29 Mart 2011 Salı

Helvic

görsel: flickr                            
***                                      
Johannes Brahms - Hungarian Dance No. 5
***
Sabır,
bekleme becerisi değildir.
Beklerken
doğru davranış sergileyebilme becerisidir.
Joyce Meyer
***
ASLANIN YÖNETİCİLİĞİ
Aslanı hayvanların başına yönetici yapmışlar.  Aslan da aslanmış hani; iyiliksever, adaletten yana, eşitlik dedin mi, kimselere ayrıcalık tanımayan, eşi bulunmaz bir aslanmış.
Hayvanları toplamış:
- Benim liderliğimde kimse kimseye üstünlük taslamayacak. Kimse kimseye ilişmeyecek. Artık yağma yok. Vurgun da geçti, çalıp çırpma da. Onun  için düşmanlar barışsın, küsler birbirleriyle sarmaş dolaş olsun! Birinizi birinize yan bakarken görmeyeyim demiş. 

Kurtla kuzuyu, sansarla horozu, keçiyle benekli parsı, kediyle sıçanı, sinekle örümceği, kaplanla ceylanı barıştırmış.  Buna en çok sevinen tavşanmış.
- Ah, işte ben hep bu günü bekledim. Hep bu günü, demiş. Sonunda beklediğim gün geldi. Bundan böyle güçlüler kasılarak dolaşamayacak. Bundan böyle güçlüler de güçsüzlerden korkacak. Güçlüler kadar güçsüzler de adamdan sayılacaklar. Yaşasın!

Bir yönetimde adalet oldu mu, düzen tıkır tıkır işler, insanlar huzur içinde yaşar. Varlıklı yoksulu, yumruğu kuvvetli zavallıyı ezmez, ezemez. Millet mutlu yaşar.
Ezop masalları -  http://masal.biz/
*****
BİR KAVANOZ BAL
Onu yanan bir ampul gibi tutarsın,
bir kilo ışık
ve fırıl fırıl döndürürsün sersemlemiş kızartıyı
etrafında şişko cam kenarlarının:

güneştir o, hep et ve hiç kemik yok
yüzen parmak eklemi olmasa
bal peteğinin
çabalamanın niteliğini açıkça söyleyen.
Jacob Polley, çeviren: Vehbi Taşar
*****
HELVIC
1NT açışı ceza amaçlı olarak rakip tarafından konturlandığı zaman, çoğu zaman batacaktır. Batacağı belli olan kontratlarda belirsizliklere oynamak yada işi şansa bırakmak yerine daha güvenli yer varsa oralara kaçmak rakibi şaşırtacak ve tekrar kontur çekmesini engelleyecektir.. Böylece belki daha güvenli bir koz oynanacak, yada daha az batacak bir kontrat bulunacaktır. İşte bu durumlarda Helvic anlaşması çok yararlı olacaktır.
Helvic konvansiyonu 3 değişik şekilde uygulanmaktadır;
1. Cevapçının sürkontru:
Tek renkli el vadeder. Bu sürkontr karşısında rakipler telaşa düşebilir ve hatta kendileri bir yerlere kaçmaya çalışırken çok kötü bir karar verebilirler.Cevapçının sürkontr atmasına rakip müdahele etmezse bunun anlamı oyunu açanın 2 ♣ (role) deklare etmesini emretmektedir. Açanın 2 ♣ deklaresinden sonra cevapçı pas geçerse bu zaten ♣ oynayalım anlamı taşır. 2 ♣deklaresinden sonra kalan 3 renkten birini okursa, o rengin kendisinde 4+ olduğunu belirtir.

Açıcı
Rakip
Cevapçı
Rakip
1 NT
kontr
sürkontr
pas
2
pas
pas/2 /2/2


Bu örnekte olduğu gibi, açıcı 2 ♣ diyerek role deklaresi yapmaktadır, cevapcı 2 ♣ deklaresine pas geçerse ♣ oynayalım anlamı taşır, diğer renklerden birini deklare ederse ♣ 'i beğenmediğini ve konuştuğu rengin kendisinde 4 + olduğunu ifade ederek bunu oynamak istediğini belirtir.
2. Cevapçının 2 seviye rengi (bitişik 2 renk) :
Kontr üzerine cevapçı bir renk okursa, bu renk ile bir üstündeki bitişik renk cevapçıda 4 + 4 adettir ve ortağından bu renklerden birini seçmesini istemektedir. Yani:
Açıcı
Rakip
Cevapçı
Açıklama
1 NT
kontr
2
2
2
2
cevapçıda 4 ve 4 var
cevapçıda 4 ve 4 var
cevapçıda 4 ve 4 var
cevapçıda 4 ve 4 var
Pas/2. koz




Açıcı cevapçının ilk kozuna pas geçebileceği gibi beğenmediği durumlarda cevapçının 2. kozunu da tercih edebilir.
3. 1NT açışa kontur geldiğinde cevapçının PAS deklaresi ise:
1 nt açışa kontr geldiğinde cevapçının deklaresi pas ise, cevapçının elinde ya bitişik olmayan 2 renk olduğunu yada konturlu NT oynamaktan memnun olacağını ifade eder. Bu durumda açan mutlaka sürkontur atmalıdır. Açan sürkontur attığı zaman cevapçı pas geçerse bu durumdan memnuniyetini ifade etmektedir ancak eğer herhangi bir renk okusa o zaman kendisinde okuduğu renk ile iki üstündeki renk 4-4 tür.

Açıcı
Rakip
Cevapçı
Rakip
Açıklama
1 NT
kontr
pas
pas

sürkontr
pas
pas
2
2
pas
Cevapçı NT oynamak istiyor
Cevapçının elinde 4 adet ve 4 adet var
Cevapçının elinde 4 adet ve 4 adet var

Oyunu açan, cevapçının ilk okuduğu koza pas geçer (2 ♣ / 2 ♦) ya da beğenmiyorsa cevapçının 2. tercihini (2 / 2 ♠) deklare eder. oyunu açan oyuncunun cevapçının 2. koz tercihini beğenip deklare etmesi durumunda rakiplerden biri kontur atarsa oyunu açan ve cevapçının elleri hakkında yeterli bilgileri olmadığından kötü bir sürprizle karşılaşabilirler.

Hiç yorum yok: