29 Mayıs 2012 Salı

Ortağa Çaktırmak


İnsanın kendini fazla ciddiye alması pek büyük bir yanlış,
Kendine acıması da tehlikeli bir şeydir.
E.Benson
****
BÜYÜK OLSUN
 
Ben büyük şarkıları severim; büyük olsun.
Deniz gibi,  gökyüzü gibi her şey ve mahzun.
Seviyorsam seni, aşk ölümsüzdür gönlümce,
Aşıksam, kadınım değil tanrıçasın, ece..
Denizler yolculuğa çağırır durur da beni
Gitmem düşünerek geri döneceğim günü.
Ben büyük rüzgarları severim; büyük olsun
Aşkım da, özlemim de hepsi, her şey ve mahzun..
İnsan bir yanınca Kerem misali yanmalı.
Uykudan bile mahşer gününde uyanmalı...

Ahmet Muhip Dıranas
****
ORTAĞA ÇAKTIRMAK

Birçok durumda, savunma oyuncusunun kendisinin kısa bir rengi yoktur. Ancak artırmalar sırasında yapılan konuşmaların analizi sonucu, ortağın belirli bir renkte kısalığı olduğu anlaşılmaktadır. Böyle durumlarda ortağa çaktırmak amacı ile açılmak, iyi bir savunma tekniğidir. Açılışı yapan oyuncu; yerdeki ve kendi elindeki kozların sayısını gördüğü için, zamanın büyük bir çoğunluğunda, ortağın eline kaç adet koz olduğunu, dolayısı ile kaç defa çakabileceğini anlayacaktır. Bununla beraber; çakan oyuncunun elindeki kozların durumunu/adedini bildirmesi (Koz Ekosu), çaktıran oyuncunun ortağında koz olup olmadığını bilmesi, çaktırmaya devam açısından önemlidir. Bu nedenle, savunma oyuncuları ellerindeki koz adedini (tek/çift) bildirmeye yönelik teknikleri iyi bilmelidirler.
*
Ortağa çaktırma heyecanı içerisinde telaşa kapılıp, düşüncesizce hareket edilmemeli; Yerde ya da Dekleran’ın elinde çakılan rengin tehlikeli şekilde sağlanıyor olmamasına dikkat edilmelidir. Böyle bir durum varsa, yani ortağın tek kozu ile çakmasından sonra o renk sağlam bir hale gelecekse, çaktıracak oyuncu kendi elindeki sağlam, alıcı kartlarını öncelikle çekmeli ve ortağına yardımcı olmalıdır.
*
Ortağa çakması için dönülürken oynanacak kartta, “Renk Tercih” bilgisi olacağı için, bu kart gelişi güzel seçilmeyecektir. Çaktıktan sonra oynanması istenilen renk (kalanların pahalısı/ucuzu) seçilecek kart ile tanımlanacaktır.
Bazı hallerde ortağın açıldığı kısa rengin tekli ya da ikili olduğunu anlamak kolay olmayabilir. Açılan rengin ası ve yan renklerde el tutarınız varsa, Ası kazanmalı ve ortağın rengini süratle dönmelisiniz. Yan renklerde el tutarınız yoksa konuşmalardan ipuçları çıkarmaya çalışmalısınız. Açılan kartın tekli olduğunu düşünüyorsanız, Asınızı kazanın ve rengi dönün. İkili olduğunu düşünüyorsanız, büyük bir kart ile sinyal verin.
Hiçbir şey düşünmüyorsanız, yanlış oyundasınız.
“emin yaykın”

Hiç yorum yok: