flickr
HAFIZA
HAFIZA
İnsan hafızasında yer edenler şunlardır:
Başta karşılaşılanlar/ olanlar. (başlangıç etkisi)
Sonda karşılaşılanlar/ olanlar (bitiş etkisi)
Alışılmamış olanlar
Tekrarlananlar
Kişisel olarak içine katıldıklarımız.
Başta karşılaşılanlar/ olanlar. (başlangıç etkisi)
Sonda karşılaşılanlar/ olanlar (bitiş etkisi)
Alışılmamış olanlar
Tekrarlananlar
Kişisel olarak içine katıldıklarımız.
Acar Baltaş
**
SON AYLARIN ŞİİRİ
Ben sevince yeryüzü arınır
Yüzüme vurur gölgesi
Yüreğim aşkla beslenen başaktır
Açılır
Soymak ister kabuğundan bedeni
*
Ben ağlayınca serçeler uçar
Dünya küçülür gözümde
Durur önümde bir hüzün serpintisi
Yayılır
Yıkmak ister acıdan kuleleri
*
Ben gidince öfkem ayaklanır
Dindiremez onu çocuklar bile
Köpürür taşar ama yalnız kalır
Morarır
Yalnızlığın verdiği sessizlikle
Yüzüme vurur gölgesi
Yüreğim aşkla beslenen başaktır
Açılır
Soymak ister kabuğundan bedeni
*
Ben ağlayınca serçeler uçar
Dünya küçülür gözümde
Durur önümde bir hüzün serpintisi
Yayılır
Yıkmak ister acıdan kuleleri
*
Ben gidince öfkem ayaklanır
Dindiremez onu çocuklar bile
Köpürür taşar ama yalnız kalır
Morarır
Yalnızlığın verdiği sessizlikle
Süreyya Berfe
**
KONTROL KONUŞMALARI
Bir şilemi yapabilmeniz için yeterli puan olsa da rakibin siz el tutmadan arka arkaya iki el alamaması gerekir. Defansın bunu gerçekleştirebilmesi için ya iki Ası olması gerekir ya da bir renkten As ve Ruası. Kontrol konuşmalarının asıl amacı defansın atak yapıp aynı renkten arka arkaya iki el alıp almadığını kontrol etmektir. Böylece bir renkten As ve Rua kaybediyorsak yeterli puanımız olsa bile şlem oynamaktan vazgeçeriz.
Kontrol konuşmalarının ikinci amacı ise şileme gidip gitmeme kararını verirken ekstra bilgiler almak hatta bu bilgilerden sonra bile varsa şlem için kararsızlığınızı ortağa belirtmektir.
Bir renkten kontrolümüz olabilmesi için o renkten Asa, Ruaya, singletona veya şikana sahip olmamız gerekir. Asımız veya Ruamız varken rengin adedi önemli değildir.
Bir rengi koz araştırması yaparken teklif etmemiz o renkten kontrol olduğu anlamı taşımaz.
Kontrol konuşmaları koz haricindeki renklerde yapılır ve söylenen renkte kontrolümüz olduğunu belirtir. Zon seviyesinin hemen altındaki seviyede söylenen yeni renkler kontrol konuşmasıdır. Yani kontrol konuşmaları koz majör ise 3 Pik (koz Kör olunca) ile 4 Pik arasındadır. Koz minörse 3NT ile 4NT arası kontrol konuşmasıdır. (koz minör olunca 3NT’ye kadar söylenen yeni renkler keser gösteren konuşmalardır) Bu söylenen yeni rengin natürel renk mi, splinter mi yoksa kontrol konuşması mı olduğu karıştırılmamalıdır. Splinter için sıçrama yapılmış olması ve bu sıçramanın rengin natürel olmasını mümkün kılmayacak kadar olması gerekir. Kontrol için ise tutuş gösterilmiş olması ve sıçrama olmaması gerekir. Böylece tutuş gösterildiği için renk natürel olamaz, sıçrama yapılmadığı için splinter olamaz.
1♠ 2♥
4♣ splinter
*
1♠ 2♥
3♣ natürel renk
*
1♠ 2♥
3♥ 4♣ kontrol konuşması
Kontrol konuşmalarına başlayan oyuncunun şilem düşündüğü kesindir. Şilem düşünmeyen bir oyuncunun kontrol konuşması yapmaması gerekir. İlk kontrol konuşması yapan oyuncu, daha önceki konuşmalarda kaptan olmuşsa yani ortağının puan limitini ayrıntılı biliyorsa, kontrol konuşmalarını bilgi almak için kullanır. Bilgi alışverişini işlevsel hale getirmek için de koz haricindeki renklerin istediğinden kontrol konuşması yapma hakkına sahip olur. Eğer ilk kontrol konuşmasını yapan oyuncu ortağının limitini bilmiyorsa bu durumda şilem veya grand şlem kararını tek başına verebilmesi mümkün olmaz. Bu sebeple kontrol konuşmaları en ekonomik renkten başlamalıdır. Kontrol konuşması yapan oyuncu hangi renkten kontrolü olduğunu söylediğine göre (kontrol sormak söz konusu değildir) ilk kontrol konuşmasını yapan kaptan ise geçtiği renklerden kontrolü olmadığını göstermez ama ilk kontrolü gösteren kaptan değilse geçtiği renklerden kontrolü olamaz.
1♠ 3♠
4♦ ♣ renginde kontrol olabilir
*
1♠ 2♥
2♠ 3♠
4♦ ♣ renginde kontrol olamaz
Kontrol konuşmalarına başlayan oyuncunun ortağı sıradaki rengin kontrolünü göstermelidir. Fakat ortağının bir renkten kontrolü olmadığını biliyorsa ve o renkte kendi elinde de kontrol yoksa şilem olasılığı bittiği için sıradaki rengin kontrolünü göstermek yerine koza dönerek kontrol konuşmalarını yani şilem konuşmalarını bitirir. Aynı mantıkla kontrol konuşmalarına başlayan oyuncu bir renkten kontrol olmadığını ifade edebilmişse (2.örnek) diğer oyuncunun kontrol konuşmalarına devam etmesi, kontrol olmadığı ifade edilen renkten de kontrol olduğunu gösterir.
1♠ 2♥
2♠ 3♠
4♦ 4♥ hem ♥ hem ♣ kontrolü var çünkü
açan ♣ kontrolünü reddetmişti
Koz haricindeki her renkten kontrol olduğunu gören oyuncu, kontrol konuşmalarının bir adım sonrası olan RKCB (key-card sorusu) konvansiyonuna başlamak zorunda değildir. Çünkü her renkten kontrol olması şlem oynanacağı anlamı taşımaz. Eğer bir oyuncu bütün kontrollerin tamam olduğunu görüyorsa ve toplam gücün şlem için yeterli olduğunu biliyorsa şlem konuşmalarına devam eder ama bir oyuncu kontrollerin tamam olduğunu biliyor ama güçten emin değilse yani ortağını tekrar şleme davet etmek istiyorsa son renkten kontrol konuşması yapar. Genelde bu davet, ortağının gücü bilinmediğinde kullanılır. Diğer bir sebep ise koz renginin kalitesiz olmasıdır.
1♠ 2♥
2♠ 3♠
4♣ 4♦
4♥ şilem davetidir
“erdincerbil”
2 yorum:
Merhabalar Zafer Bey, ilk kayıtlarınızdan başlayarak ara ara inceliyorum paylaşımlarınızı. Görseller , özdeyişler, şiirler, briç oyununa dair bilgilendirmeler, tanıtımlar, bilgiler... Hepsi birbirinden nezih birbirinden anlamlı ve güzel! Teşekkürlerim bitmeyecek gibi görünüyor!..
Yine güzel paylaşımlarınızla dolu sayfanızda özellikle şiir seçkileriniz bir harika..
Teşekkürler ve esenlikler dilerim Zafer Bey.
Yorum Gönder