21 Şubat 2012 Salı

Partnerlik

PARTNERLİK
Eş seçmek kitap seçmeye benzer.
İyi tasarlanmış bir kapak ve cilt ilginizi çekebilir.
İçeriği sağlam olmadıkça sonunu getirmek zordur.
Konfüçyüs
*****
KNUT HAMSUN  
Zülfü Livaneli

Yaratıcı insanların sol düşünce çevresinde buluşmalarını anlamak pek zor değil. Çünkü kültür, eşitlik ve dayanışma gibi pek çok özelliği kucaklayan ideal bir insanlık ideolojisi olarak ortaya çıkan sol, bütün dünyada heyecanla karşılandı. Bir entelektüelin bu heyecandan payını almaması ender rastlanan bir durumdu.

Faşizme gönül veren entelektüelleri anlamak gerçekten çok zor. Mesela Knut Hamsun gibi büyük bir romancı, nasıl oldu da ülkesi Norveç'i işgal eden Nazilere sempati besleyebildi? İtalyan şair d'Annunzio nasıl hiç sıkılmadan insan kasabı Mussolini'yi öven şiirler yazabildi? Ya Ezra Pound? O harika yazar, Louis-Ferdinand Celine? Anlamak kolay değil; çünkü faşizm daha başlangıçta insanları birbirine kırdıran, millet üstünlüğü fikrine dayalı bir ideolojiydi. Onda bir entelektüelin rüyalarını süsleyecek hiçbir insani motif yoktu.

Norveç kurtulunca, halk kendilerine ihanet eden Knut Hamsun'a hiçbir şey söylemedi. Ne bir protesto, ne bir yazı, ne saldırı.. Ama bir gün evinin önüne bir genç kız gelip Hamsun'un kitaplarını bıraktı, biraz sonra yaşlı bir adam geldi ve o da kitapları bıraktı. Derken insanlar ellerindeki Knut Hamsun kitaplarıyla akın akın gelmeye başladılar. Hamsun bütün bunları penceresinden izliyordu. Halk çıt çıkarmadan, en ufak bir tepki göstermeden sakince kitapları bırakıyordu. Birinci günün sonunda kitaplar koskoca bir yığın ediyordu artık. Ertesi gün aynı durum devam etti. Kitap yığını büyüdükçe halkına ihanet etmiş olan yazar küçüldü ve ölümü böyle oldu.
*****
KAPALI GÖZLERLE
Kapalı gözlerle
Sen aydınlanırsın içeriden
Sen kör bir taşsın

Geceler geceler boyu yontarım seni
Kapalı gözlerle
Sen açık - sözlü taşsın

Biz ikimiz çoğaldık
Yalnızca tanıyarak birbirimizi
Kapalı gözlerle
Octavia Paz
*****
EVLİ İKİ BRİÇ MERAKLISI         
Evli iki briç meraklısı konuşmaktadır.
Biri :
- Briçe gitmiyor musun?
- Ne diye gideyim?..
Oynanan briç değil ki...
Direktörler kötü…
Oynanan oyunlar  kötü...
Saatlerce soğuk salonda bekle...
İçeride kavga gürültü...
Çıkışta araba bulamıyorsun...
Diğeri :
- Beni de tıpkı senin gibi karım bırakmıyor…
" uyarlama"

görsel. fineartamerica

1 yorum:

gülsen VAROL dedi ki...

çok farklı birbirinden tamamen bağımsız konuları en ufak bir rahatsızlık yaratmadan, birlikte sunmak marifet ister sevgili Alizafer.. ufak lokmalarla sunulan, tam doyurmadığı için aklı masada kalan misafirlere benzetiyorum kendimi..
Keşke Konfüçyüs evliliği kitaba değil de ansiklopediye benzetseydi.. her daim baş vurulacak eksikleri giderecek!!.. Kitap iyi de olsa, bitince kaldırılıp kitaplığa konuyor çünki!!