19 Aralık 2018 Çarşamba

Beş Seviyesi


Louis Armstrong Ochi Chernyie (Dark eyes)
***
Kaybetmek en büyük yenilgi değildir.
En büyük yenilgi denememektir.
George Woodberry
***
KİŞİ DEĞERİ İLE YÜCELİR
Bir grup iş arkadaşı, yemek molasında dışarıya çıkar. Gruptakilerden biri Kızılderili'dir. Yolda gürültü ve korna sesleri arasında ilerlerken Kızılderili, kulağına cırcırböceği sesi geldiğini söyleyerek böceği aramaya başlar. Arkadaşları, bu kadar gürültü arasında bu sesi duyamayacağını söyleyip yollarına devam eder. Aralarından biri inanmasa da onunla cırcırböceği aramaya başlar.
*
Kızılderili, yolun karşı tarafına doğru yürür, arkadaşı da onu takip eder. Binaların arasında bir tutam yeşilliğin ortasında gerçekten bir cırcırböceği bulurlar. Arkadaşı, Kızılderili'ye 'Senin doğa üstü güçlerin mi var, bu sesi nasıl duydun?' diye sorar. Kızılderili bu sesi duymak için insanüstü güçlere sahip olmak gerekmediğini söyleyerek arkadaşına kendisini takip etmesini söyler.
Kaldırımı geçerler ve Kızılderili cebinden çıkardığı bozuk parayı kaldırımda yuvarlar. Birçok insan para sesini duyunca sesin geldiği tarafa bakarak, ceplerinden düşüp düşmediğini kontrol eder. Kızılderili arkadaşına dönerek: "Önemli olan, nelere değer verdiğin ve neleri önemsediğindir. Her şeyi ona göre duyar, görür ve hissedersin " der. 
***
BİR ŞİİR ÜSTÜNE ÇEŞİTLEME
Külrengi bulutlarıyla güz günlerinin
Sevdiğim İstanbul'u gibisin.
Gene de çağırıyor yüreğin
Daha aydınlık bir yeryüzünü.
*
Her zaman genç gözlerinde gülüyor
Şu kocamış ve yorgun İstanbul.
Gene de yaşıyor ve sırlı aynasında
Bana gösteriyor senin yüzünü.
Ayak basmadığım çorak bozkırda
Sevdiğim Anadolu gibisin.
Gene de bekliyor yüreğin
Uzakta ve elinde olmayanı.
*
Sevecen gözlerinde tükeniyor
Hasret rüzgarlarıyla Anadolu.
Gene de üretiyor ellerin
Yeni baştan ve umutla sevdanı.
*
İstanbul'um, Anadolu'm, sevdiğim toprak,
Ne kadar yakınınım sana
Ve ne kadar uzak...
Onat Kutlar    1936 - 1995 

***
5 ÜSTÜNE 5 SEVİYESİNDE KONUŞMA YAPAR MISINIZ?
YAPMADAN ÖNCE İKİ KERE DÜŞÜNÜN.
5 SEVİYESİ RAKİPLERİN OYNAMASI İÇİNDİR.

Ed Manfield
(Deklarasyon Önerisi)

Kompetisyonlu deklarasyonlarda bir çok oyuncunun tercihi, “bir kez daha konuşmak” yönündedir. Bu strateji, düşük seviyeli kontratlara defans yapmak zor olduğundan iyi netice verir. Ancak, yüksek seviyedeki kontratlarda daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle, rakibin 5 seviyesindeki konuşması üzerine konuşmak çok nadiren olumlu sonuçlanır.

5 seviyesinin üzerine 5 seviyesinde konuşmak şu nedenlerden ötürü doğru değildir;
a) Elinizin dağılımsal özelliği yüksek olabilir, ancak çoğunlukla rakiplerin elleri daha dengelidir ve sandığınızdan daha çok defansif löve alabileceksinizdir.
b) Ortağınızın elinde, Dam, Vale, Onlu gibi düşük onörler olabilir. Bu tür kartlar rakibin 5 seviyesindeki kontratlarını batırabilir. Doğal olarak tam tersi durumda sizin kontratınızı batıracaktır.
c) Düşük seviyedeki kontratlara, defans oyuncularının daha fazla hata yapma potansiyeli varken, yüksek seviyedeki kontratlara hata yapma potansiyeli daha azdır.
d) İki tarafın elindeki toplam koz sayısı nadiren 20 yi geçer. Örneğin onlar 6/5 bir renge sahipken, sizin renginiz 5/4 olabilir. Toplam Löve Kuralına göre, eğer onların 5 seviyesinde kontratı çıkıyor ise (11 el), siz ancak 9 el alabileceksiniz demektir. Rakip kontur çektiğini düşünelim. Eğer durum zona zon ise, 600 puan almamaları için, 500 puan vermeyi (fark lehinize 100 puan), eğer zon durumu aleyhinize ise, 400 puan vermemek için 500 puan vermeyi (fark negatif 100 puan) göze alıyoruz demektir.
e) Toplam koz sayısı 19 veya altında ise, sonuç felaket olacaktır.
Aşağıdaki örnekte, Güney hem elinin enteresan dağılımı hem de rekabette üzerine çıkmak için mantıksız yükselir;
Her iki tarafta zonda.
____________Kuzey:
____________♠ D83
____________♥ A74
____________♦ 987
____________♣ VT32
Batı:                                                     Doğu:
♠ V97                                                   ♠ R64
♥ 9                                                         ♥ 83
♦ ARVT63                                           ♦ D42
♣ RD6                                                  ♣ A9854
____________Güney:
____________♠ AT52
____________♥ RDVT652
____________♦ 5
____________♣ 7

Güney
Batı
Kuzey
Doğu
1♥
2♦
2♥
3♦
4♥
5♦
Pas
Pas
5♥
DBL
H.Pas
Sonuç: -500
Rakipler Pike girmediği sürece, 2 Pik, 1 Karo ve 1 Trefl veriyor.
Güney ortağının zayıf bir eli olduğunu bildiğinden, rakipler kontratı yapar endişesi ile 5 Köre çıkmıştı. Elinde 2 Pik (Kötü bir dağılım halinde 3), 1 Kör, 1 Karo ve 1 Trefl kaybı var idi. Ortağın elinin katkısı sadece, Kör As oldu. Piklere 3-3 dağıldığı için ek Pik eli vermedi. Yoksa Pik Damının da deklarana faydası olmadı. Öte yandan rakipler oynasa, Güney Kuzey doğru defansı yapması halinde kontratı batıracaklardı. Sonuç +100 yerine – 500.
Yukarıdaki sonuç, istisnadan çok kuralın sonucudur. 5 üzerine 5 deklare eden ortaklar hemen her zaman kontr yemeye ve 300/500 puan vermeye hazır olmalıdırlar.
“Beş seviyesi rakibin oynaması içindir..!”
Kaynak
Halim Hanyaloğlu’na teşekkürler.

Hiç yorum yok: