit yok keser var
3♣                           5-5 dağılım
3♦                           6-4 dağılım
3♥                           0-4-5-4 veya 1-4-4-4 dağılım

Gördüğünüz gibi tüm sorulara hayır demek zorunda olan açanın verebileceği hiçbir kaçış deklaresi yok. Bu durumda açan, ortağının rengi onörlü iki parça olduğunda 3’lü fiti varmış gibi davranmalıdır. Bunu yapmak da mümkün değilse kendi renklerinden kaliteli olanı uzunmuş gibi göstermelidir.
*
Cevapçı, dördüncü renk yaptıktan sonra kaptan olur ve karar verme şansına sahip olur. Eğer cevapçı dördüncü renk konvansiyonunu, gücü limitlerin üzerinde olduğu için yapmışsa artık kendi elini rahatça anlatabilir. Eğer bilgi almak için dördüncü rengi kullanmışsa, artık aldığı bilgiler ışığında kontrata karar verir.

1♦        1♥
1♠        2♣       
2♥        3♦        ♦ fiti 13+
            3♥        ♥ fiti bulduk şleme gidelim
            3♠        ♠ fiti 16+ şlem istiyorum
            4♠        ♠ fiti 16+ şlem daveti
            3NT     bilgiyi aldım karar
            4♥        bilgiyi aldım karar

1 yorum:

Gulsen dedi ki...

Teşekkürler çok güzel şiirdi...