2 Ekim 2013 Çarşamba

Dördüncü Renk Forsingi

Tarrega Minuetto David Russell
***
Bir köpek havlayınca yüz köpek ona uyar.
Çin sözü - aymavisi
***
BU BENİM
 
Bu benim garipliğim,
Bak ağacın çatalında
Rüzgarlı kuş yuvası,
Sallanır durur hala.
*
Bu benim hasretliğim,
Bak denizin dalgasında
Gider gelir kıyıya,
Oynaşır durur hala.
*
Bu benim bezginliğim,
Bak duvarın sıvasında;
Pul pul olmuş dökülür,
Dökülür durur hala...
Metin Altıok
***
DÖRDÜNCÜ RENK FORSİNGİ
Birkaç istisna dışında, cevapçının rebidinde daha önce okunan bir renkte sıçraması davet değerleri gösterir.  Cevapçının puanı güzel 9 ile kötü 12 arasındadır.
Sıçramalar forsing olmadığından cevapçı anlamı olan bazı deklarelerle artırmayı forse edebilir. Birkaç istisna dışında, briç deklarasyonunda yaygın prensip, pastan gelmeyen cevapçının yeni renk göstermesi forsingtir.
İstisnaları  şunlardır:
1) Standart deklarasyonda açıcının rebidi 1 sanzatuysa, cevapçı reverse veya sıçrama yapmadıysa yeni renk forsing değildir. Sistemde biz bunu sıçramaları zayıf ve yeni minörü forsing olarak değiştirdik, reverse ise hala natürel ve forsingtir. Sistematik olarak, açıcının 1 sanzatu rebidinden sonra, cevapçı daha önce okunmayan bir minör deklare ederse bu, açıcıdan eli hakkında daha fazla bilgi isteyen artifisyel ve forsing deklaredir. Standart deklarede ise bu rebid natürel ve forsing değildir.
*
2) Açış deklaresine take-out kontru atılmışsa cevapçının bir seviyesindeki deklaresi forsingtir. take-out kontrundan sonra cevapçı iki seviyesinde yeni bir renk göstermişse bu natürel ve nonforsingtir. Cevapçı açıcının renginden singleton veya şikan ve kendi renginden en az beş parça uzunluk vaat eder.
Ortağının renginde kısa olduğundan, take-out kontru atanın da bu renkten kısa olduğu varsayılırsa, kontru atanın ortağı pas geçerek bunu cezaya çevirebilir. Cevapçı bu durumda ortağını en az iki parçayla desteklemek ister.
*
3) Açış deklaresine rakibin natürel 1 sanzatuyla araya girmesinden sonra, cevapçı yeni bir renk okursa bu da natürel ve nonforsingtir. Cevapçıda oynama gücü yüksek ancak savunma gücü az olan bir el vardır. Güzel bir savunma eliyle cevapçı 1 sanzatu araya girişine kontr atar. Cevapçı 1 sanzatunun psişik olduğunu hisseder veya başka nedenden ötürü forsing deklare vermek isterse 2 sanzatuyla devam eder.
*
Cevapçı forsing deklare vermek istediğinde temel prensibi nasıl uygular?
Açıcı ilk ve ikinci konuşmasında iki renk gösterdiğinde, cevapçı da daha önce üçüncü renk göstermişse, cevapçı zon için yeterli değerleri varken (normal olarak 12+ puan veya buna eşit onör dağılım puanı) forsing bir deklareye ihtiyaç duyar. Daha önce okunan rengin sıçramalı tekrarı yalnızca davet puanı gösterdiği için, cevapçı kalan renkle forsing yapar ve elinde bu renkten ne olduğu önemli değildir.
Dördüncü renk forsingini kullanabilmesi için cevapçıda, yukarıda tanımlandığı gibi, zona yetecek değer olmalı. Ancak bazı nadir durumlarda sadece davet değerleriyle de (9+ 12-) cevapçı, dördüncü renk forsingini kullandıktan sonra açıcının minimumda olduğunu görürse, artırmayı zondan önce bitirmeye hazırlanmalı. Bu yüzden, dördüncü renk forsingi üzerine açıcı minimumda olduğunu göstermişse, cevapçının 2 sanzatu veya daha düşük düzeydeki bir deklaresi forsing değildir.
Cevapçının davet değerleriyle de (9+ 12-) uygulayabileceği yönünde ortaklık anlaşması varsa, bu silahı pastan gelen cevapçı da kullanabilir.
Burada şunu belirtmekte yarar var: Bir çok sorunu çözebilen dördüncü renk forsinginin karışıklığa yol açmaması sağlanmalı. Bir çok usta oyuncu, dördüncü renk forsingini zona kadar forsing olarak kullanır. Cevapçı dördüncü renk forsingini kullanarak daha fazla bilgi istediğinde, açıcı bazı öncelikleri dikkate alarak elini tanımlar.
*
Açıcının dördüncü renk forsingine karşı deklareleri şöyledir:
1) Açıcının birinci önceliği, cevapçının ilk rengindeki üç kartlı desteğini göstermesidir, özellikle de bu renk majörse. Üç kartlı desteğini gösteren açıcı aynı zamanda puan aralığını belirtmekle de yükümlüdür. Açıcı 12+ veya 13 puanlı cevapçının rengini en ucuz seviyede desteklerken, daha fazla değerlerle daha yüksek seviyede destek verir. Açıcıda güzel değerler varken sıçramadıysa cevapçı da davet değerleriyle pas geçer ve böylece de zon kaçırılmış olur.
*
2) Açıcıda, cevapçının renginde üç kartlı destek yokken ikinci önceliği sanzatu diyerek dördüncü renkte durdurucu göstermektir. Açıcı yine puanlarına göre sanzatunun seviyesini belirler, puanları minimumdayken (12+ 13) en ucuz seviyede, daha fazlayken sıçrayarak (bu zondur) sanzatu okur. Yine, değerleri bu şekilde davranmasına izin verirken açıcı bunu yapmazsa, cevapçı davet değerleriyle pas geçer ve zon kaçar.
*
3) Bir istisna dışında cevapçı üçüncü rengi yükseltirse bu renkten dört parça vaat eder. Tek istisna da artırma şu şekilde geliştiğinde doğar: 1 karo-pas-1 kör-pas-2 trefl-pas-2 pik. Açıcı pik yerine 2 trefl dediği için dört parça piki inkar etmiştir. Açıcı burada piki yükseltirse dağılımını gösterir. Elinde 3-1-5-4 veya 3-1-4-5 dağılımı ve üç parça küçük piki vardır çünkü pikten onörü olsaydı, piki yükseltmeyip sanzatu derdi.
*
4) Açıcının rebidlerinde ilk öncelikler yoksa en natürel şekilde elini tanımlar. Eğer ilk rengi altı parça veya çok güzel beş parçaysa, açıcı bu renkten rebid yapar. ilk renk beş parça ve güzel değilse, bu renkten rebid isteğe bağlıdır.
*
5) Bazı nadir durumlarda açıcının elini tanımlaması imkansızdır. Ne cevapçının ilk renginden üç kartlı destek, ne dördüncü renkten durdurucu olmadığından sanzatu, ne uzunluk olmadığından dördüncü rengi yükseltmek ne de ilk rengini, yeterli uzunluk olmadığından, tekrar edemez. Açıcı bu çıkmazla karşılaştığında en akla uygun olan rebidi yapar.
Açıcı ikinci rengini okursa, bu ikinci renkten en az beş parça ilk renkten de en az altı parça uzunluk gösterir. 5-6 dağılım çok zor geldiğinden, cevapçı açıcının rebid problemi olduğunu düşünür. Bu nadir durumlarda, açıcıda gerçekten altı beş kart varsa ikinci rengini bir kez daha okur.
*
Açıcının başka türlü davranması durumunda cevapçı için belirsiz olabilecek bir artırma için sistematik cevap vardır. Açıcı oyunu 1 treflle açıp, 1 karo cevabına da 1 kör rebidi yaptığında, cevapçının 1 piki kesinlikle dördüncü renk forsingidir. Bu artırmada cevapçıda dört veya daha fazla pik olamaz. Bu artırmada cevapçıda dört parça pik ve aynı zamanda beş veya daha uzun karo ile zon forsingi değerleri olmalıdır. Cevapçıda böyle bir el yoksa bu şekilde davranmayıp önce pikleri gösterir. Dört parça pik ile beş veya daha uzun karolarla zon değerleri varken cevapçı durumu netleştirmek için sistematik olarak 2 pike sıçrar ve dört parça piki olduğunu gösterir.
“politikbric" e teşekkürler

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Öndeki öncü köpek durunca, arkadakiler durur... bir avcı anısı.
Teşekkürler!