4 Temmuz 2014 Cuma

Support Double (Destek Konturu)

***
Özgürlük,
çok pahalı bir kazanımdır. 
Ya
onsuz yaşamaya boyun eğmek
ya da
bedelini ödemek gerekir. 
Jose MARTİ
***
BACADAN DÜŞMEK
Papazın biri, uzun süredir ahbaplık ettiği hahama, “Bana Tevrat’ı öğretmenizi isterim” der. 
Haham, olmazlanır: “Sen Yahudi değilsin, kafan da Yahudi gibi çalışmaz. Tevrat’ın kelamını anlaman mümkün değil.” 
Papaz ısrar eder, haham razı olur, ama bir koşulu vardır. “Soracağım soruya doğru yanıt verebilirsen, öğretirim” sözü verir. 
Papaz, “Kabul” diye yanıtlar. “Sor bakalım!” 
Soru gecikmez: “İki adam bir bacanın içine düşerler. Biri kirli, öteki tertemiz çıkar. Hangisi yıkanır?” 

Papaz, “Bundan kolay ne var?” diye atılır. “Kirlenen yıkanır, temiz kalan yıkanmaz.
Hamam içini çeker, “Sana Tevrat’ın kelamını asla anlamayacağını söylemiştim! Doğrusu tam tersi: Temiz kalan adam ötekinin kirlendiğini görünce, kendisinin de kirlendiğini sanıp yıkanır. Kirlenen adam ise karşısındakini temiz gördüğü için kendisini de temiz sanıp yıkanmaya gerek duymaz.”
Papaz, kafasını kaşır. “Bak bu aklıma gelmemişti. Bir soru daha sorar mısın?”
Pisin temizi, temizin pisi.

Haham aynı soruyu yeniden sorar: “İki adam bir bacanın içine düşerler. Biri kirli, öteki temiz çıkar. Hangisi yıkanır?” 
Papaz, doğru yanıtı artık bildiğinden emin, “Temiz kalan ötekinin kirlendiğini görünce kendisinin de kirlendiğini sanıp, yıkanır. Kirlenen, ötekini temiz gördüğünden kendisini de temiz sanıp yıkanmaz!” diye yanıtlar. 
Hamam, cık cık cık yapar. “Yine yanıldın! Sana söylemiştim, asla anlamayacağını. Temiz kalan adam aynaya bakar, temiz olduğunu görür, dolayısıyla yıkanmaz. Kirlenen aynaya bakıp kirlendiğini görünce, gider yıkanır.” 
Papaz itiraz eder: “Ayna nereden çıktı? Bana ayna var demedin ki?...” Haham, parmağını sallar: “Seni uyardım, bu kafayla Tevrat’ın kelamını kavrayamazsın. Tevrat’ı anlamak için her olasılığı düşünmelisin.” 
“Peki, peki” diye inler papaz. “İzin ver, bir kez daha şansımı deneyeyim. Başka bir soru sor!”

Ahiret sorusu, bacanın borusu 
“Son kez soruyorum” der, haham: “İki adam, bir bacadan içeri düşerler. Biri temiz, öteki kirli çıkar. Hangisi gidip yıkanır?” 
Papaz, “Artık her olasılığı biliyorum” deyip, bir solukta sıralar: “Eğer ayna yoksa, temiz kalan ötekini kirli görüp kendisinin de kirlendiğini düşünerek gider yıkanır. Kirlenen temize bakıp kirlenmediğini düşünerek, yıkanmaz. Eğer ayna varsa, temiz kalan aynaya bakıp temiz olduğunu görür, dolayısıyla yıkanmaz. Kirlenen aynaya bakıp kirini gördüğü için yıkanır!” 
Haham çenesini ileri uzatıp, gülümser: “Hayır, sana söylemiştim, kafan Yahudi kafası değil, Tevrat’a basmaz! Söyle bana, aynı bacadan içeri düşen iki adamdan birinin kirlenip, ötekinin temiz çıkması mümkün müdür?”
***
KİMİM BEN
Başım yıldızlarla çarpışır
Ayaklarım dağların doruklarındadır
Evrensel yaşamın kıyılarında,
Derin vadilerinde gezinir parmak uçlarım
Derinlere, yaşamın asli özüne iskandil eder ellerim
Mukadderatın çakıl taşlarıyla oynarım.
Binlerce kez cehennemlere gidip döndüm
Cennetin her köşesini tanırım,
Tanrıyla düşüp kalktığımdan.
Kanla su gibi oynar, dehşete şapka çıkarttırırım.
Aşinayım çoktan güzelliği yakalamanın tutkusuna
Dahası "uzak dur" diye yasaklanan her şeyin tümüne
İnsanoğlunun müthiş isyanına.
*
Benim adım gerçek’tir;
Ben evrenin ele geçirilmez tek esiriyim.

Carl Sandburg, çeviren: Bülent Kumral,  şiirin aslı: Who Am I

****
KOZA DESTEK KONTURLARI  (SUPPORT DOUBLE)
Eric Rodwell tarafından yaratılmıştır.
Siz oyun açıyorsunuz, partner 1 seviyesinde yeni renk söylüyor.
( İkinci el konuşmuş olsun ya da olmasın. )
Şimdi sağınız ortağın söylediği rengin ikisini geçmeyen bir deklare yaparsa siz
KONTR ile üçlü koz fiti,
normal tutuş ile dörtlü koz fiti göstermiş oluyorsunuz.
Örnek:
1Karo …Pas ….1 Kör …2 Sinek
Dbl ( üçlü kör tutuşu)
2 Kör ( Dörtlü Kör Tutuşu)

Destek Sürkonturu da aynı şekilde
1 Karo …Pas …1 Pik …Dbl
Sürkontur üçlü pik tutuşu
2 Pik dörtlü pik tutuşu

Destek konturu atan elinin gücü hakkında hiçbir mesaj vermiyor fakat gizli bir avantajı var. Oyun açana konuşma sırası mutlaka gelecek zira partneri kontur veya sürkontur üzerine pas geçemez. Destek konturu oynamakla ceza konturu opsiyonunu kaybedersiniz fakat kazancın yanında bu düşük bir bedel.
Cevapçı ortaklıklarının toplam koz adedini bilince TOPLAM LÖVE KANUNU'na göre nihai kontratı ayarlayabiliyor.

Destek konturu ortağınızın rengi sadece majörken kullanılır.
Ortağınızın konuştuğu majör renkte 5 veya daha fazla kart gösterdiğini biliyorsanız destek konturu geçersizdir.
Eğer rakibin deklaresi 2 körden büyük ise destek konturu geçersizdir.  
Atılan konutr cezadır.
***
NEDEN SUPPORT DBL NATÜREL SİSTEMLERDE ZARARLIDIR?
21 Nisan 2009
Ethem Urkaç

Kuvvetli 1Trefl oynayanlar 1Karo ve 1Kör açışlarından sonra cevapçının majör renkle cevap vermesinden sonra rakip müdahalesine support x/xx oynarlar.
Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Karo…Pas…      1Kör    …   1Pik
Dbl
*
Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Karo…Pas…      1Kör …   2Trefl
Dbl
*
Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Karo…Pas…     1Pik …       2X
Dbl
*
Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Kör…   Pas…     1Pik …      2X
Dbl
*
Açıcının yukarıdaki konturlarına support dbl denmektedir ve cevapçının rengine (majör) 3c tutuş göstermektedir. Açıcının 4c tutuşu olduğunda, eskisi gibi yükselterek tutacaktır. Support x/xx Eric Rodwell tarafından geliştirilmiştir.

Şimdi support dbl ile ilgili birkaç soruyu soralım:
Peki ama bu support dbl’lar kaç puan göstermektedir? Dağılım hakkında bir bilgi varmıdır? Dengeli midir, dengesiz olabilir mi? Mesela 6430 dağılım 18 puanla support dbl mı atılmaktadır? 4432 12 puanla?

Support dbl’ın seviye sınırı var mıdır?
Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Karo… Pas …..  1Kör   …    2Pik
Dbl
*
Evet, seviye sınırı olmalıdır. Hem açıcı hem de cevapçı minimumken, sırf 3c fitleri göstereceğiz diye, uygun olmayan seviyeye konuşmaya cevapçıyı zorlayamayacağımıza göre, 2Kör üstünde support dbl oynanamaz.
Örnek olarak, yukarıdaki konuşmada support dbl’ın yaratıcısı Eric Rodwell, bu konturu 4cF ve maksimum (Rodwell’in sisteminde 1Karo açışı 11-15 ile sınırlıdır. Dolayısıyla maksimum dediği 14-15’tir) olarak oynamaktadır.

Support Dbl bir puan ve dağılım sınırlaması yapmakta mıdır?

Bu soruya cevap, hayırdır. Açıcı support dbl ile 3c tutuş gösterirken, dengeli, dengesiz, minimum maksimum, her türlü ele sahip olabilir.

Tam bu aşamada belirtmeliyim ki, Eric Rodwell kuvvetli 1 sistemi oynamaktadır ve support dbl’ı sistemi için geliştirmiştir. Kuvvetli 1Trefl sistemi oynayanların, 1 Karove 1 açışları 11-15 puan ile limite olduğundan, support dbl oynadıklarında, onların ellerinin gücünü tarif etmek gibi, önemli bir problemleri olmamaktadır. Bu yazıda, 12-22 gibi çok geniş bir açış puan gücü olan, natürel bir sistemle, support dbl oynamanın neden doğru olmayacağını açıklamaya çalışacağım.
Natürel bricin temel prensibi, geniş limitli ilk konuşma probleminin, ikinci konuşmada daraltılarak çözülmesini gerektirir. Support dbl oynandığında, ortaklar 3c fitlerini anlarlar ama, bu fitle ne yapacakları bir muammadır.

Support dbl oynamadığımızda açıcı, RHO konuştuğunda direkt konuşacak kriterlere sahip bir eli olmadığında, güçlü olduğunu, ancak, rakibin konuşması nedeniyle normal konuşmasını yapamadığını, kontur diyerek anlatıyordu. Support dbl oynamaya karar verdiğimizde, bu ellerle nasıl konuşacağımız bir diğer problemdir.

Aşağıda deklarasyon verilmiş ve support dbl oynadığınızda, her üç elle nasıl konuşacağınızı merak ediyoruz.
Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Trefl… Pas…      1Pik…     2Kör
Dbl

S. xx
H. Qx
D. AKJx
C. AKQxx
S. Qx
H.  xxx
D. AKJ
C. AKJxx
S. x
H. Axx
D. KQJx
C. AKJxx

Support dbl oynarken, bu ellerde konturu 3cF göstermeye ayırdığımız için, kuvvetimizi anlatacak konuşmamız kalmıyor.

Eğer natürel oynuyor ve açışlarınız dar limitli değilse, salt 3c tutuş göstermek için support dbl oynamayınız. Çünkü support dbl, natürel sistemlerde, açıcıların kuvvetli ellerini anlatmalarına engeldir. Hele hele minimum veya maksimum, dengeli veya dengesiz her el ile support dbl oynuyorsanız, iyiden iyiye kötü yapıyorsunuz demektir. Ama, bir kere dbl’ı support dediniz mi, nasıl olacak da, güçlü ile güçsüz, dengeli ile çok dengesiz birbirinden ayırt edilebilecek, onu ben de bilmiyorum. Yok esasında biliyorum: buna imkan yok.

Bir de support dbl’ın ne işe yaradığını düşünelim. Cevapçının rengi 5c olacak, diğer rakip yüksek bir preemptif konuşma yapacak ele sahip olacak, açıcıda bu renk 3c olacak ve bu fit bulunmasa oynanacak kontrat 2M’den kötü olacak. Bu şartlar bir araya geldiğinde, “iyi ki support dbl oynuyormuşuz” diyebileceksiniz. Şartların herhangi biri olmadığında, support dbl oynuyor olmak size herhangi bir avantaj sağlamayacak. 5-3 fitinizi support dbl olmadan bulamadığınız konuşmalarda ve bulmanın bir faydasının olduğu durumlarda, support dbl’ın faydasını göreceksiniz. Aşağıda belirttiğim support dbl’ın dezavantajlarını, fayda-zarar hesabı ile değerlendirmeniz gerekmektedir.

Support DBl Oynamanın Getirdiği Dezavantajlar

Natürel Kuvvetli Elleri Artık Anlatamazsınız
Support dbl oynamaktan dolayı, eskiden dbl diyerek anlattığınız elleri, artık tam olarak anlatmaktan vazgeçtiniz. Bu support dbl oynamaktan dolayı bir kaybınız.

Açıcı Sadece 3c Tutuşum Var Diyebilir; limite Olamaz
Ayrıca support dbl oynarken toplam puanınız hakkında bilgiye sahip olamayacağınız için karşılaşacağınız problemler, support dbl oynamanın getirdiği ikinci problemdir.

Pikte 4-4 Fitiniz Varken 4-3 Fite  Kör Oynarsınız
Üçüncü problem, pikte 4-4 fitiniz varken, limitlerinizi bilemediğiniz için konuşamayarak, körde 4-3 fite oynayacağınız durumlardır.

1NT Yerine Hep 4-3’e 2 Majör Oynarsınız
Dördüncü problem, açıcının rakip renkte stoperleri olmasına karşın, bunun cevapçı tarafından bilinmiyor olması ve partskor için kendisinin hemen bir karar vermesinin gerektiği durumdur.

Daha İyi 7 Kart, Hatta 8-9c Fit Yerine Hep 4-3’e Cevapçının Majörü Oynanır
Beşinci problem, açıcının renginde 5-2 veya 5-3 fit varken, 2 seviyesinde partskor oynanabilecek bütün ellerin, artık 4-3’e oynanıyor olmasıdır.

Şimdi bu problemler nasıl oluşuyor, birer örnek üzerinde incelerken, bir taraftan da support dbl’ın her bir konu içinde problemlerinin nasıl dallanıp budaklandığını görelim.

S.  K4
H. J72
D. AKQ5
C.  KQ54
Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Karo…Pas…  1Pik…     2Kör
?

S. AQ75
H. 83
D. J86
C. 9732

Eğer açıcının konturu support dbl ise, bu elle ne demesi gerekiyor? Support dbl oynayan bir çift olarak partskorda kalabilecek misiniz?

1)
S. K74
H. --
D. AKJ987
C. AQ65
2)
S. A76
H. --
D. KQ9876
C. K865
3)
S. 874
H. Q94
D. KJ6
C. AQ82

Yukarıdaki üç elle de açıcı, ortağının 1 Pikcevabından sonra RHO uygun seviyede konuştuğunda, dbl diyerek 3c support gösterecektir. Çünkü, support dbl oynarken açıcının dbl dememesi, 3c tutuş olmadığını göstermek için kullanılır. Gördüğünüz gibi, bricin doğasına ve temel prensiplerine aykırı olarak, ikinci konuşmasında açıcı, ne elinin gücünü sınırlayabilmiştir, ne de dağılımını tarif edebilmiştir.
Bu ellerle support dbl ile başladığınızda ve diğer rakip de konuşmalara katıldığında, basit deklarasyon problemleri çekmeye başlarız. Cevapçının rengi 5c olsa ve support dbl faydalı olmuş olsa bile, cevapçı minimumken açıcının gücünü bilmediği için konuşamayacağı gibi, açıcıda cevapçının renginin kaç kart olduğunu bilmediği için konuşamayacağı, ellerle dolu olacak. Oysa natürel oynandığında, açıcı ikinci konuşmasında elinin gücünü tarif eden bir konuşma yapacağından, cevapçı sıra kendine geldiğinde elin kimin eli olduğunu ve hangi seviyeye yeterli puanları olduklarını bilecek ve gerekiyorsa uygun fit arayacaktır. Seviyenin belli olması önce; gerekiyorsa fitin bulunması sonraki iştir. Sistemler konusunda tecrübesiz oyuncular, bunu tam olarak değerlendiremedikleri için support dbl oynarlar. Halbuki, sürekli belirttiğim gibi, support dbl kuvvetli 1 Trefl sistemi için yaratılmıştır.

S.  AQ86
H. K72
D. 9
C. AKJ54

Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Trefl…Pas…   1Kör…    2Karo
?

S. K975
H. J863
D. 862
C. Q9

Support dbl attıktan sonra konuşmaya nasıl devam edeceğiniz, ciddi çalışmalar gerektirir. Cevapçının veya açıcının yeni renkleri acaba Trial Bid midir? Natürel oynarken açıcı 2Karoya ’ya dbl der ve demiş olur ki, “4cPik var kuvvetliyim.” Gördüğünüz gibi, cevapçının kendi rengini istediği gibi söyleyerek elini tarif etmesine fırsat vererek, 4c Pikolduğunu da söylemiştir. Ayrıca açıcı, 17+ gücünü de göstererek, 12-22 olan açış limitini, 17-22 olarak sınırlamıştır. Support dbl oynamayan açıcı, bricin temel prensiplerine uygun davranmış ve hiç olmazsa temel ve basit bir konuda problem çıkarmamıştır.

S.  AQ8
H. J72
D. Q92
C. KQ54

Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Trefl…Pas…   1Kör …   1Pik
Dbl…    Pas…   2Kör

S. 752
H. A863
D. JT64
C. A9

Cevapçı mecburen 2 Kör der ve oynar. Bunun gibi 1NT oynayacağınız, cevapçının minimum olduğu bütün elleri, 2M onamak zorunda kalırsınız.

S.  J8
H. J72
D. K92
C. AQJ84

Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Trefl…Pas…  1Kör…     1Pik
Dbl…    Pas…  2Kör   … 

S. 7542
H. A863
D. J6
C. K92

Eğer biz bir partskor kontratı oynayacaksak onun 2C olmasını isterim.

S.  Q8
H. J72
D. A4
C. KQ9652
*
Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Trefl…Pas…   1Kör…   1Pik
Dbl…    Pas…   2Kör…   

S. 7542
H. A863
D. J6
C. A87

Neden 9c fitimiz yerine, 4-3’e oynuyoruz? Support dbl ile fitimizin sadece 7c olduğunu öğrendiğimiz anda, rakiplerle partskor mücadelesine giremeyiz. 
Aşağıdaki el, oynadığım bir maçta, natürel bir sistemle Support x/xx oynayan rakiplerin konuşmasıdır. 4-4 koz fitlerini bulamadıkları için şilem deklare edemediler. Çünkü, körde tutuştuklarını zannederek, söyledikleri trefl konuşmasının 4c renk olduğundan emin olamadılar. Eğer naturel bir sistemle Support x/xx oynarsanız bunun gibi bir çok deklarasyon problemi ile uğraşmak ve her birini tek tek anlamlandırmak zorunda kalırsınız. Çünkü, kör renginde tutuşup tutuşmadığınızı, yeni renklerin Trial Bid mi yoksa natürel fit arayışı mı olup olmadığını anlayamazsınız.

S.  8
H. J72
D. AQ864
C. AJ52

Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Karo…Pas…  1Kör…     1Pik
Dbl…    Pas…  2Pik…      Pas

S. A42
H.  AQ63
D. K5
C. KQ87

Support dbl’ın sebep olduğu problemlerden örnekler gördük ve artık mesele zihnimizde canlanmaya başladı. Şimdi konuyu toparlayalım ve sonuçlandıralım.

Bir kere daha vurguluyor ve hata yapmamanızı öneriyorum: Support dbl kuvvetli 1C oynayanların oynayabileceği bir konvansiyondur. 12-22 limitli açılış yapan bir sistem oynarken support dbl oynuyorsanız, bu hatayı hemen düzeltmelisiniz.

Açıcı …Kuzey …Cevapçı …Güney
1Karo… Pas…     1Kör…       1Pik
Dbl…     Pas….     ?

S.  752
H. K863
D. 96
C. KJ95

Bu elle 2 H diyerek 4-3’e oynamanız gerekmektedir. Cevapçıda minimum cevap elleri varken, bu sürekli 4-3’e partskor oynamanızı gerektirir. Bazen de cezalı yakalanabilirsiniz.

Gücün belli olmadığı konuşma, kompetitif konuşmaları güçleştirir. Bricin doğası gereği öncelikle toplam gücümüz çerçevesinde oynayacağımız seviyeyi bilmeli, o seviyeye uygun kontrat arayışında olunmalıdır. Oyuncular, ilk konuşmalarında geniş limitlerle konuşmuş olmanın verdiği rahatsızlıktan, ikinci konuşmalarında ellerinin gücünü limite ederek kurtulmak zorundadırlar. Sadece “3c tutuş var” demek için kullanılan Support dbl, ilk konuşmada belirttiği limiti 12-22 olan açıcının, ikinci konuşmasında elinin gücünü limite etmesine olanak vermez. Bu önemli bir hatadır.

Son zamanlarda dikkat ediyorum, natürel bir sistem oynayan bazı oyuncular support x/xx'i:
3c fit veya,
Güçlü
şeklinde düzenleyerek yukarıda anlattığım sorunlardan kurtulmaya çalışıyorlar.

O halde, "cevapçı 1 majör cevap veripte sağdaki rakip konuşunca açıcının x/xx'i 3c fit garanti etmiyor." Bu da oynadığınız support x/xx'in etkisini azaltıyor. Daha doğrusu şöyle diyelim, "Siz suppx dediğinizde 3c fitiniz olmayabileceği için cevapçı yüksek seviye konuşmalarda tereddütlü, temkinli davranma eğiliminde olacak, ne yapacağını bilemeyecektir. Risk almak zorunda kalabilecektir. Böyle oluncada siz aslında support x/xx oynamıyorsunuz demektir."

Üstüne basarak tekrar ediyor, altını çiziyorum: "Support x/xx oynuyorsanız, dbl/rdbl demek 3c fit olduğunu; yapmamak 3c fit olmadığını gösterir." uydurmaya çalıştığınız şey aslında support x/xx'in ruhuna aykırıdır. dbl diyorsunuz ve ben hala 3c fitiniz olmayabileceğini düşünüyorum."

AYRINTI İÇİN
Formun Üstü
 **
görsel: deviantart

Hiç yorum yok: