17 Kasım 2018 Cumartesi

Briç Nedir?

Mariachi Oro Y Plata La Sandunga
***
Jim Rohn:
İnsan birlikte en çok zaman geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.
***
Satranç tahtasında tüm denizlerdekinden daha fazla macera vardır.
Pierre Mac Orlan
***
BULMACALAR
Dişlerinde sabah,
derisinde gece,
Kimdir, kim değildir?
                        - Zenci.

Kadın ama güzel değil,
ne isterse yaptırır,
Kimdir, kim değildir?
                        - Açlık.

Kölelerin kölesi,
efendilerin zalimi,
Kimdir, kim değildir?
                        - Şeker kamışı.

Bir elin yüz karası,
unutmaz öteki eli,
Kimdir, kim değildir?
                        - Sadaka.

Ağlayan adam
bir zamanlar öğrendiği gülüşle.
Kimdir, kim değildir?
                        - Ben.          
Nicolas Guillen- çeviri Ülkü Tamer
***

BRİÇ KUMAR AMACI İLE OYNANABİLECEK SON OYUNDUR!

Briç hileye açık bir oyundur. Ancak Etik kurallar ile oynanabilir. İşin içine para girer ise, bir çok kumarbaz için “Her yol mübahdır”. Nereden anlayacaksınız ki rakipler aralarında illegal sinyaller göndermiyorlar! “Ortağım kafasını sağa çevirdi, büyük renk istiyor. Kağıtları sağ elinden soluna aldı, büyük kağıt ile çakmamı istiyor. Serçe parmağı büküldü, elinde Trefl şigan diyor vs vs”. Hadi diyeceksiniz ki, bunlar çok profesyonel adam çarpma yöntemi olurdu. Peki “Roman Defos” oynadığını konvansiyon kağıdına yazan ortaklık, kağıtta açıklaması olmayan şekilde gizli bir uygulama yapıyorsa ne olacak!

Bilmeyenler için iki satırda “Roman Defos” un ne olduğunu süper kısa bir şekilde anlatayım; Ortaklardan birinin elinde oynanan kağıt yoktur. Başka bir renkten kart atacak (defos yapacak). Tek sayılı kağıtlar üzerindeki rengi istiyorum anlamına gelirken, Çift sayılı kağıtlar, büyüklüğüne göre kalan renklerin büyüğü ya da küçüğünü istiyorum anlamına geliyor. Peki ya ortağına istediği sinyali verebileceği uygun bir defos kağıdı elinde bulunmuyorsa ne yapacak? Her zaman 5 saniye içinde attığı kağıdı daha geç atacak! Böylece “Ortak ben Roman Defosa uygun kağıdı elimde bulamadım. Bunu dikkate alarak devam et!” diye gizli mesaj verecek. Bir diğer örnek; atak etmesi gereken oyuncu düşünme modunda gözüküyor. Ortağı hatırlatma bahanesi ile, “G el”, “H  adi”, “O yna”, “S en oynayacaksın”der, atakçıda içinden “Teşekkürler ortak. Sinyal alınmıştır.”

Bu şartlar altında nasıl kumar oynayacağız?
Kumar oynayanların en küçük avantajların (gambling edge) bile peşinden koştukları bir gerçektir. Bilmeyenler için Kevin Spacey’in baş rolde oynadığı “21” filmini izlemelerini öneririm. Gerçek hikaye biraz farklı olmakla birlikte ana tema aynıdır. Konu, MIT Matematik öğrencilerinin, ekipler halinde çalışarak, hafta sonlarında Las Vegas Casinolarından Blackjack oyununda kağıt sayma yöntemi ile çok ciddi paralar kazanmalarıdır. Tabii ki hem kağıt sayma kumarhane kurallarına aykırıdır, hem de tüm kağıtları tek tek saymak için “Rain Man” otistiği olmak gerekir. 

Yöntem şudur; sayıcı oyuncu masada ufak rakamlar ile oynamaya başlar. Bir yandan da gizlice kağıtları “Büyük” “Küçük” diye sayarak, aralarındaki sayı farkını hesaplamaktadır. Büyük kağıtların daha çok çıkması oyuncu lehinedir. Masa yeteri kadar ısındığında büyük oyuncuya masanın hazır olduğunu ve sayı farkını bildirecektir. Örneğin fark 16 olduğunda, “This drink is too SWEET” der. Mesaj “Sweet sixteen:16”. Artık büyük oyuncunun sırası gelmiştir. O da farkı saymayı sürdürür. “Büyük” “Küçük” farkı azalınca masadan kalkar. Asında bu yöntemin matematiksel avantaj (edge) karşılığı sadece %2 dir. Yani demek istediğim, sadece %2 avantaj için bu kadar çaba gösterenlerin, kumar amacı ile oynanan Briç masasında neler yapabilir sorusunun cevabını siz değerli okurlara bırakıyorum.
Kaynak
Halim Hanyaloğlu’na teşekkürler.

Hiç yorum yok: