3 Mayıs 2012 Perşembe

İyimser mi Kötümser mi?


Yanlış yapmayan insan yoktur. İnsanlık yanlışını kabul ve düzeltmekle ölçülür.
Einstein 
**
BIRAKIRIM ŞARKIMI
 
Bırakırım şarkımı eğer istersen.
Kaçırırım gözlerimi yüzünden,
yüreğini titretirse.
Dolaşırken ürkütürsem ansızın,
çekilip başka yola saparım.
Çiçek örerken tedirgin edecekse seni,
bahçene girmem.
Suyu kabartırsa eğer, dalgalandırırsa,
yüzdürmem kayığımı senin kıyında...

Rabindranath Tagore  1861 - 1941   Çeviri:  Ülkü Tamer
**
İYİMSER Mİ KÖTÜMSER Mİ?
Briççiler önce sistem öğrenmeye çalışırlar, hangi el açar, hangi el ile üste konuşma yapılır, ortağın açışına nasıl cevaplar verilir, zona davet için kaç puana gereksinim vardır gibi konular yerleşir. Bir süre sonrada briç oyunu yapımız, stilimiz oluşmaya başlar. Bir kısım briççiler iyimserdi , hep ortakta beklediği iyi kartlar vardır umuduyla çıkacakları seviyeyi belirler ve kaybederler, bir kısım briççiler de kötümserdir, benim hiç bir zaman beklentilerim çıkmaz onun için düşük seviyede kalayım da haneme yazayım derler onlar da kaybederler.
*
Genelde iyi briççi olmanın yolu işte bu alanın gelişimiyle ilintilidir. Ne zaman iyimser olmalıyız, ne zaman kötümser bakmalıyız? Evet, bu konunun gelişimi tecrübeyle oluşur ancak bu konuda doğru karar verebilmek için hemen her turnuvadan sonra hangi ellerde doğru, hangi ellerde yanlış karar verildiğinin incelenmesi gerekir. Briççilerin büyük çoğunluğu oyundan sonra bu alanı incelemeyi pek bilmezler. Kendilerini şanssız olarak niteleyip bir başka masada yine benzer bir karara imza atarlar ve yine kaybederler. Sonunda kötümserlik duygusu iyimserliği yavaş yavaş yok eder ve ben genelde şanssızımdır klişesi yer eder. Muhakeme yerine şimdilerde yargılama diyoruz. Muhakemenin düşünmeyle sıkı bir işbirliği vardır. İyi briççi olmanın temel yolu elinizdeki 13 kartı değil toplam 52 kartı düşünebilmekle oluşur. Briçte başarı,  diğer ellerdeki kartları da hesaplayabilmekle yaratılır. Kimi zaman dört pik dersiniz rakip beş kör der kontr çeker ve 300 alırsınız ama içeri odada beş pik denip 650 alınmıştır. 8 imp kaybedersiniz. Kimi zaman da siz beş pik dersiniz ve batarsınız, içerdeki odada 300 alınmıştır, bu defa da 9 imp kaybedersiniz. 
 *
Genelde briççiler bu konuda karar verirken duygularını öne çıkarırlar. Bu konularda doğru kararlar verebilmek için duygularımızı bir yana bırakıp muhakeme yapmayı öğrenmemiz şarttır. Muhakeme yolu ise, ortağımızın elini hayal edebilmek, rakiplerin ellerini plase edebilmek, elimizdeki onörlerin artı ve eksi taraflarını bulabilmektir. Turnuva sonları bu söylenenlerle verdiğiniz kararların uyumunu ölçebilmeniz briç seviyenizin artması için gereklidir.
15 Kasım 2009 Faik Falay, Cumhuriyet

3 yorum:

aysema dedi ki...

Yanlıştan dönmek erdemdir...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Söz ve şiir ne büyük uyum içinde Ali Zafer Bey...İnsanız hata yapıyoruz,düzeltebilene ne mutlu...Şiirdeki hassasiyet içimi ürpertti,teşekkürler.Selamlar.

Hatsumomo dedi ki...

Evet bloğumuda sizleride biraz ihmal ettim Ali Zafer bey :) Bu yaştan sonra üniversite okumaya kalkınca hem iş ,hem dersler derken pek vakit ayıramıyorum.Haziranda finallerimi bitireyim döneceğim inşallah :D Sevgi ve sağlıkla kalmanız dileklerimle ..